0703 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)

Paritair (sub-)Comité nr.:
140.04.00-00.00

Bijwerking: 14/03/2023
Geldig vanaf: 01/01/2000

Op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen.

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PC 140.04

In het paritair comité voor het vervoer en de logistiek werd op 19 december 2022 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende nieuwe arbeidsregelingen in de subsector van de grondafhandeling op luchthavens  (nr. 177576/CO/140).

In deze sector kan door de nieuwe arbeidsregeling:

  • op zondag worden gewerkt;
  • 's nachts worden gewerkt;
  • op een feestdag worden gewerkt;
  • afgeweken worden van de gewone grenzen van de arbeidsduur. De arbeidstijd bedraagt maximaal 10 uren per dag en 1976 uren per kalenderjaar. Tussen twee werkdagen moet een ononderbroken rusttijd van minimum 11 uur worden toegekend, en per week een van 35 uur.

2.1 Toepassingsgebied

De CAO is van toepassing op werknemers aangegeven in de RSZ-categorie 283 met werknemerskengetal 015 of 027.  

De CAO is niet van toepassing op:

  • leerlingen aangegeven in RSZ-categorie 283 met werknemerskengetal 035;
  • leerlingen die vanaf 1 januari van het jaar waarin ze 19 jaar worden, aangegeven worden met werknemerskengetal 015, maar werken onder leercontract zoals aangegeven aan de RSZ met vermelding type leerling in de zone "type leercontract".

2.2 Gewaarborgd maandloon

Behoudens andersluidende bepaling opgenomen in het arbeidsreglement, wordt elke maand minimaal vergoed met het aantal arbeidsdagen van desbetreffende maand maal 7,6 uur. 

2.3 Impact op de werkgelegenheid

De invoering van nieuwe arbeidsregelingen zoals bepaald in deze CAO heeft een positieve weerslag op de werkgelegenheid. 

2.4 Invoeringsprocedure

In de ondernemingen waar een ondernemingsraad en/of een comité voor preventie en bescherming bestaan, mag deze CAO slechts worden toegepast nadat de OR of, bij gebreke hiervan, het CPBW vooraf hun instemming hebben betuigd. De ondernemingen die voor 31 december 1999 hierover reeds een CAO hebben afgesloten, worden beschouwd als hebbende voldaan aan deze verplichtingen. 

Niemand mag weigeren het punt betreffende de toepassing van deze CAO op de agenda van de OR of het CPBW te plaatsen.

In geval er geen overeenstemming bereikt wordt over de toepassing van deze CAO, zal de met redenen omklede weigering schriftelijk worden meegedeeld aan de voorzitter van het paritair sub-comité en aan de organisaties hierin vertegenwoordigd. 

De voorzitter van het paritair sub-comité zal op vraag van een van de partijen het verzoeningsbureau samenroepen en binnen de twee maanden op gemotiveerde wijze een advies formuleren. 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
19/12/2022
Registratienr
177576
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
21/12/2022
Registratiedatum
12/01/2023
Reikwijdte
Subsector van de grondafhandeling op luchthavens, Werknemers aangegeven in de RSZ-categorie 283 met werknemerskengetal 015 of 027
Buiten bereik
Leerlingen aangegeven in de RSZ-categorie 283 met werknemerskengetal 035, Leerlingen die vanaf 1 januari van het jaar waarin ze 19 jaar worden,aangegeven worden met werknemerskengetal 015, maar werken onder leercontract zoals aangegeven aan de RSZ met vermelding type leerling in dezone 'type leercontract'
Onderwerp
Nieuwe arbeidsregelingen
BS Bericht van neerlegging
03/02/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/06/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
28/06/2023
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, DEELTIJDSE ARBEID, GEWAARBORGD GEMIDDELD MINIMUMLOON OF -INKOMEN (GGMMI CAO 43), ARBEIDSDUURMODALITEITEN, RUSTTIJDEN / PAUZES, DEELTIJDSE ARBEID, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, NACHTARBEID (EXCL. E-COMMERCE), ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN (EXCL. E-COMMERCE)
Tekst aangepast op
13/01/2023

Historiek
01/01/2000 31/12/2050 0703 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)