200201 Bestaanszekerheidsuitkeringen (tijdelijke werkloosheid) - Parkhuizen

Paritair (sub-)Comité nr.:
143.00.00-00.00

Bijwerking: 09/02/2024
Geldig vanaf: 01/01/2020

Uitkering: tijdelijke werkloosheid arbeiders (parkhuizen).

Bedrag:

  • sectoraal (economisch en overmacht ): 10 EUR/volledige dag tijdelijke werkloosheid - 5 EUR/ halve dag tijdelijke werkloosheid (stelsel 6 d./w.)
  • wettelijk: 
    • 2 EUR/dag in geval van technische stoornis, slecht weer of economische redenen (onbeperkt voor technische en slecht weer werkloosheid);
    • 5 EUR/dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering bovenop de sectorale toeslag voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht.

Betaling: Fonds (sectoraal) - Werkgever (wettelijk).

In het Paritair Comité voor de zeevisserij werd op 29 juni 2020 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten houdende de invoering van een aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen (Code 5.1 op Scenario 5) of wegens overmacht (Code 5.4 op scenario WECH505) voor werknemers tewerkgesteld in de sector pakhuizen (nr. 159553/CO/143).

 

1. Uitkering

Aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen of overmacht voor alle werknemers tewerkgesteld in de sector pakhuizen voor zover zij gerechtigd zijn op tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen of overmacht volgens de vigerende werkloosheidsreglementering.

2. Bedrag en duur

Het dagbedrag van de aanvullende vergoeding is bepaald op 10 EUR bruto per volledige dag tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen of overmacht en 5 EUR bruto per halve dag tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen of overmacht, gerekend in het 6 dagenstelsel en naar equivalent omgerekend voor de weekendwerkers.

3. Wettelijke uitkering

Sinds 2012, heeft de arbeider recht op een supplement op de werkloosheidsuitkering. Het minimumbedrag van het supplement wordt bepaald op 2 euro per dag waarop de arbeider niet heeft gewerkt wegens tijdelijke werkloosheid (economisch, technisch, slecht weer). De werkgever is ertoe gehouden dit supplement te betalen, tenzij de betaling daarvan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid.

Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers aan de werknemers (arbeiders en bedienden) die ze in tijdelijke werkloosheid  (met uitzondering van overmacht) plaatsen voor elke door de werkloosheid vergoede dag een bijkomend supplement van 5 euro betalen, tenzij de betaling ervan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid. Dit wettelijk supplement van 5 euro moet steeds betaald worden bovenop de bestaande supplementen die reeds voorzien zijn bij wet, CAO of andere bestaande afspraken in ondernemingen. Voor meer info, verwijzen wij u naar ons artikel.

PSC 143: De werkgever moet een aanvullende vergoeding van min. 2 EUR/dag werkloosheid betalen na de vergoedbare periode voorzien door de sector  (onbeperkt voor technsiche en slecht weer werkloosheid). De aanvullende vergoeding van 5 euro moet steeds betaald worden voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht en dit bovenop de voorziene sectorale toeslag. 

4. Tabel

 

Duur
Bedrag
Type werkloosheid
Tussenkomst
Onbeperkt

10 EUR/volledige dag

5 EUR/halve dag

Economische en overmacht Fonds
+ 5 EUR wettelijk Elk soort tijdelijke werkloosheid behalve overmacht Werkgever
2 EUR wettelijk Technische en slecht weer
+ 5 EUR wettelijk Elk soort tijdelijke werkloosheid behalve overmacht

5. Werkloosheid energiecrisis

Er is ook een wettelijke vergoeding voorzien voor tijdelijke werkloosheid energiecrisis (te betalen door de werkgever). Aangezien deze sector reeds een supplement voorziet voor economische werkloosheid in het klassieke stelsel, verwijzen we je naar ons interprofessioneel artikel dat uitlegt hoe je die toeslag combineert met de wettelijke toeslag die wordt voorzien bij tijdelijke werkloosheid energiecrisis. Deze maatregel is niet langer van toepassing in maart 2023.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
29/06/2020
Registratienr
159553
Geldig van
01/01/2020
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
01/07/2020
Registratiedatum
17/07/2020
Reikwijdte
Werkgeverscategorie 086 (sector pakhuizen)
Onderwerp
Aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen of wegens overmacht - Pakhuizen
BS Bericht van neerlegging
11/08/2020
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
20/04/2021
Gepubliceerd in het B.St. van
18/05/2021
Keywords
WERKLOOSHEID (ANDERE DAN ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN)

Historiek
01/01/2020 31/12/2050 200201 Bestaanszekerheidsuitkeringen (tijdelijke werkloosheid) - Parkhuizen