0802 Tewerkstelling van sommige leerlingen-stagiairs op zondag en 's nachts

Paritair (sub-)Comité nr.:
139.00.00-00.00

Bijwerking: 27/06/2016
Geldig vanaf: 27/06/2016

Krachtens artikel 32, § 2 van de Arbeidswet van 16 maart 1971, kan de Koning toestaan dat alle jeugdige werknemers (d.w.z. de werknemers onder 18 jaar) of enkel bepaalde categorieën ervan op zon- en feestdagen in bepaalde bedrijfstakken, bedrijven of beroepen voor het uitvoeren van bepaalde werken worden tewerkgesteld.

Krachtens artikel 34 bis van de Arbeidswet van 16 maart 1971, kan de Koning toestaan dat alle jeugdige werknemers ouder dan 16 jaar of enkel bepaalde categorieën ervan 's nachts in bepaalde bedrijfstakken, bedrijven of beroepen voor het uitvoeren van bepaalde werken worden tewerkgesteld.

De Koning heeft gebruik gemaakt van deze twee mogelijkheden in het koninklijk besluit van 26 augustus 2003 waarbij aan de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart (PC 139) de toelating wordt verleend om sommige leerlingen-stagiairs 's nachts en/of op zondag tewerk te stellen. Dit koninklijk besluit verscheen in het Belgisch Staatsblad van 16 september 2003. De koninklijk besluit werd gewijzigd door een koninklijk besluit van 12 juni 2016, verscheen in het Belgisch Staatsblad van 27 juni 2016. De nieuwe bepalingen treden in werking op 27 juni 2016.

Wij geven U hierna de tekst van dit koninklijk besluit vervolgd door enige commentaar.

Artikel 1

Dit besluit is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart ressorteren en op de leerlingen-stagairs die door hen in het kader van de bij artikel 2 bedoelde stage worden tewerkgesteld.

Artikel 2

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder « leerlingen-stagiairs »: de leerlingen die 15 jaar of ouder zijn, die onderworpen zijn aan de deeltijdse leerplicht of vrij zijn van leerplicht, en die ingeschreven zijn in het alternerend secundair onderwijs of voltijds secundair onderwijs, erkend door één van de gemeenschappen, welke tijdelijk in een onderneming worden tewerkgesteld in het kader van een stage die gepland wordt in het leerprogramma van de studierichting die zij volgen.

De bij artikel 3 bedoelde mogelijkheden om leerlingen-stagiairs 's nachts en/of op zondag tewerk te stellen, gelden enkel voor leerlingen-stagiairs die leerlingen zijn van :

Artikel 3

De bij artikel 1 bedoelde werkgevers mogen de bij artikel 2 bedoelde leerlingen-stagiairs 's nachts en/of op zondag tewerkstellen in de volgende gevallen en onder de daarbij bepaalde grenzen :

De werkgever die gebruik wenst te maken van de bij het eerste lid, 1°, bepaalde afwijking van het verbod om werknemers 's zondags tewerk te stellen, moet daarvan binnen vierentwintig uren kennis geven aan de bij artikel 32, § 1, derde lid, van de arbeidswet van 16 maart 1971 bedoelde ambtenaar.

De bij het eerste lid, 2°, bepaalde afwijking van de grenzen van het verbod op nachtarbeid is enkel van toepassing op de leerlingen-stagiairs ouder dan 16 jaar.

In geen geval mag per schooljaar gedurende meer dan veertien opeenvolgende dagen gebruik worden gemaakt van de bij het eerste lid bepaalde afwijkingen op het verbod van nachtarbeid en het verbod op zondagarbeid.

Artikel 4

Het koninklijk besluit van 22 juni 2003 waarbij aan de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart (PC 139) de toelating wordt verleend om sommige leerlingen-stagiairs 's nachts en/of op zondag tewerk te stellen, wordt opgeheven.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking op 1 september 2003.

Commentaar: lees 27 juni 2016.

Artikel 6

Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

De jongere mag tijdens de stage die voorzien wordt in het leerprogramma gedurende drie zondagen per schooljaar binnen de door artikel 3 van het koninklijk besluit vastgelegde beperkingen en voorwaarden arbeid verrichten.

Krachtens artikel 32, § 3 van de Arbeidswet, mag de jongere in geen geval meer dan één zondag op twee arbeid verrichten, behalve met voorafgaande toelating van de Sociale Inspectie.

Krachtens artikel 33, § 2 van de Arbeidswet, heeft de jongere die op zondag arbeid heeft verricht recht op een wekelijkse onbetaalde inhaalrust van minimum 36 opeenvolgende uren.


Historiek
27/06/2016 31/12/2999 0802 Tewerkstelling van sommige leerlingen-stagiairs op zondag en 's nachts
01/09/2003 26/06/2016 0802 Tewerkstelling van sommige leerlingen-stagiairs op zondag en 's nachts