190202 Financiering van demografieplannen

Paritair (sub-)Comité nr.:
116.00.00-00.00

Bijwerking: 04/03/2020
Geldig vanaf: 01/01/2019

Bijdrage: 0,15 % van de bruto lonen

Geïnd door: RSZ

In het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid werd op 19 november 2019 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de financiering van demografieplannen binnen sector van de chemie, kunststoffen en life sciences (CAO nr. 157202/CO/116).

1. Doel

Om in het kader van de demografische uitdagingen en de gevolgen van het verlengen van de loopbaan de werkbaarheid in de sector van de scheikundige nijverheid te behouden en te verbeteren zullen op loopbaanbasis, nieuwe ondernemingsspecifieke en leeftijdsbewuste maatregelen gestimuleerd worden met bijzondere aandacht voor oudere werknemers, werknemers in ploegenstelsels en werknemers met zwaar en/of belastend werk, rekening houdend met een efficiënte arbeidsorganisatie.

2. Demografieplan

Opdat een demografieplan kan genieten van een financiering door het Fonds demografie moet dit demografieplan voldoen aan volgende cumulatieve voorwaarden:

  1. het demografieplan vermeldt expliciet te zijn afgesloten in uitvoering van onderhavige CAO
  2. het demografieplan moet één of meer elementen van de volgende actiegebieden omvatten:

Actiegebied 1: Werk

  • de mogelijkheden voor een aanpassing van de arbeidstijd en de arbeidsomstandigheden,
  • overstap faciliteren van zwaar naar lichter werk,
  • overstap faciliteren naar andere ploegensystemen of naar een dagfunctie,
  • insourcing van activiteiten in dagjobs,
  • combinatie van een shiftfunctie met een dagfunctie over een bepaalde periode,
  • peter- en meterschap

Actiegebied 2: Gezondheid

  • acties ten voordele van de gezondheid van de werknemer,
  • de preventie en het wegwerken van fysieke en psychosociale belemmeringen om aan het werk te blijven,
  • medische check-ups vanaf 45 jaar

Actiegebied 3: Competenties

  • de ontwikkeling van de competenties en kwalificaties van de werknemers, met inbegrip van de toegang tot opleidingen,
  • de loopbaanontwikkeling en loopbaanbegeleiding binnen de onderneming,
  • de mogelijkheden om via interne mutatie een functie te verwerven die is aangepast aan de evolutie van de mogelijkheden en de competenties van de werknemer,
  • de systemen van erkenning van verworven competenties,
  • opleidingen in het kader van peter- en meterschappen

Actiegebied 4: Loopbaanbeleid

  • coaching, onder andere van oudere naar jongere werknemers (of andersom),
  • levensfasebewust personeelsbeleid,
  • diversiteit op de werkvloer,
  • loopbaanbegeleiding

Het demografieplan kan verschillende maatregelen uit één actiegebied omvatten. Verschillende actiegebieden kunnen in één demografieplan worden gecombineerd.

De bovenstaande opsomming van concrete maatregelen binnen de actiegebieden is indicatief en niet limitatief. Dit betekent dat ook andere dan de hierboven geciteerde maatregelen die opgenomen worden in een demografieplan, die behoren tot één van de vier actiegebieden en die passen binnen het doel als omschreven hierboven, door het beheerscomité van het Fonds demografie kunnen worden aanvaard.

het demografieplan omvat minstens voor 0,15% van de bruto lonen van de onderneming van het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar van de indiening van het demografieplan, aan maatregelen uit "actiegebied 1: Werk"

het demografieplan is in de onderneming tot stand gekomen:

  • na overleg en goedkeuring binnen de ondernemingsraad,
  • bij ontstentenis van een ondernemingsraad, na overleg en goedkeuring van de syndicale delegatie
  • bij ontstentenis van een ondernemingsraad of een syndicale delegatie, na overleg en goedkeuring van het Comité Preventie en Bescherming op het werk
  • bij ontstentenis van overlegorganen binnen de onderneming, in overleg met de werknemers

Er is hierbij sprake van "goedkeuring" indien er een gewone meerderheid is binnen respectievelijk de werknemers- en de werkgeversafvaardiging.

De maatregelen opgenomen in het demografieplan zijn "nieuwe maatregelen". Een nieuwe maatregel is een maatregel die voldoet aan minstens volgende cumulatieve voorwaarden:

  • de maatregel werd alsdusdanig erkend bij de goedkeuring in het in de onderneming bevoegde overlegorgaan;
  • de maatregel is ten vroegste in voege vanaf 1/1/2016

Het demografieplan moet worden goedgekeurd door het beheerscomité van het Fonds demografie.

3. Financiering van een demografieplan door het Fonds demografie

Het Fonds demografie staat in voor de toekenning van de financiering van een demografieplan, dat voldoet aan de voorwaarden als omschreven hierboven.

Een demografieplan kan afgesloten worden voor een periode van maximaal 4 jaar. De onderneming kan gedurende de looptijd van het demografieplan, dat voldoet aan de voorwaarden als omschreven in artikel 4 van onderhavige cao, genieten van een financiering

Meer bepaald:

  • Voor een demografieplan met startdatum in 2016 kan een onderneming voor de looptijd van het demografieplan en dit voor maximaal 4 jaar (nl. voor de kalenderjaren 2016, 2017, 2018 en 2019) genieten van een financiering.
  • Voor een demografieplan met startdatum in 2017 kan een onderneming voor de looptijd van het demografieplan en dit voor maximaal 4 jaar (nl. voor de kalenderjaren 2017, 2018, 2019 en 2020) genieten van een financiering.
  • Voor een demografieplan met startdatum in 2018 kan een onderneming voor de looptijd van het demografieplan en dit voor maximaal 3 jaar (nl. voor de kalenderjaren 2018, 2019 en 2020) genieten van een financiering.
  • Voor een demografieplan met startdatum in 2019 kan een onderneming voor de looptijd van het demografieplan en dit voor maximaal 2 jaar (nl. voor de kalenderjaren 2019 en 2020) genieten van een financiering.
  • Voor een demografieplan met startdatum in 2020 kan een onderneming voor de looptijd van het demografieplan en dit voor maximaal 1 jaar (nl. voor de kalenderjaar 2020) genieten van een financiering.

Na afloop van de eerste periode van maximaal vier jaar kan een onderneming voor een nieuwe periode van maximaal vier jaar een demografieplan afsluiten, en genieten van een financiering gedurende de looptijd ervan.

Meer bepaald :

  • Startdatum eerste demografieplan in 2016: de nieuwe periode van vier jaar loopt van kalenderjaar 2020 tot en met kalenderjaar 2023.
  • Startdatum eerste demografieplan in 2017 of later: de nieuwe periode van vier jaar loopt van kalenderjaar 2021 tot en met kalenderjaar 2024.

Een demografieplan afgesloten tijdens de nieuwe periode kan zowel maatregelen uit de vorige plannen als nieuwe maatregelen bevattenen dient, tot stand te zijn gekomen na overleg en mits goedkeuring van de betrokken overlegorganen of, bij ontstentenis, in overleg met de werknemers.

De financiering van het demografieplan wordt steeds toegekend per kalenderjaar op basis van bewijsstukken neergelegd volgens de regels vastgelegd door het beheerscomité van het Fonds demografie.

De financiering van het demografieplan is per kalenderjaar maximaal gelijk aan 0,15% van de bruto lonen van de onderneming die het demografieplan heeft ingediend, van het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarvoor de financiering wordt aangevraagd.

De financiering van een demografieplan kan verhoogd worden tot maximaal 0,30% van de bruto lonen van de onderneming die het demografieplan heeft ingediend, van het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarvoor de financiering wordt aangevraagd indien:

  • het demografieplan maatregelen omvat uit minstens twee verschillende actiegebieden
  • het demografieplan maatregelen omvat uit "actiegebied 1: Werk" voor minstens 0,15% van de bruto lonen van de onderneming

Deze voorwaarden zijn cumulatief.

De bovenvermelde extra financiering tot maximaal 0,30% van de bruto lonen, wordt mogelijk gemaakt door een financiële enveloppe die door het Fonds voor vorming in de scheikundige nijverheid en het Fonds tot bevordering van de vormings- en tewerkstellingsinitiatieven van risicogroepen en bedienden in de scheikundige nijverheid beschikbaar wordt gesteld aan het Fonds demografie.

Vanaf 1 januari 2019 wordt bovenvermelde extra financiering tot maximaal 0,30% van de bruto lonen ten laste genomen door het Fonds demografie. Er zal evenwel gebruik gemaakt worden van de financiële enveloppe die door het Fonds voor vorming beschikbaar wordt gesteld van zodra de financiële middelen van het Fonds demografie 5 miljoen EUR bereiken. Het beheerscomité bepaalt de nadere regels betreffende de periodieke opvolging van deze financiële middelen.

De financiering kan nooit meer bedragen dan de werkelijke kost van het ingediende en goedgekeurde demografieplan.

Bij vaststelling van financiële reserves na de afsluiting van de rekening van het Fonds demografie voor het betrokken kalenderjaar, kan het beheerscomité van het Fonds demografie beslissen om binnen de door haar vastgestelde regels deze reserves toe te wijzen aan reeds, door het beheerscomité van het Fonds demografie goedgekeurde demografieplannen.

De financiering van de demografieplannen van bedrijven die voldoen aan de KMOcriteria zoals gedefinieerd door het beheerscomité wordt als volgt bepaald, voor plannen met betrekking tot 2019 tot 2024:

  • Eerste schijf (basisbudget van 0,15% van de bruto lonen): 500 EUR per werknemer met een maximum van 5.000 EUR, tenzij de toepassing van de 0,15% gunstiger is;
  • Tweede schijf (extra financiering tot 0,30% van de bruto lonen): bijkomend budget van 500 EUR per werknemer met een maximum van 5.000 EUR, tenzij de toepassing van de 0,30% gunstiger is.

4. Bijdrage en inning

De heffing en de inning van de bijdragen ter financiering van demografieplannen in de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences wordt verzekerd door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Het bedrag van de bijdrage wordt vastgesteld op 0,15% op de bruto lonen van de arbeiders.

Deze middelen zullen door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid worden overgemaakt aan het Fonds demografie.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
19/11/2019
Registratienr
157202
Geldig van
01/01/2019
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
06/01/2020
Registratiedatum
20/02/2020
Onderwerp
Financiering van demografieplannen binnen de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences.
BS Bericht van neerlegging
11/03/2020
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
20/12/2020
Gepubliceerd in het B.St. van
01/02/2021
Keywords
-

Historiek
01/01/2019 31/12/2050 190202 Financiering van demografieplannen
01/01/2016 31/12/2015 190202 Financiering van demografieplannen
01/01/2016 31/12/2015 190202 Financiering van demografieplannen