070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)

Paritair (sub-)Comité nr.:
152.01.00-00.00

Bijwerking: 13/12/2016
Geldig vanaf: 28/09/2016

Werknemers waarbij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst gebonden is aan de aanwezigheid van leerlingen in de school: op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen.

Andere werknemers: werden tot nog toe geen onderhandelingen gevoerd over de invoering van nieuwe arbeidsregelingen. Bij gebrek aan aanhangigmaking kan de onderhandeling op ondernemingsniveau niet gebeuren.

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PSC 152.01

In het Paritair Subcomité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap werd op 28 september 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten betreffende het vormingsaanbod en de flexibele arbeidsroosters (nr. 136158/CO/152.01).

2.1. Toepassingsgebied

Dit hoofdstuk is enkel van toepassing op werknemers waarbij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst gebonden is aan de aanwezigheid van leerlingen in de school. Het gaat hier uitsluitend om voor- en naschoolse kinderopvang, busbegeleiding en middagtoezicht.

Dit hoofdstuk is niet van toepassing op zonale busbegeleiders.

2.2. Principe

Hierbij wordt de normale wekelijkse arbeidsduur verkort of verlengd en de normale uurroosters worden vervangen door alternatieve uurroosters.

Deze uurroosters zullen voorzien in een aantal gelimiteerde effectieve meeruren. Met inbegrip van meeruren mag een arbeidsdag de bovengrens van negen uren arbeid niet overschrijden, alsook diende de meeruren gelimiteerd te worden tot maximum vijf uren per week.

De compensatie gebeurt in volledige arbeidsdagen volgens het uurrooster van betrokken werknemer.

Het invoeren van een flexibele arbeidstijdregeling dient te gebeuren conform de bepalingen voor de deeltijdse arbeid (zie hoofdstuk 40).

De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur dient gerespecteerd te worden per schooljaar (1 september tot 30 juni).

In de instelling kan een flexibele arbeidstijdregeling nooit verplicht opgelegd worden aan de betrokken werknemers maar dient steeds te gebeuren op individuele vrijwillige basis.

De invoering van alternatieve uurroosters zal gebeuren mits het in acht nemen van de procedure met betrekking tot de wijziging van het arbeidsreglement.

De invoering van de flexibele arbeidsregeling mag in geen geval resulteren in een vermindering van de arbeidsduur.

2.3. Sectoraal Tewerkstellingsfonds

Voor dit systeem kan ingevoerd worden, moet de werkgever zich aanmelden bij het Sectoraal Tewerkstellingsfonds. De Raad van Beheer van het Sectoraal Tewerkstellingsfonds zal nagaan of aan de voorwaarden voldaan werd. Hiervoor moet de school gebruik maken van het formulier.

2.4. Informatie

Scholen die gebruik maken van de flexibele arbeidsregeling informeert de werknemers over het sectoraal opleidingsaanbod. De werkgever engageert zich om maximaal gebruik te maken van het aanbod van het fonds.

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
28/09/2016
Registratienr
136158
Geldig van
28/09/2016
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
07/10/2016
Registratiedatum
29/11/2016
Onderwerp
vormingsaanbod en flexibele arbeidsroosters
BS Bericht van neerlegging
19/12/2016
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
02/05/2017
Gepubliceerd in het B.St. van
19/06/2017
Keywords
ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, DEELTIJDSE ARBEID, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING)

Historiek
28/09/2016 31/12/2999 070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)
01/07/2013 27/09/2016 070302 35 Flexibele arbeidsroosters en vormingsaanbod