Waals gewest: de uitvoeringsmaatregelen van de nieuwe SESAM-regeling zijn verschenen.

Van 
94102

Op 8 april 2019 is het uitvoeringsbesluit van de nieuwe SESAM-regeling verschenen in het Belgisch Staatsblad. De inwerkingtreding van het nieuwe systeem op 1 april 2019 werd officieel bekrachtigd.

In ons artikel van 22 maart 2019 hebben we u de wijzigingen uitgelegd die bij decreet van 14 februari 2019[1] aan de SESAM-regeling werden aangebracht.  De informatie in het artikel en de aangekondigde inwerkingtreding op 1 april 2019 zijn nu bevestigd bij besluit van de Waalse regering van 28 maart 2019[2].

We geven u hierna een algemeen overzicht van de nieuwe regeling.

1 . Principe

De SESAM-regeling is een tewerkstellingsmaatregel die bestaat uit een jaarlijkse, degressieve subsidie die gedurende maximum 3 jaar wordt toegekend bij indienstneming van een bij Forem ingeschreven niet-werkende  werkzoekende.    

2. Betrokken werkgevers

De betrokken werkgevers zijn zelfstandigen en kleine of micro-ondernemingen van de profitsector, voor wat betreft hun vestigingseenheid of -eenheden in het Franstalige Waalse gewest.

Een kleine onderneming wordt gedefinieerd als een onderneming die minder dan 50 werknemers tewerkstelt en waarvan de jaarlijkse omzet of het jaarlijks balanstotaal minder dan 10 miljoen EUR bedraagt.

Een micro-onderneming wordt gedefinieerd als een onderneming die minder dan 10 werknemers tewerkstelt en waarvan de jaarlijkse omzet of het jaarlijks balanstotaal minder dan 2 miljoen EUR bedraagt.

De kwalificatie van kleine of micro-onderneming wordt bepaald op basis van de test « Suis-je une PME » (beschikbaar via: http://testpme.wallonie.be/). Deze test wordt door de onderneming ingevuld op het ogenblik van indiening van de subsidieaanvraag en moet verplicht bij de aanvraag worden gevoegd. 

Uitgesloten werkgevers

In de volgende gevallen kan een onderneming geen subsidie bekomen:

  • de onderneming behoort tot een van de sectoren die overeenkomstig het minimis- of         SESAM-reglement uitgesloten zijn. Een tabel met de toegelaten en uitgesloten activiteiten op basis van de NACEBEL-code is beschikbaar op  « site emploi.wallonie.be » van de SPW Wallonie via de rubriek "Documents utiles":https://emploi.wallonie.be/home/aides-a-lemploi/sesam.html
  • de onderneming wordt als failliet beschouwd.

3. Betrokken werknemers

Om de subsidie te bekomen, moet de onderneming een niet-werkende werkzoekende in dienst nemen die de dag voor zijn indienstneming bij FOREM is ingeschreven.

Deeltijdse werknemers met behoud van rechten die een inkomensgarantie-uitkering genieten, worden gelijkgesteld met niet-werkende werkzoekenden. 

Personen die de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt, worden niet beschouwd als niet-werkende werkzoekenden.

4. Bedrag van de toelage

Basisbedragen 

De jaarlijkse SESAM-subsidie is als volgt:

 

Toegekend bedrag (2019)

1e jaar

10.422 EUR

2e jaar

7.816 EUR

3e jaar

5.211 EUR

Totaal

23.449 EUR

 

Deze bedragen stemmen overeen met een voltijdse aanwerving en worden jaarlijks in januari  geïndexeerd.

 Verhogingen

De subsidie kan jaarlijks worden verhoogd met een bedrag van 2 605 EUR (bedrag 2019) voor een voltijdse indienstneming wanneer deze indienstneming een niet-werkende werkzoekende betreft die zich op de datum van aanwerving  in een van de volgende situaties bevindt:

  • hij is jonger dan 25 jaar;
  • hij is minstens 55 jaar;
  • hij heeft geen getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs;
  • hij is ingeschreven bij AVIQ en krijgt van deze instelling een toelage krachtens de artikelen 275 en volgende van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid;
  • hij maakt deeI uit van de eerste drie aanwervingen van de onderneming.

De onderneming geniet maximum één verhoging per werknemer en per jaar.

5. Beperkingen

De onderneming krijgt subsidies onder voorbehoud van de volgende beperkingen:

  • De onderneming krijgt de subsidie voor maximum vijf voltijdse equivalenten tegelijk.
  • De SESAM-subsidie is minimis-steun. Maar de minimis-steun die aan een onderneming wordt toegekend mag niet hoger zijn dan 200 000 EUR over een periode van drie belastingjaren. Dit grensbedrag  wordt op 100 000 EUR gebracht voor ondernemingen die behoren tot de sector van goederenvervoer over de weg voor rekening van derden.
  • Het bedrag van de subsidie die per werknemer wordt toegekend, mag niet hoger zijn dan de kostprijs die door de werkgever voor die werknemer daadwerkelijk wordt gedragen, na aftrek van de verminderingen of vrijstellingen van patronale socialezekerheidsbijdragen die de werkgever geniet.
  • Een werknemer kan nooit voor meer dan één voltijdse betrekking worden gesubsidieerd en dit ongeacht zijn aantal werkgevers.

6. Aanwervingsmodaliteiten

De niet-werkende werkzoekende moet worden aangeworven na de officiële kennisgeving van de beslissing tot toekenning van de subsidie en uiterlijk binnen een termijn van zes maanden die ingaat op de eerste dag van de maand volgend op de kennisgeving van deze beslissing.

De arbeidsovereenkomst kan voor bepaalde duur, voor onbepaalde duur of in het kader van een vervangingsovereenkomst worden gesloten.

De arbeidsovereenkomst kan voltijds of deeltijds (minstens halftijds) zijn.

De aanwerving moet overeenstemmen met de arbeidsregeling die in de beslissing tot toekenning van de financiële incentive is vermeld. 

7. Verplichtingen van de ondernemingen

Voor de SESAM-subsidie moet de onderneming de volgende verplichtingen nakomen:

  • het aantal in dienst genomen werknemers behouden, berekend in voltijdse equivalenten in verhouding tot de gemiddelde referentiebezetting tijdens de duur vastgesteld  in de beslissing tot toekenning van de subsidie;
  • de referentiebezetting van het aantal voltijdse equivalenten bedoeld in de beslissing tot toekenning verhogen tijdens de in deze beslissing vastgelegde duur;
  • de administratie langs elektronische weg verwittigen in geval van daling van de referentiebezetting.     

De referentiebezetting is het jaarlijks gemiddelde van het geheel van de werknemers van de onderneming die door de werkgever via de Dmfa worden aangegeven, berekend in voltijdse equivalenten (VTE) op basis van de vier kwartalen vóór het kwartaal voorafgaand aan de datum van ontvangst van de aanvraag voor de toekenning van de financiële incentive.

NB: Het nakomen van deze verplichtingen tot behoud en verhoging van de referentiebezetting is een voorwaarde  

  • om een toegekende SESAM-subsidie verder te genieten en
  • om eventuele nieuwe toekenningen te bekomen.

8. Procedure voor de steunaanvraag

De SESAM-subsidieaanvragen worden ingediend bij de Waalse overheidsdienst, Directie Tewerkstellingbevordering door middel van een elektronisch of papieren formulier.  

Alvorens het formulier in te vullen, voert de werkgever de test « Suis-je une PME » uit (via de link http://testpme.wallonie.be). Het resultaat van deze test moet verplicht bij de subsidieaanvraag worden gevoegd.

Het elektronische formulier is beschikbaar via het platform « Mon espace » dat toegankelijk is via de volgende link: https://monespace.wallonie.be/.  Voor het gebruik van « Mon Espace » is een voorafgaande configuratie nodig die tot 15 dagen in beslag kan nemen.

Het papieren formulier kan worden bekomen via de website « https://emploi.wallonie.be», door verzending van een e-mail naar het adres dape.sesam@spw.wallonie.be of via de adviseurs van Forem.  De aanvraag wordt dan via elke verzending waarvan de datum bewijskracht heeft, overmaakt aan de administratie.

9. Procedure voor de betaling van de subsidie

De subsidie wordt berekend en aan de onderneming betaald door Forem.

Om de subsidie te bekomen, moet de werkgever de volgende documenten aan Forem bezorgen:

  • Binnen een termijn van één maand na het begin van de overeenkomst:
  • een kopie van de arbeidsovereenkomst, de gegevensfiche van de aangeworven werknemer, het bankrekeningnummer waarop de subsidie moet worden betaald.
  • Trimestrieel:
  • de fiche "tewerkstellingspercentage" voor elke werknemer met SESAM-subsidies.  Deze fiche herneemt de informatie betreffende de werkelijke prestaties van de gesubsidieerde werknemer.

10. Anticumulatieregels

De subsidie kan niet tegelijk met een wedertewerkstellingsprogramma of een andere financiële tussenkomst in het loon worden toegekend.