5402 Ecocheques in de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen

Paritair (sub-)Comité nr.:
116.00.00-00.00

Bijwerking: 15/01/2018
Geldig vanaf: 01/04/2017
Geldig tot: 31/03/2019

Bedrag:

  • Voltijds: 150 EUR;
  • Deeltijds: pro rata temporis het arbeidsregime.

Toekenningsvoorwaarden:

  • op 1.12.2017 in dienst zijn, vast of tijdelijk, alsook aan de uitzendkrachten;
  • bijzondere bepalingen voor de werkgevers die reeds vóór 1 januari 2018 ecocheques toekennen aan hun arbeiders.

Betalingsdatum: zo snel mogelijk en uiterlijk tegen 31 januari 2018.

Mogelijkheid tot omzetting: nee.

In het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid werd op 21 december 2017 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen.

Wij geven U hierna de bepalingen betreffende de ecocheques.

Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de ondernemingen die gelegen zijn in de provincie West-Vlaanderen en ressorteren onder het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid uit hoofde van hun bedrijvigheid inzake verwerking van kunststoffen.

Met "arbeiders" wordt verstaan: de arbeiders en arbeidsters.

Algemene bepaling

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst doet generlei afbreuk aan de algemene collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid.

(...)

Koopkracht

(...)

Artikel 22 - Ecocheque

§1. Voor de duur van deze CAO en voor het jaar 2018 zullen éénmalige ecocheques met een totale waarde van 150 EUR, zo snel mogelijk en uiterlijk tegen 31 januari, worden toegekend aan de arbeiders.

Onderhavig artikel regelt de voorwaarden en de modaliteiten van de toekenning van de ecocheques en wordt gesloten in het kader van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98 van 20 februari 2009 betreffende de ecocheques, gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomsten nr. 98 bis van 21 december 2010, nr. 98 ter van 24 maart 2015, nr. 98 quater van 26 januari 2016 en nr. 98 quinquies van 23 mei 2017 (geratificeerd door de KB's van 28 juni 2009, 24 maart 2011, 28 april 2015, 13 mei 2016 en 2 november 2017, gepubliceerd in het BS van 13 juli 2009, 8 april 2011, 12 mei 2015, 2 juni 2016 en 21 november 2017) en het Koninklijk besluit van 14 april 2009 tot invoeging van een artikel 19quater in het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders.

§2. De nominale waarde van een ecocheque bedraagt 0,01 EUR. De maximale nominale waarde van een ecocheque bedraagt 10 EUR.

§3. De éénmalige ecocheques worden in 2018 toegekend aan de arbeid(st)ers die op 1.12.2017 in dienst zijn, vast of tijdelijk, alsook aan de uitzendkrachten.

De éénmalige ecocheques wordt toegekend pro rata temporis het arbeidsregime, waarbij 150 EUR de totale nominale waarde is van de ecocheques voor een voltijdse arbeider.

§4. De ecocheques worden op naam van de werknemer afgeleverd. Deze voorwaarde wordt geacht te zijn vervuld als de toekenning ervan en de daarop betrekking hebbende gegevens voorkomen op de individuele rekening van de werknemer, overeenkomstig de reglementering betreffende het bijhouden van de sociale documenten.

§5. De elektronische ecocheques worden opgeladen op de persoonlijke ecochequerekening van de arbeider. Indien het niet mogelijk of wenselijk is om op bedrijfsvlak elektronische ecocheques toe te kennen, dan zullen de klassieke papieren ecocheques toegekend worden.

De geldigheidsduur van de elektronische ecocheque is bepaald op vierentwintig (24) maanden te tellen vanaf het moment de de elektronische ecocheque op de ecochequerekening van de werknemer werd geladen.

Ze mogen uitsluitend gebruikt worden voor de aankoop van producten of diensten met een ecologisch karakter en die opgenomen zijn in de lijst in bijlage van de collectieve arbeidsovereenkomst nummer 98 die besloten werd op de Nationale Arbeidsraad.

§6. De arbeider die geniet van de elektronische ecocheque ontvangt een gratis drager (= kaart) waardoor hij zijn cheques zal kunnen gebruiken.

Met het oog op de goede werking van de elektronische kaart, laat de werknemer aan de werkgever toe om aan de uitgever zijn naam, zijn geboortedatum, zijn geslacht, zijn postcode, het adres van zijn woonplaats, zijn taalkeuze en zijn rijksregisternummer over te maken.

De arbeider verbindt zich ertoe de kaart in goede staat te bewaren tot zijn vervaldatum, ook al geniet hij op een bepaald moment niet meer van elektronische ecocheques. Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, kan de drager worden hergebruikt voor de elektronische ecocheques toegekend door een andere werkgever.

In geval van verlies van de drager, zal de werknemer de kost van de vervanging van de drager dragen, die gelijk zal zijn aan de nominale waarde van een maaltijdcheque. Behalve in geval van verzet vanwege de arbeider, zal deze kost afgehouden worden van de eerstvolgende netto verloning die hem verschuldigd is.

Echter, in geval van diefstal van de drager en mits de werknemer hierover een proces verbaal van de politie kan voorleggen, zal de werkgever de kost van de vervanging van de drager dragen.

De werknemer verbindt zich ertoe de elektronische kaart te gebruiken en te bewaren als een goede huisvader en in overeenstemming met de algemene gebruiksvoorwaarden van de uitgever van de kaart. Hij verbindt er zich toe de werkgever en de uitgever eveneens onmiddellijk te informeren van elke onregelmatigheid of fraude gepleegd met de elektronische kaart. Indien, na onderzoek, blijkt dat de werknemer actief heeft deelgenomen aan de fraude of onregelmatigheden of hij deze heeft vergemakkelijkt, zal de werknemer solidair verantwoordelijk zijn voor het geheel van de schade die eruit voortvloeit. Alle transacties zullen bovendien onmiddellijk geblokkeerd of afgesloten worden.

In geval van verlies of diefstal van de elektronische kaart, is de werknemer ertoe gehouden zo spoedig mogelijk de werkgever en/of de erkende uitgever te informeren. Alle transacties uitgevoerd voor de aangifte van het verlies of diefstal zijn onherroepelijk, zonder mogelijkheid van beroep van de werknemer tegen de werkgever en/of de vennootschappen die de elektronische kaart heeft uitgegeven.

§7. Voor de werkgevers die reeds vóór 1 januari 2018, ecocheques toekennen aan hun arbeiders gelden volgende bepalingen:

  • voor de werkgevers waarvoor de totale waarde van de ecocheques door de toekenning van de éénmalige ecocheques zoals bepaald in bovenstaande §1, de wettelijk maximale waarde van de ecocheques (250 EUR) niet overschrijdt, wordt de bij de werkgever geldende waarde van de ecocheque uiterlijk op 31 januari 2018 éénmalig verhoogd met het bedrag als bepaald in bovenstaand §1.
  • voor de werkgevers waarvoor de totale waarde van de ecocheques door de toekenning van de éénmalige ecocheques zoals bepaald in bovenstaande §1, de wettelijk maximale waarde van de ecocheques (250 EUR) wel zou overschrijden, wordt de bij de werkgever geldende waarde van de ecocheque uiterlijk op 31 januari 2018 éénmalig verhoogd tot de wettelijke maximale waarde van de ecocheques (250 EUR). Voor het gedeelte van de waarde van de éénmalige ecocheques zoals bepaald in §1 dat de wettelijke maximale waarde van de ecocheques overschrijdt wordt, voor die betrokken groep van arbeiders, een oplossing uitgewerkt op ondernemingsvlak tegen 31 maart 2018. Bij ontbreken van een oplossing tegen bovenvernoemde datum zal een oplossing worden uitgewerkt door de provinciale sociale partners.

§8. Als uitzondering op artikel 23 van de Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, verdwijnen de voordelen voortvloeiend uit dit artikel, zonder voorafgaande opzeg, bij de beëindiging van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

(...)

Geldigheidsduur

Artikel 30

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 april 2017 en houdt op van kracht te zijn op 31 maart 2019, (...)

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
21/12/2017
Registratienr
144979
Geldig van
01/04/2017
Geldig tot
30/03/2019
Neerleggingsdatum
23/02/2018
Registratiedatum
05/03/2018
Onderwerp
arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
15/03/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
LONEN, MAALTIJDCHEQUES, ECOCHEQUES, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, EINDEJAARSPREMIE, VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN, ARBEIDSDUURVERMINDERING, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, DEELTIJDSE ARBEID, TIJDSKREDIET/LOOPBAANVERMINDERING, LANDINGSBANEN, AANWERVING, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, WERKLOOSHEID (ANDERE DAN ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN), STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT), OPZEGGING/ONTSLAG, SOCIALE VREDE

Historiek
01/04/2017 31/03/2019 5402 Ecocheques in de kunststofverwerkende nijverheid van de provincie West-Vlaanderen