Werkbaar en wendbaar werk: uitbreiding van het palliatief verlof

Van 
81318

De wet werkbaar en wendbaar werk verscheen op 15 maart 2017 in het Belgisch Staatsblad. Eén van de nieuwe maatregelen van deze wet betreft de verlenging van de totale duur van palliatief verlof die van twee maanden op drie maanden wordt gebracht.

Alvorens we hierop terugkomen, wijzen we erop dat de wet werkbaar en wendbaar werk eveneens voorziet in een uitbreiding van het recht op tijdskrediet met motief 'zorg' tot 51 maanden. Dit werd echter al bepaald in de cao nr. 103ter die op 20 december 2016 werd gesloten in de Nationale Arbeidsraad. De bepalingen over tijdskrediet van de wet werkbaar en wendbaar werk zullen bijgevolg nooit van kracht worden. In ons artikel van 13 januari 2017 vindt u meer informatie over de wijzigingen inzake tijdskrediet.

Wat is nieuw op het gebied van palliatief verlof?

In het kader van thematisch verlof biedt palliatief verlof de werknemer de mogelijkheid om zijn prestaties tijdelijk te schorsen voor het verlenen van palliatieve zorgen. Tijdens deze schorsing kan hij een uitkering van de RVA bekomen.

Onder palliatieve zorgen verstaat men elke vorm van medische, sociale, administratieve en psychologische bijstand en van verzorging van ongeneeslijk zieke personen die zich in een terminale fase bevinden.

Opmerking: het thematisch verlof waarvan hier sprake mag niet worden verward met tijdskrediet "palliatieve zorgen".

De wet werkbaar en wendbaar werk verlengt het thematisch verlof voor palliatieve zorgen. De periode van thematisch verlof voor palliatieve zorgen die aanvankelijk aan de werknemer werd toegekend, bedroeg één maand per patiënt. Deze periode van één maand kan sinds 1 februari 2017 met twee maanden worden verlengd.

Concreet betekent dit dat een werknemer het thematisch verlof voor palliatieve zorgen tweemaal (in plaats van éénmaal) kan verlengen, hetzij een totaal van drie maanden per patiënt.

Bron : Wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk, BS, 15 maart 2017, art. 76.