0401 Loonvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
222.00.00-00.00

Bijwerking: 19/10/2023
Geldig vanaf: 01/02/2023

De loonvoorwaarden (regels, bedragen en premies) worden in het hoofdstuk omschreven.

In het Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking werd op 26 juni 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeids- en loonsvoorwaarden (nr. 182614/CO/222).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loonsvoorwaarden.

1. Minimumwedden

De functies zijn in klassen ingedeeld op grond van de criteria vermeld onder artikel 3 §2 van de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de beroepenclassificatie d.d. 8 november 2013 (nr. 118596/CO/222).

Ervaring 0 stemt overeen met de ervaring van een werknemer die het 2de jaar van de 3de graad secundair onderwijs met succes heeft beëindigd.

Werknemers die niet over de ervaring 0 beschikken en voornamelijk voorkomt in de categorieën I en 2, krijgen een loon dat overeenstemt met het gebrek aan ervaring -1 of -2.

Commentaar: deze minimumwedden werden u medegedeeld in onze sectorale documentatie Hfdst. 0402. Voor de evolutie van de minimumlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402.

De sectorale baremieke verloning geschiedt conform de hierbovenvermelde tabel tot het ogenblik dat het maximum aan ervaring wordt bereikt.

De verhogingen binnen eenzelfde curve gaan in tijdens de eerste maand volgend op de aanwerving van de betrokken werknemer.

2. Werkelijk uitbetaalde wedden

De werkelijke maandwedden van de bedienden worden op 1 januari verhoogd met de reële evolutie van de viermaandelijkse gemiddelde gezondheidsindex van december van het vorige jaar in verhouding tot de viermaandelijks gemiddelde gezondheidsindex van juni van het vorige jaar.

De werkelijke maandwedden van de bedienden worden op 1 juli verhoogd met de reële evolutie van de viermaandelijkse gemiddelde gezondheidsindex van juni van het lopende jaar in verhouding tot de viermaandelijks gemiddelde gezondheidsindex van december van het vorige jaar.

3. De periodes van gelijkgestelde ervaring

Overeenkomstig de motivatie opgenomen onder punt A, worden de hierna opgesomde periodes gelijkgesteld voor de toepassing van het ervaringscriterium:

  • De periodes gedekt door de sociale zekerheid worden gelijkgesteld met inachtneming van volgende regels:
    a. ziekte: ziekte wordt gelijkgesteld voor een ononderbroken periode van 3 jaar1;
    b. werkloosheid: werkloosheid wordt gelijkgesteld voor een ononderbroken periode van 18 maanden2;
    c. arbeidsongevallen, beroepsziekten, zwangerschapsverlof en andere periodes gedekt door sociale zekerheidsuitkeringen worden gelijkgesteld.
  • De legerdienst of de vervangende burgerdienst;
  • De studies3;
  • Het tijdskrediet: volledige schorsing van de overeenkomst wordt gelijkgesteld voor een ononderbroken periode van 1 jaar;
  • De deeltijdse arbeid wordt volledig gelijkgesteld voor de opbouw van de ervaring.

Wordt NIET gelijkgesteld voor de opbouw van ervaring:

  • De volledige onderbreking van de arbeid op vrijwillige basis - het verlof zonder wedde - wordt niet gelijkgesteld.

1. De eerste ziektedag is de eerste dag van afwezigheid wegens ziekte.

2. Voor de toepassing van dit artikel wordt onder werkloosheid verstaan: volledige werkloosheid. De eerste dag werkloosheid is de eerste dag gedekt door een werkloosheidsuitkering of een sanctie opgelegd door de RVA.

3. Hieronder wordt begrepen de normaal gedefinieerde studietijd voor de studie die betrekking heeft op de uitgeoefende functie.

Voor het bepalen van de ervaring bij aanwerving, adviseren wij u onze verklaring van beroepservaring te gebruiken.

4. Overgang van één functie naar een andere

Ingeval van overgang van een functie uit een bepaalde categorie naar een functie van een hogere categorie binnen de onderneming of komende uit een ander professioneel milieu/sector uit een functie van een lagere categorie gelden volgende regels:

  • De ervaring of anciënniteit blijft verworven;
  • Indien de bediende onmiddellijk de nieuwe functie opneemt en er de verantwoordelijkheid voor draagt, zal hij/zij onmiddellijk het loon genieten van de overeenstemmende categorie;
  • Indien de bediende eerst nog een opleiding dient te doorlopen en derhalve nog niet de volledige verantwoordelijkheid voor de functie draagt, zal het nieuwe loon van de hogere categorie pas van toepassing zijn op het ogenblik van zijn/haar aanstelling in de nieuwe functie en dit maximum 6 maanden na de start in de nieuwe functie.

5. Bedienden die na de normale aanvangsleeftijd in dienst treden

De wedde van de bedienden die na de normale aanvangsleeftijd worden aangeworven, wordt bij hun indiensttreding bepaald in functie van de opgebouwde ervaring, rekening houdende met de bepalingen opgenomen in de punten 1, 4 en 5.

6. Handelsvertegenwoordigers

De volgende bepalingen zijn van toepassing op de handelsvertegenwoordigers.

6.1. Handelsvertegenwoordiqers die enkel een vaste wedde genieten

De vertegenwoordigers die enkel een vaste wedde genieten, hebben tenminste recht op de weddenschaal van categorie III.

6.2. Handelsvertegenwoordigers waarvan de wedde commissies omvat

Voor de vertegenwoordigers die "fulltime" werkzaam zijn, en waarvan de wedde commissies omvat, die zijn vastgesteld overeenkomstig het bedrag van de handelsomzet of volgens andere maatstaven, wordt de wedde als volgt bepaald:

  • - Voor handelsvertegenwoordigers die thuis horen in Categorie III, bedraagt dit het loon van ervaring 3 van de overeenstemmende categorie.
  • - Voor handelsvertegenwoordigers die thuis horen in Categorie IV, bedraagt dit het loon van ervaring 5 van de overeenstemmende categorie.

Gedurende de proeftijd echter is hun wedde tenminste gelijk aan deze vastgesteld voor ervaring 0 van de eerste categorie.

Het spreekt vanzelf dat de minima voorzien onder b), maandelijks als voorschot op de commissies worden betaald.

De eindrekening wordt jaarlijks opgemaakt en mag niet lager zijn dan de wedde die een bediende van de hierboven bepaalde categorieën en ervaring had kunnen verdienen, rekening houdend met de toepassing van artikel 8 bij de berekening van dit minimum.

Commentaar: voor de bepalingen van artikel 8 verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 05.

Voor de vertegenwoordigers die "deeltijds" werkzaam zijn, en waarvan de wedde commissies omvat, die zijn vastgesteld overeenkomstig het bedrag van de handelsomzet of volgens andere maatstaven, wordt hetgeen voorafgaat onder b) pro rata de arbeidsduur toegepast.

Met uitzondering van de minima waarvan hierboven sprake, zijn de bepalingen van de punten 1 tot 5 niet van toepassing op de vertegenwoordigers waarvan de wedde commissies omvat.

7. Aanbevelingen

7.1. Ploegenarbeid en zondagarbeid

De ondertekenende partijen hebben vastgesteld dat wanneer bedienden aanwezig moeten zijn bij het continuwerk van ploegen of zijn aangesteld voor taken welke regelmatig hun aanwezigheid in de fabriek op zondagen vereisen, het gebruikelijk is met deze omstandigheden rekening te houden bij het vaststellen van hun wedden, voordelen in natura inbegrepen.

7.2. Werk aan mecanografische machines

Wanneer bedienden volle dagen werken op mecanografische machines en wanneer dit werk een zenuwspanning veroorzaakt welke schadelijk is voor hun gezondheid wordt de bedrijfsleiders aanbevolen organisatorisch de nodige maatregelen te treffen om deze spanning te verminderen.

7.3. Werkbazen

Het verdient aanbeveling dat de ondernemingshoofden, bij het vaststellen van het maandsalaris der werkbazen, rekening houden met het niveau van het maandloon van de arbeiders die onder hun toezicht werken.

7.4. Bijhorende overeenkomst

In geval van staking of lock-out zal de vooropzeg 15 dagen bedragen en maar mogen gegeven worden na de mislukking van de verzoening in het paritair comité.

8. Negatieve index

Cao van 26 juni 2023 (nr. 182617)

Indien de berekening van het indexcijfer eind juni of eind december een negatief resultaat zou geven, ten gevolge van deflatie, zodat de lonen zouden moeten
dalen, dan wordt op die daling een neutralisatie van maximum 1 pct. (= het totaal van de geneutraliseerde deflatie over de door deze collectieve arbeidsovereenkomst gedekte periode) toegepast.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
09/11/2021
Registratienr
168455
Geldig van
01/02/2021
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
09/11/2021
Registratiedatum
26/11/2021
Onderwerp
Arbeids- en loonvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
07/12/2021
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
17/02/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
LONEN, MAALTIJDCHEQUES, ECOCHEQUES, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUURVERMINDERING, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, TELEWERK, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, SOCIALE VREDE, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, REËLE LONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN, LOONSVERHOGINGEN, OPENINGSCLAUSULES, LOONNORM, LOON - ADMINISTRATIEVE EN UITBETALINGSMODALITEITEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUURVERMINDERING, BETAALDE VERLOFDAG EN FEESTDAG, TELEWERK, UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OUDERE WERKNEMERS:ANCIËNNITEITSVERLOF,-TOESLAG,-PREMIE/AFSCHEIDSPREMIE, SOCIALE VREDE, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, EINDEJAARSPREMIE, MAALTIJDCHEQUES, ECOCHEQUES, PLOEGENARBEID (EXCL. E-COMMERCE), ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN (EXCL. E-COMMERCE), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, WERKKLEDIJ
Tekst aangepast op
01/12/2021

Datum CAO
09/11/2021
Registratienr
168459
Geldig van
01/02/2021
Geldig tot
31/01/2023
Neerleggingsdatum
09/11/2021
Registratiedatum
26/11/2021
Onderwerp
Neutralisatie van een negatieve index
BS Bericht van neerlegging
07/12/2021
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
09/03/2022
Gepubliceerd in het B.St. van
19/04/2022
Keywords
LONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN
Tekst aangepast op
01/12/2021

Datum CAO
26/06/2023
Registratienr
182614
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
19/09/2023
Registratiedatum
21/09/2023
Onderwerp
Arbeids- en loonvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
23/10/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
LONEN, MAALTIJDCHEQUES, EINDEJAARSPREMIE, KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, TELEWERK, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, VARIABEL LOON, REËLE LONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN, LOON - ADMINISTRATIEVE EN UITBETALINGSMODALITEITEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, WEKELIJKSE ARBEIDSDUUR OF OP JAARBASIS, BETAALDE VERLOFDAG EN FEESTDAG, TELEWERK, UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OUDERE WERKNEMERS:ANCIËNNITEITSVERLOF,-TOESLAG,-PREMIE/AFSCHEIDSPREMIE, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, EINDEJAARSPREMIE, MAALTIJDCHEQUES, WERKKLEDIJ
Tekst aangepast op
23/09/2023

Datum CAO
26/06/2023
Registratienr
182617
Geldig van
-
Geldig tot
31/01/2025
Neerleggingsdatum
19/09/2023
Registratiedatum
21/09/2023
Onderwerp
Neutralisatie van een negatieve index
BS Bericht van neerlegging
23/10/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
25/12/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
23/01/2024
Keywords
LONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN
Tekst aangepast op
23/09/2023

Historiek
01/02/2023 31/12/2050 0401 Loonvoorwaarden
01/02/2021 31/01/2023 0401 Loonvoorwaarden
01/02/2019 31/01/2021 0401 Loonvoorwaarden
01/02/2017 31/01/2019 0401 Loonsvoorwaarden
01/02/2015 31/01/2017 0401 Loonsvoorwaarden
01/02/2013 31/01/2015 0401 Loonsvoorwaarden
01/02/2011 31/01/2013 0401 Loonvoorwaarden
01/02/2009 31/01/2011 0401 Loonvoorwaarden
01/02/2007 31/01/2009 0401 Loonvoorwaarden
01/02/2005 31/01/2007 0401 Loonvoorwaarden
01/02/2001 31/01/2005 0401 Loonvoorwaarden
01/02/1997 31/01/2001 0401 Loonvoorwaarden