0501 Eindejaarspremie (algemene CAO - varend personeel uitgezonderd)

Paritair (sub-)Comité nr.:
143.00.00-00.00

Bijwerking: 09/10/2012
Geldig vanaf: 01/01/1989

Bedrag:

  • 90 × individueel uurloon op 30 november voor de voltijds tewerkgestelde arbeiders;
  • 54 × individueel uurloon voor de deeltijds tewerkgestelde arbeiders, op basis van 1/12 per maand van de werkelijke prestaties gedurende de referentieperiode (van 1 december tot 30 november).

Betaling: samen met de laatste loonuitkering van het betrokken jaar en uiterlijk tegen 31 januari van het volgend jaar.

Toekenningsmodaliteiten: in de loop van de referteperiode gedurende minstens 6 maanden werkzaam geweest zijn in de bedrijfstak en deze niet vrijwillig verlaten hebben (de voorwaarde inzake vrijwillige verlating geldt niet voor de (brug)gepensioneerden).

In het Paritair Comité voor de zeevisserij werd er enerzijds op 11 februari 1988 een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten tot vaststelling van een eindejaarspremie, (KB 25 april 1988, BS 12 mei 1988). Ze werd gewijzigd door de CAO van 1 december 1989 (KB 9 april 1990, BS 16 mei 1990).

1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle werkgevers, werklieden en werksters van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de zeevisserij, met uitzondering van het varend personeel.

2. Bedrag

Aan elke werkman en werkster wordt een eindejaarspremie toegekend, waarvan het bedrag, per maand arbeidsprestatie verricht gedurende de referentieperiode gaande van 1 december tot 30 november van het volgend kalenderjaar, gelijk is aan 1/12 van een bedrag, dat :

a)    gelijk is aan 90 maal het individueel werkelijk uitbetaalde uurloon op 30 november van het volgend kalenderjaar, voor de werklieden en werksters met volledige tewerkstelling ;

b)    gelijk is aan 54 maal het individueel werkelijk uitbetaalde uurloon op 30 november van het volgend kalenderjaar, voor de werklieden en werksters met gedeeltelijke tewerkstelling.

Elke maand gedurende welke de werkman of werkster zijn ingeschreven in het personeelsregister en erin werden ingeschreven ten laatste op de 15e dag van de maand of uitgeschreven na de 15e dag van de maand, moet als een maand arbeidsprestatie worden beschouwd.

3. Toekenningsvoorwaarden

Het recht op de eindejaarspremie wordt verworven door de werkman of werkster op voorwaarde dat hij of zij in de loop van de referentieperiode gedurende minstens zes maanden werkzaam is geweest in de bedrijfstak en deze niet vrijwillig heeft verlaten.

Deze laatste voorwaarde moet niet door de pensioengerechtigde worden vervuld.

4. Betalingsdatum

De eindejaarspremie wordt uitbetaald samen met de laatste loonuitkering van het betrokken jaar en uiterlijk tegen 31 januari van het volgend jaar.

5. Pro rata-betaling

De werklieden en werksters die op 31 december van het volgend kalenderjaar volledig en onvrijwillig werkloos zijn, maar voldoen aan de voorwaarden vastgesteld bij artikel 3, hebben eveneens recht op de betaling van deze premie.

Deze bepaling is ook van toepassing op de rechthebbenden van de gedurende de periode van 1 juli tot 31 december van het volgend kalenderjaar overleden werklieden of werksters.

De werkman of werkster kan de betaling van de eindejaarspremie bekomen van iedere werkgever die hen tewerkstelde gedurende de referentieperiode naar rata van de maanden arbeidsprestaties welke zij bij ieder van hen hebben verricht tijdens de referentieperiode.

6. Commentaar

De wijziging aangebracht door de CAO van 1 december 1989 betreft enkel het toepassingsgebied. Vanaf 1 januari 1989 is de CAO nl. ook van toepassing op de vislossers, de visrapers, vissorteerders en de werklieden en werksters die zijn tewerkgesteld door de SV "Onderlinge Visafslag" te Oostende.

7. Praktische schikkingen

Wij vestigen uw aandacht op het feit dat op de voorbereide prestatieopgaven, opgesteld voor de betaling van de eindejaarspremie, slechts de arbeiders vermeld worden die in dienst zijn.

Desgevallend dient U de arbeiders toe te voegen die de onderneming verlaten hebben en recht zouden hebben op de eindejaarspremie.


Historiek
01/01/1989 31/12/2999 0501 Eindejaarspremie (algemene CAO - varend personeel uitgezonderd)