Wettelijke uitvoering van het Interprofessioneel Akkoord voorlopig nog geen uitwerking


50284

Op 7 februari 2011 verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet van 1 februari 2011 houdende verlenging van de crisismaatregelen en uitvoering van het interprofessioneel akkoord.

De economische werkloosheid voor bedienden en de crisispremie voor ontslagen arbeiders werden effectief verlengd tot en met 31 maart 2011. Voor meer informatie hieromtrent zie volgend artikel: "Enkele crisismaatregelen worden verlengd tot 31 maart 2011".

Naast de verlenging van deze crisismaatregelen werd er ook uitvoering verleend aan enkele bepalingen uit het IPA. De inwerkingtreding van deze bepalingen werd echter afhankelijk gemaakt van de ondertekening van het IPA en de neerlegging ervan op de Griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO.

Dit komt er dus op neer dat deze maatregelen nog geen uitwerking hebben. Vanaf de ondertekening en de neerlegging van het IPA krijgen al die maatregelen uitwerking vanaf 1 januari 2011.

We lichten hieronder kort toe welke die maatregelen zijn.

Halftijds brugpensioen

De wet van 1 februari 2011 verlengt de mogelijkheid om via sectorale of ondernemingscao halftijds brugpensioen toe te laten vanaf 55 jaar, ongeacht het bestaan van een cao inzake voltijds brugpensioen. Bovendien blijft het mogelijk dat een werkgever halftijds brugpensioen toestaat voor werknemers van ten minste 58 jaar, zonder dat er een cao bestaat op sectoraal of ondernemingsniveau.

Beide mogelijkheden blijven bestaan voor de periode 1 januari 2011 tot 31 december 2012.

Eenmalige innovatiepremies

Sinds 1 januari 2006 kunnen werkgevers behorende tot de privésector hun personeel belonen met een eenmalige innovatiepremie. Deze wordt onder strikte voorwaarden niet als loon beschouwd voor de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen. Voor zover alle voorwaarden vervuld zijn, zijn ze ook vrijgesteld van de personenbelasting of de belasting der niet-inwoners. De bedoeling van die innovatiepremie en die vrijstelling is de creatieve werknemers te belonen voor nieuwigheden die een daadwerkelijke meerwaarde betekenen voor de activiteiten van de werkgever. Het bedrag van die premie en het aantal werknemers dat hem mag krijgen is evenwel begrensd.

Deze regeling wordt verlengd tot 1 januari 2013.

Risicogroepen en werklozen

Om de twee jaar moeten de sociale partners bij het interprofessioneel overleg beslissen of hun bijzondere inspanningen voor risicogroepen en werklozen al dan niet worden verlengd. Dit voorstel van de sociale partners moet vervolgens worden “geactiveerd” door een Koninklijk Besluit.

Omdat de regering in lopende zaken is, gebeurt deze activering nu uitzonderlijk door een wettelijke bepaling, zodat er geen KB vereist is voor de periode 2011-2012. De werkgeversbijdragen van 0,10 % en die van 0,05 % voor de actieve begeleiding en opvolging van werklozen blijven dus behouden voor de periode van 1 januari 2011 tot 31 december 2012.

Bijzondere werkgeversbijdrage werkloosheid

Het Koninklijk Besluit van 26 december 2009 waarbij bepaalde categorieën van werkgevers vrijgesteld worden van de bijzondere werkgeversbijdrage ter financiering van het stelsel van tijdelijke werkloosheid en de anciënniteitstoeslag van oudere werklozen wordt verlengd van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012.

Hierbij doelt men op de bijzondere werkgeversbijdrage van 0,10 % van de brutobezoldigingen van de werknemers (bij arbeiders gebracht op 108 %) bestemd voor de RVA. De vrijstelling werd ingevoerd voor de werkgevers die sinds 1996 een verhoogde inspanning leveren voor de personen die behoren tot de risicogroepen.

Vrijstelling van de startbaanverplichting

De startbaanverplichting houdt in dat ondernemingen in de privé- en openbare sector die minstens 50 werknemers tewerkstelden op 30 juni van het voorgaande jaar, een zeker aantal jongeren met een startbaan moeten aanwerven. Dit aantal werd voor de privésector vastgelegd op 3 % van het personeelsbestand, berekend in voltijdse equivalenten. Voor de openbare sector gaat het om 1,5 %.

Onder andere voor ondernemingen die een behoorlijke inspanning leveren voor de tewerkstelling bestaat er een vrijstelling van deze startbaanverplichting. Het beheerscomité van de RVA kan een voorstel doen om deze ondernemingen een gehele of een gedeeltelijke vrijstelling te verlenen, zij het echter enkel indien ze gebonden zijn door een cao die voorziet in een inspanning voor bijzondere risicogroepen. Met een “behoorlijke inspanning” bedoelt men minstens 0,15 % van de loonmassa.

Ook cao’s gesloten voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012 kunnen nu recht geven op die vrijstelling op voorstel van het beheerscomité.