Aanpassing regeling terugbetaling gewaarborgd loon als gevolg van de wetswijziging omtrent ziektedagen zonder attest

17/05/2023

Werkgevers in de bouwsector die minder dan 20 werknemers tewerkstellen en aangesloten zijn bij een erkende patronale vereveningsdienst of bij de dienst opgericht door Constructiv kunnen nu ook de terugbetaling bekomen van het gewaarborgd loon dat werd betaald voor de eerste drie ziektedagen per jaar waarvoor de werknemer een vrijstelling van afgifte van een doktersattest heeft gevraagd.

1. Algemene regelgeving inzake vrijstelling van afgifte van een doktersattest voor de eerste drie ziektedagen per jaar

Een wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid voorzag vanaf 28 november 2022 in de afschaffing van het ziektebriefje voor de eerste dag ziekte en dit voor drie ziekteperiodes per jaar.

Wanneer er dus in de onderneming een verplichting bestaat om in geval van ziekte een ziektebriefje binnen te brengen of de werkgever vraagt erom, dan zal de werknemer die zich ziek meldt toch geen ziektebriefje moeten overmaken aan zijn werkgever voor de eerste ziektedag van die ziekteperiode. Hij zal dit kunnen doen voor drie ziekteperiodes per jaar.

Ondernemingen die geen 50 werknemers tewerkstellen kunnen via het arbeidsreglement of een CAO afzien van deze gunstregel voor de werknemer en voorzien dat de verplichting om een ziektebriefje binnen te brengen blijft bestaan voor alle ziektedagen.

Voor meer info hierover, verwijzen wij u naar ons interprofessioneel artikel terzake.

2. Sectorale regeling van terugbetaling van het gewaarborgd loon in de bouwsector

Werkgevers in de bouwsector die minder dan 20 werknemers tewerkstellen én zijn aangesloten bij een erkende patronale vereveningsdienst of de dienst erkend door Constructiv hebben recht op de terugbetaling van het gewaarborgd maandloon dat zij hebben uitbetaald aan hun arbeiders in geval van ziekte of ongeval.

De terugbetaling ten belope van 94,81 % gebeurt door Constructiv en betreft zowel het gewaarborgd loon voorzien door artikel 52 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (= het gewaarborgd loon voor de eerste 14 dagen ziekte) als het gewaarborgd loon voorzien door CAO nr. 12bis van de NAR (= het gewaarborgd loon voor de 15de tot en met de 30ste dag ziekte). 

Oorspronkelijk was voorzien dat de terugbetalingen afhankelijk zijn van het afgeven door de werkgever van een geneeskundig attest waarin de arbeidsongeschiktheid en de duur ervan worden bevestigd. Enkel ziekteperiodes gedekt door een medisch attest dat eerst door de werknemer aan de werkgever werd bezorgd en vervolgens door de werkgever aan de patronale vereveningsdienst binnen de 5 werkdagen, te tellen vanaf de begindatum van de ziekte zoals vermeld op het medisch attest, kwamen in aanmerking voor deze maatregel. 

Gelet op de wetswijziging met betrekking tot de vrijstelling van afgifte van een doktersattest voor de eerste drie ziektedagen per jaar werd door de sociale partners in de bouwsector beslist om de sectorale cao in verband met de terugbetaling van het gewaarborgd loon aan te passen zodat er ook recht is op de terugbetaling van het gewaarborgd loon voor de eerste drie ziektedagen per jaar waarvoor de werknemer van de vrijstelling van de afgifte van een doktersattest gebruik maakt.

Om recht te hebben op de terugbetaling van het gewaarborgd loon voor deze ziektedagen die niet gedekt zijn door een doktersattest, moet de werkgever een schriftelijke melding verrichten van de betrokken ziektedag aan de patronale vereveningsdienst waarbij hij is aangesloten en dit binnen de twee werkdagen volgend op de ziektedag. Deze melding moet de volgende gegevens bevatten:

  • Gegevens werkgever (naam, RSZ- en/of KBO-nummer);
  • Gegevens werknemer (naam en INSZ-nummer);
  • Datum van arbeidsongeschiktheid zonder attest;
  • 1ste, 2de of 3de melding van arbeidsongeschiktheid zonder attest in het lopende kalenderjaar.

Voor de ziektedagen die wel gedekt zijn door een doktersattest blijft de regel gelden dat de werkgever binnen de 5 werkdagen te tellen vanaf de begindatum van de ziekte zoals vermeld op het medisch attest, het doktersattest moet bezorgen aan de patronale vereveningsdienst waarbij hij is aangesloten.

De nieuwe cao treedt in werking op 1 april 2023 voor alle ziekteperiodes met een aanvangsdatum na 31 maart 2023.

Constructiv heeft al laten weten dat ze voor ziektedagen zonder doktersattest in de maanden april en mei 2023 de strikte termijn van 2 werkdagen om de melding te verrichten, niet zal toepassen en dat werkgevers voor deze dagen alsnog zo snel mogelijk een kennisgeving aan hun patronale vereveningsdienst kunnen doen. Vanaf juni 2023 zal de termijn van twee werkdagen wel strikt worden toegepast.

Voor meer informatie, zie het hoofdstuk 1603 van de sectorale documentatie.