2302 Statuut van de vakbondsafvaardiging - Provincie Limburg

Paritair (sub-)Comité nr.:
111.01.04-02.00, 111.02.04-02.00

Bijwerking: 09/08/2023
Geldig vanaf: 20/04/2023

In het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw werd op 8 mei 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de wijziging van de CAO van 28 oktober 2016 (nr. 136307/CO/111) betreffende het statuut van de vakbondsafvaardiging van de provincie Limburg (nr. 179637/CO/111). 

1. Algemene bepaling

De niet door de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 oktober 2016 (gewijzigd door de CAO van 8 mei 2023) geregelde gevallen worden geregeld via de bestaande collectieve arbeidsovereenkomst van 19 februari 1973 (nr. 1775/CO/111).

Wij verwijzen u naar de sectorale documentatie Hfdst. 2301.

2. Specifieke bepalingen voor de provincie Limburg 

2.1. Keuze tussen directe aanduiding of verkiezing van de afgevaardigden

De collectieve arbeidsovereenkomst van 19 februari 1973 voorziet dat de keuze tussen directe aanduiding of verkiezing van de afgevaardigden, zal worden beslist hetzij door de Gewestelijke Paritaire Sectie, hetzij voor elk geval afzonderlijk.

Deze keuze zal vóór de dag van de aanplakking van de datum van de sociale verkiezingen (datum X), naar aanleiding van de hernieuwing van de vakbondsafvaardiging door de Gewestelijke Paritaire Sectie van de provincie Limburg, gemaakt worden.

2.2. Aanduiding van de vakbondsafvaardiging 

Een vakbondsafvaardiging wordt opgericht of hernieuwd als de onderneming gewoonlijk en gemiddeld 40 arbeiders of meer tewerkstelt.

Een vakbondsafvaardiging wordt opgericht als de onderneming gewoonlijk en gemiddeld minstens 20 en minder dan 40 arbeiders tewerkstelt wanneer de meerderheid van het arbeiderspersoneel hierom vraagt.

De gewoonlijke en gemiddelde tewerkstelling op dezelfde wijze berekend als voor de verkiezing van de ondernemingsraad of het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW), te weten het gemiddelde van het aantal kalenderdagen waarop elke arbeider gedurende de vier vorige trimesters die de formele aanvraag tot oprichting/hernieuwing voorafgaan, ingeschreven werd in het personeelsregister. De uitzendkrachten, tewerkgesteld op datum van de aanvraag, met uitzondering van deze die een vaste werknemer vervangen van wie de arbeidsovereenkomst geschorst is, worden mee in rekening gebracht voor de berekening van het aantal arbeiders voor zover zij minstens 3 maanden anciënniteit hebben bereikt.

Deze aanvraag gebeurt per aangetekend schrijven aan de onderneming met afschrift aan:

  • de organisaties vertegenwoordigd in de gewestelijke paritaire sectie ;
  • en aan de voorzitter.

Ingeval van onenigheid over het feit of de meerderheid van de arbeiders wel degelijk om de oprichting van een vakbondsafvaardiging vraagt, de voorzitter van de gewestelijke paritaire sectie gevraagd, vast te stellen of die meerderheid inderdaad is bereikt bij het arbeiderspersoneel van de onderneming dat minstens 3 maand anciënniteit heeft. Zo nodig, of op verzoek van de meest gerede partij, kan hij/zij binnen de 2 weken na de aanvraag een geheime stemming onder dit personeel organiseren.

De vakbondsorganisaties die in aanmerking komen om de leden van de vakbondsafvaardiging aan te duiden zijn die organisaties die:

• zitting hebben in'het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw ;

• indien er sociale verkiezingen in de onderneming hebben plaatsgevonden, een zetel hebben behaald voor de ondernemingsraad of voor het CPBW.

2.3. Bepaling en verdeling van de mandaten

2.3.1. Ondernemingen waar sociale verkiezingen voor ondernemingsraad en/of voor het CPBW plaatsgrijpen

Het aantal te verdelen mandaten wordt op basis van de personeelsbezetting van het arbeiderspersoneel die in aanmerking genomen wordt voor het aantal te verdelen mandaten voor de ondernemingsraad, of bij ontstentenis, het CPBW, namelijk het aantal arbeiders, jonge arbeiders inbegrepen, in dienst op de dag van de aanplakking van de datum van de sociale verkiezingen (datum X). De uitzendkrachten, tewerkgesteld op datum X, met uitzondering van deze die een vaste werknemer vervangen van wie de arbeidsovereenkomst geschorst is, worden mee in rekening gebracht voor de berekening van het aantal mandaten.

De mandaten worden verdeeld op basis van het aantal stemmen dat iedere vakbondsorganisatie bij de sociale verkiezingen heeft behaald voor het kiescollege arbeiders voor de ondernemingsraad én voor het comité veiligheid, gezondheid en verfraaiing der werkplaatsen. Moet er enkel een CPBW aangesteld worden, dan worden de mandaten verdeeld op basis van het aantal stemmen dat iedere vakbondsorganisatie bij de sociale verkiezingen heeft behaald voor het kiescollege arbeiders voor het CPBW.

Het totaal aantal te begeven mandaten wordt verdeeld volgens volgende formule: de verdeling van de mandaten tussen de verschillende vakorganisaties, welke in aanmerking komen, gebeurt op basis van de stemuitslag voor de sociale verkiezingen. De berekening van de verdeling van de mandaten gebeurt volgens de wetgeving sociale verkiezingen.

Eenmaal dat de verdeling van het aantal mandaten is gebeurd, heeft de vakorganisatie welke één of meerdere mandaten heeft bekomen, het recht één of meerdere van deze mandaten af te staan aan een andere vakbondsorganisatie.

De hernieuwing of oprichting van de vakbondsafvaardiging dient uiterlijk te gebeuren binnen de zes maanden na de laatste datum die in aanmerking komt voor de sociale verkiezingen.

  • Ondernemingen die lid zijn van AGORIA

    • Het aantal mandaten en hun verdeling zal schriftelijk meegedeeld worden aan Agoria.
    • De namen van de aangeduide afgevaardigden zullen door de vakbonden per aangetekend schrijven overgemaakt worden aan de afzonderlijke ondernemingen.
    • Voor bijkomende mandaten, zullen de namen van de aangeduide afgevaardigden pas door de vakbonden via aangetekend schrijven aan de onderneming worden overgemaakt, wanneer een overeenstemming is bereikt met betrekking tot het aantal en de verdeling van die mandaten.
    • De vakbondsorganisaties zullen hieromtrent vanwege Agoria bevestiging ontvangen.
  • Ondernemingen die geen lid zijn van AGORIA
    • De verdeling van de mandaten en de namen van de aangeduide afgevaardigden zullen per aangetekend schrijven rechtstreeks aan de afzonderlijke ondernemingen worden overgemaakt door de vakbondsorganisaties.

De vakbondsorganisatie welke een uitbreiding vraagt van het aantal vakbondsafgevaardigden wegens de belangrijkheid of de ingewikkelde structuur van sommige ondernemingen, dient dit schriftelijk mede te delen aan de organisaties vertegenwoordigd in de gewestelijke paritaire sectie van de provincie Limburg. Ter zake dient een beslissing te worden genomen voor de datum van de sociale verkiezingen.

2.3.2. Ondernemingen waar geen sociale verkiezingen voor ondernemingsraad en/of voor CPBW plaatsgrijpen

Voor de oprichting van de vakbondsafvaardiging wordt het aantal te verdelen mandaten bepaald zoals omschreven onder punt 2.3.1., vastgesteld op datum drie maand voorafgaand aan de oprichting.

Voor de hernieuwing van de vakbondsafvaardiging wordt het aantal te verdelen mandaten bepaald zoals omschreven onder punt 2.3.1., vastgesteld op de eerste dag van de kalendermaand gedurende welke de theoretische datum X ligt.

De hernieuwing van de vakbondsafvaardiging dient te gebeuren uiterlijk binnen de zes maanden na de laatste datum die in aanmerking komt voor de sociale verkiezingen.

De verdeling van de mandaten tussen de vakbondsorganisaties gebeurt in onderling overleg door de betrokken Secretarissen op ondernemingsvlak.

Indien er geen onderlinge overeenstemming wordt bereikt wordt door de meest gerede partij een beroep gedaan op de Voorzitter van de Gewestelijke Paritaire Sectie om het geschil te beslechten. Voor het overige zijn de regelen van punt 2.3.1. hier eveneens van toepassing.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
08/05/2023
Registratienr
179637
Geldig van
20/04/2023
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
10/05/2023
Registratiedatum
23/05/2023
Reikwijdte
Werkgevers in de provincie Limburg
Buiten bereik
Ondernemingen welke bruggen en metalen gebinten monteren
Onderwerp
Wijziging van de CAO van 28/10/2016 betreffende het statuut van de vakbondsafvaardiging van de provincie Limburg
BS Bericht van neerlegging
13/06/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
30/08/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
10/10/2023
Keywords
SYNDICALE AFVAARDIGING, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN, SYNDICALE AFVAARDIGING, SYNDICALE AFVAARDIGING
Tekst aangepast op
09/08/2023

Datum CAO
21/11/2016
Registratienr
136307
Geldig van
15/12/2015
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
24/11/2016
Registratiedatum
05/12/2016
Onderwerp
bekrachtiging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 28/10/2016 betreffende het statuut van de vakbondsafvaardiging voor de provincie Limburg
BS Bericht van neerlegging
19/12/2016
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
30/08/2017
Gepubliceerd in het B.St. van
22/09/2017
Keywords
SYNDICALE AFVAARDIGING, WERKING PARITAIR COMITÉ, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN

Historiek
20/04/2023 31/12/2050 2302 Statuut van de vakbondsafvaardiging - Provincie Limburg
15/12/2015 19/04/2023 2302 Statuut van de vakbondsafvaardiging - Provincie Limburg