Werkbaar en wendbaar werk: 5 opleidingsdagen te voorzien

Van 
81482

Volgens het wetsontwerp werkbaar en wendbaar werk zal u vanaf 1 januari 2017 moeten voorzien in gemiddeld vijf opleidingsdagen per werknemer met voltijds equivalent per jaar. Doet u dit niet dan zal de sanctie zijn dat elke werknemer recht heeft op twee opleidingsdagen per jaar en per voltijds equivalent.

Onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad kan u hieronder alvast meer informatie vinden over deze nieuwe regeling.

Wat houdt de nieuwe regeling in?

Het wetsontwerp werkbaar en wendbaar werk bepaalt als doelstelling een gemiddelde van vijf opleidingsdagen per werknemer met voltijds equivalent per jaar. Bepaalde werknemers zullen in de praktijk dan ook meer of minder dan vijf opleidingsdagen per jaar kunnen hebben. De doelstelling dient in totaliteit bekeken te worden.

Deze invoering kan plaatsvinden via de sector of op ondernemingsvlak (via een nog door een koninklijk besluit verder te bepalen opleidingsrekening). Gebeurt dit niet dan zal de sanctie zijn dat elke werknemer individueel recht heeft op twee opleidingsdagen per jaar per voltijds equivalent.

Deze regeling vervangt volledig de oude regeling (zoals besproken in http://www.groups.be/nl/1_78787.htm) waarbij 1,9% van de totale loonmassa aan opleiding besteed moest worden. Ook de bijhorende sanctie (bijdrage van 0,05%) verdwijnt.

Voor wie geldt de nieuwe regeling?

De regeling geldt voor werknemers met minimum 10 werknemers. Het aantal werknemers wordt berekend op basis van het gemiddeld aantal werknemers in voltijds equivalent  tewerkgesteld gedurende de twee voorbije jaren. De telling gebeurt voor de eerste keer op 1 januari 2017.

Een afwijkend regime voor werknemers tussen 10 en 20 werknemers kan bepaald worden per koninklijk besluit.

Concretisering?

Verduidelijkingen inzake de individuele opleidingsrekening, de regels bij deeltijdse werknemers,… zullen per koninklijk besluit bepaald worden. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Gelieve de opleidingsdagen per werknemer door te geven aan uw dossierbeheerder

Als u klant bent bij Group S wordt gevraagd om de opleidingsdagen per werknemer aan uw dossierbeheerder door te geven zodat dit met de juiste code aangeduid kan worden op de sociale balans.