Wetenschappelijk onderzoek: nieuwe formaliteiten vanaf 2014 voor nieuwe aanvragen vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing


64663

bedrijfsvoorheffing, wetenschappelijk onderzoek, belastingen

In een artikel van 29 juli 2013 lieten wij u weten dat er een nieuwe procedure tot het bekomen van de vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing ingevolge wetenschappelijk onderzoek in werking zou treden op 1 januari 2014. In dat artikel werd ook medegedeeld wat er precies onder “wetenschappelijk onderzoek” moet begrepen worden, om in aanmerking te kunnen komen voor de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing.

Aangezien de datum van inwerkingtreding van de nieuwe procedure dichterbij komt, wilden we u nog eens kort wijzen op de nieuwigheden.

1. Verplichting tot aanmelden van de projecten of programma’s

Om in aanmerking te komen voor de maatregel moeten de onderzoeks-  of ontwikkelingsprojecten of -programma’s vanaf 1 januari 2014 worden aangemeld bij de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid. Daarbij moeten volgende gegevens worden opgegeven:

  1. de identificatie van de schuldenaar van de bedrijfsvoorheffing;
  2. de beschrijving van het project of programma waarbij wordt aangetoond dat het fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling tot doel heeft;
  3. de verwachte aanvangsdatum en de vooropgestelde einddatum van het project of programma.

Nieuwe projecten of programma’s waarvoor men in aanmerking wil komen voor de vrijstelling moeten vanaf 1 januari 2014 dus worden gemeld. 

Voor de op die datum reeds bestaande projecten of programma’s kan dat echter nog uiterlijk tot 31 december 2014 gebeuren. De reeds bestaande projecten moeten pas voldoen aan de nieuwe voorwaarden vanaf 1 januari 2015. Voor de aanslagjaren waarin de definitie nog niet ingevoerd was, wordt het project of programma getoetst aan de voor dat jaar geldende voorwaarden.

Op de website van Belspo vindt u nog een FAQ  met betrekking tot deze gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing en een aanmeldingsformulier voor uw projecten of programma’s.

2. Bindend advies van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid

De schuldenaar van de bedrijfsvoorheffing kan, eveneens vanaf 1 januari 2014, aan de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid vragen of de voorgelegde projecten of programma’s binnen het toepassingsgebied vallen. Hierop wordt door de Overheidsdienst een bindend advies verleend.

Ook de FOD Financiën kan een bindend advies vragen aan de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid over de aanvragen betreffende de toepassing van de voorwaarden. Een kopie van dat advies wordt dan verzonden naar de schuldenaar van de bedrijfsvoorheffing.

De modaliteiten en procedure van die adviezen moeten nog nader worden bepaald bij Koninklijk Besluit. Het ziet er niet naar uit dat er vóór 1 januari 2014 nog een KB zal komen dat die procedure vastlegt.  Het vragen van een bindend advies is voorlopig dus nog onmogelijk, bij gebrek aan wettelijke basis. Van zodra dat Koninklijk Besluit wordt gepubliceerd, brengen we u daarvan op de hoogte.