0701 Arbeidsduur

Paritair (sub-)Comité nr.:
152.01.00-00.00

Bijwerking: 22/02/2023
Geldig vanaf: 01/01/2003

Wekelijkse arbeidsduur: 38 uren.

Minimale dagelijkse arbeidsduur/per prestatie: 1 uur (kleuter- en lager onderwijs en internaten), 2 uren (secundair en hoger onderwijs).

Rusttijden: 11 uren (12 uren jonge werknemers).

Pauzes: 15 minuten na 6 uren prestaties (regels jonge werknemers).

1. Wekelijkse arbeidsduur

Bij gebrek aan collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het paritair comité bedraagt de normale wekelijkse arbeidsduur 38 uur voor een voltijdse tewerkstelling.

2. Minimale dagelijkse arbeidsduur/per prestatie

In het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs werd op 25 juni 1991 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de deeltijdse arbeid in uitvoering van de artikelen 182 en 189 van de programmawet van 22 december 1989 (KB van 26 september 1991, BS 26 oktober 1991).

In toepassing van het artikel 189 van de programmawet van 22 december 1989 mag de duur van elke werk­periode niet korter zijn dan volgende minima :

  • in de instellingen voor kleuter- en lager onderwijs en in de internaten : 1 uur;
  • in de instellingen voor secundair en hoger onderwijs : 2 uren.

Onder onderwijsinstelling wordt begrepen:

  • wat secundair- en hoger onderwijs betreft, een administratieve entiteit die valt onder de verantwoordelijk­heid van een instellingshoofd ;
  • voor kleuter- en lager onderwijs, elke lokale vestigingsplaats.

3. Rusttijden

De werknemers hebben recht op elf opeenvolgende uren (twaalf uren voor jonge werknemers) rust in de loop van elke periode van vierentwintig uur, tussen de stopzetting en de hervatting van de arbeid.

De duur van de rustonderbrekingen voegt zich bij de zondagsrust of de inhaalrust voor de tewerkstelling van een werknemer op zondag, zodat de werknemers een arbeidsonderbreking van 35 opeenvolgende uren genieten.

Er kan worden afgeweken van deze verplichte regels ofwel bij de wet (werken uitgevoerd om het hoofd te bieden aan een voorgevallen of dreigend ongeval, dringende werken aan machines en materiaal, onvoorziene noodzakelijkheid, ezv) ofwel bij een cao die algemeen verbindend werd verklaard.

In dit paritair comité, is er geen afwijking voorzien.

4. Pauzes

De werknemers mogen zes uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag zes uren overschrijdt, hebben zij recht op een pauze waarvan de duur en de toepassingsmodaliteiten moeten vastgelegd worden hetzij door cao (sectorale of onderneming) hetzij bij KB.

In dit paritair comité werden geen modaliteiten voorzien. Bij gebrek aan cao of KB, hebben dus de werknemers ten minste recht op een kwartier pauze ten laatste op het ogenblik waarop de duur van de prestaties zes uren bereikt.

De jonge werknemers mogen slechts gedurende vierenhalf uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag vierenhalf uur overschrijdt, hebben zij recht op een half uur rust. Wanneer de arbeidstijd zes arbeidsuren per dag overschrijdt, hebben zij recht op één uur rust per dag, waarbij een half uur in één keer moet genomen worden.


Historiek
01/01/2003 31/12/2050 0701 Arbeidsduur