0401 Bezoldigingsvoorwaarden

Paritair (sub-)Comité nr.:
227.00.00-00.00

Bijwerking: 20/12/2017
Geldig vanaf: 01/01/2018

Artikel 1 - Situering en Doelstelling

De werkgeversfederaties en vakbonden van de audiovisuele sector hebben op 17 oktober 2008 een akkoord bereikt met betrekking tot de invoering van loonschalen, steunend op de functieclassificatie die door het Paritair Comité van de Audiovisuele Sector reeds werd goedgekeurd (KB van 12/08/2008).

De voorgestelde loonschalen werden vastgelegd, rekening houdend met de salary survey die in opdracht van het Paritair Comité werd uitgevoerd door het consultantsbureau Hudson. In de voorgestelde loonschalen worden de loonmarge 2007-2008 en de loonmarge 2009-2010 geïntegreerd, exclusief de indexeringen in 2009-2010.

Met betrekking tot de toepassing van de loonschalen staat het begrip ervaring centraal. Onder deze ervaring wordt verstaan: het aantal jaren dat een functiehouder de functie heeft uitgevoerd, zoals gedefinieerd in artikel 5 en 6.

Er werd overeengekomen om de loonschalen per 1 januari 2009 in te voeren in het volgende stappenplan:

De invoering van de functieclassificatie;

De invoering van de loonschalen;

De invoering van de inschalingprocedure.

De werkgevers van de audiovisuele sector zullen de overeengekomen functieclassificatie en loonschalen in de onderneming retro-actief invoeren ten laatste op 31 oktober 2009.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst stelt zich niet in de plaats van collectieve arbeidsovereenkomsten of akkoorden op bedrijfsniveau die voordeliger zijn voor de werknemers.

Artikel 2 - Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers tewerkgesteld in de ondernemingen die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de audiovisuele sector. Onder "werknemers" wordt verstaan: het mannelijk en vrouwelijk bediendepersoneel, ongeacht het type arbeidsovereenkomst waaronder het is tewerkgesteld.

Artikel 3 - Klassen en referentiefuncties

Overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2007 houdende de invoering en toepassing van de functieclassificatie, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 12 augustus 2008, gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 mei 2009, worden de bedienden ingedeeld in 6 klassen op basis van de 54 referentiefuncties.

Artikel 4 - Loonschalen

De werknemer die in dienst treedt vanaf de 1ste januari 2009 wordt ingeschaald volgens het barema in bijlage 1.

Artikel 5 - Ervaring

De werknemers worden ingeschaald in de klasse die overeenstemt met de functie en rekening houdend met de ervaring (beroepsloopbaan)

Worden voor 100% (volledig) in rekening genomen voor het bepalen van de ervaring: de periodes van voltijdse tewerkstelling in eenzelfde functie ongeacht het statuut waarin de functie werd uitgeoefend (werknemer, overheid, zelfstandige, uitzendarbeid).

Worden voor 50% in rekening genomen voor het bepalen van de ervaring: de periodes van voltijdse tewerkstelling in een aanverwante functie ongeacht het statuut waarin de functie werd uitgeoefend (werknemer, overheid, zelfstandige, uitzendarbeid).

Worden voor 25% in rekening genomen voor het bepalen van de ervaring: de periodes van voltijdse tewerkstelling in een andere (niet aanverwante) functie ongeacht het statuut waarin de functie werd uitgeoefend (werknemer, overheid, zelfstandige, uitzendarbeid).

Artikel 6 - Deeltijdse tewerkstelling

De periodes van deeltijdse tewerkstelling worden gelijkgesteld met periodes van voltijdse tewerkstelling.

Artikel 7 - Gelijkgestelde periodes

Bepaalde periodes van inactiviteit worden gelijkgesteld met periodes van tewerkstelling:

wettelijke jaarlijkse vakantie;

extralegaal verlof;

wettelijke feestdagen;

extralegale feestdagen;

klein verlet;

beroepsziekte;

arbeidsongeval;

ziekte en ongeval (eerste jaar);

moederschaprust;

syndicale vorming;

inhaalrust voor overuren;

compensatiedagen voor arbeidsduurvermindering;

verlof om dwingende redenen (CAO nr. 45);

thematische verloven (ouderschapsverlof, palliatief verlof, ernstig ziek familielid);

voltijds tijdskrediet (gecumuleerd tot maximum 1 jaar);

deeltijds tijdskrediet;

onbetaald verlof (gecumuleerd tot maximum 1 jaar).

Artikel 8 - Afrondingsregels

De aldus vastgestelde ervaring wordt afgerond naar het dichtstbijzijnde jaartal.

Ervaring van x-jaar en 1 tot/met 6 maand wordt afgerond naar x-jaar.

Ervaring van x-jaar en meer dan 6 maand wordt afgerond naar (x+1)-jaar.

Eens deze ervaring is vastgesteld, volgt de inschaling in de dichtstbijzijnde lagere baremieke stap.

Indien de aanwerving gebeurt in de eerste helft van het jaar, dan wordt het gewerkte jaargedeelte als een volledig baremiek jaar aangerekend. Indien de aanwerving gebeurt in de tweede helft van het jaar dan vervalt het gewerkte jaargedeelte voor de berekening van baremieke jaren.

Artikel 9 - Promotie

Indien een werknemer promotie maakt naar een functie die behoort tot een hogere functieklasse, wordt het kangoeroeprincipe (zie voorbeelden in bijlage 3) gehanteerd. Per gestegen functieklasse wordt de ervaring verminderd met één baremieke stap (afhankelijk van de ervaring kan dit 1, 2, 3 of 5 functiejaren zijn).

Artikel 10 - Gelijkgestelde periodes

Dezelfde periodes van inactiviteit, zoals voorzien in artikel 7 worden gelijkgesteld met periodes van tewerkstelling.

Artikel 11 - Jaarlijkse aanpassing

Jaarlijks op 1 januari wordt de ervaring van de werknemers aangepast, rekening houdend met de periodes van tewerkstelling en de gelijkstellingen.

Indien de aldus vastgestelde ervaring de volgende baremieke stap heeft bereikt, moet het salaris minimaal gelijk zijn aan het corresponderende nieuwe baremaloon, rekening houdend met dezelfde afrondingsregels van artikel 8.

Artikel 12 - Inschalingstabel

Een geannualiseerde inschalingtabel, van toepassing op de werknemers in dienst op 31.12.2008, wordt als bijlage 2 bij deze CAO gevoegd.

Deze inschalingtabel wordt enkel gebruikt voor het toekennen van de baremieke stap bij de invoering van de loonschalen voor werknemers in dienst op 31.12.2008.

De inschaling gebeurt aan de hand van de inschalingtabel op basis van het salaris van de werknemer op 31.12.2008.

De werknemer wordt ingeschaald in de dichtstbijzijnde lagere baremieke stap.

In geval van deeltijdse tewerkstelling wordt voor de inschaling het salaris omgerekend naar het maandsalaris voor een voltijdse tewerkstelling.

Artikel 13 - Inschalingprocedure

Werknemers worden ingeschaald in de klasse die overeenstemt met de huidige functie op basis van het huidige salaris.

Op het moment van de inschaling wordt hij/zij gekoppeld aan de dichtstbijzijnde lagere baremieke stap. Indien de op deze wijze toegekende baremieke ervaringsstap lager is dan de reële anciënniteit in de onderneming en de werknemer heeft tijdens de tewerkstelling in de onderneming geen promotie gemaakt, dient het salaris gecorrigeerd te worden, rekening houdend met de reële anciënniteit in de onderneming.

Indien de op deze wijze toegekende baremieke ervaringsstap lager is dan de reële anciënniteit in de onderneming en de werknemer heeft tijdens de tewerkstelling in de onderneming wel promotie gemaakt, dan wordt de baremieke stap toegekend die overeenstemt met het reëel aantal jaren anciënniteit in de onderneming, verminderd met drie ervaringsstappen per gestegen klasse (zie voorbeelden in bijlage 3). Afhankelijk van de op die manier gecorrigeerde baremieke stap wordt het salaris al of niet aangepast.

Onder promotie wordt verstaan het uitoefenen van een functie die behoort tot een hogere klasse.

Artikel 14 - Gelijkgestelde periodes

Bij het bepalen van het effectief aantal jaren anciënniteit binnen de onderneming worden dezelfde periodes van inactiviteit gelijkgesteld met periodes van tewerkstelling zoals voorzien in artikel 7.

Artikel 15 - Duurtijd

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2009 en is van onbepaalde duur.

Artikel 16 - Opzeggingsmodaliteiten

Zij kan op verzoek van de meest gerede ondertekenende partij worden opgezegd met een opzeggingstermijn van drie maanden. Deze opzegging moet per aangetekende brief worden gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de Audiovisuele Sector en aan de ondertekenende organisaties.

Bijlage 1: Loonschalen

Bijlage 2: geannualiseerde inschalingstabel van toepassing op de werknemers in dienst op 31.12.2008

Bijlage 3 – Het « kangoeroeprincipe »: voorbeelden

Met ingang van 1 januari 2018 worden de effectieve lonen verhoogd met 34,25 EUR bruto.

Voor deeltijdse werknemers wordt dit bedrag aangepast pro rata hun arbeidsduur ten opzichte van een voltijdse betrekking.

Deze verhoging is niet van toepassing in de ondernemingen die tijdens 2017/2018 bijkomende andere voordelen gelijkwaardig in koopkracht toekennen eigen aan de onderneming. Deze voordelen worden gewaardeerd op hun totale werkgeverskost op jaarbasis, met name het maandbedrag * 13,92 * 1,28.

De werkgever die wenst andere gelijkwaardige voordelen toe te kennen bepaalt het type voordelen, evenals de toekenningsvoorwaarden, in akkoord met zijn overlegorganen, te weten de vakbondsafvaardiging, bij ontstentenis daarvan de OR of het CPBW, bij ontstentenis daarvan de werknemers van de onderneming.

De keuze van het(de) type(s) van voordeel, evenals de toekenningsvoorwaarden, zijn onderworpen aan een melding aan het sociaal fonds van de sector MEDIARTE via elektronische post aan info@mediarte.be vóór 31/03/2018.

Bij gebrek aan melding vóór deze datum, zal de werkgever zich moeten houden aan de toekenning van de verhoging van 34,25 EUR.

Met ingang van 1 januari 2018 worden de sectorale minimumloonschalen verhoogd met 1,1 %.

De loontoeslag voor het werk op zon- en feestdagen wordt vanaf 1 januari 2018 verhoogd van 15% naar ten minste 20%.

Les entreprises qui appliquaient uniquement le minimum sectoriel de 15 % en 2017 peuvent imputer cette augmentation sur l’augmentation de 34,25 EUR, comme suit :

De ondernemingen die in 2017 echter louter het sectorale minimum van 15% toepasten, mogen de hierboven vermelde verhoging van € 34,25 verrekenen. Deze verrekening kan op basis van de volgende berekening gebeuren:

Dit mechanisme kan slechts worden toegepast indien de onderneming ten laatste op 31/03/2018 de berekening en zijn resultaat zoals hierboven beschreven, heeft bezorgd via elektronische post aan info@mediarte.be. Mediarte zal op de website hiertoe een model ter beschikking stellen en deze meldingen registreren als referentie in geval van betwisting in de toekomst.

Indien het mechanisme niet op deze wijze wordt toegepast, blijft het bedrag van 34,25 EUR van toepassing.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
24/11/2017
Registratienr
143331
Geldig van
01/01/2018
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
28/11/2017
Registratiedatum
15/12/2017
Onderwerp
koopkracht
BS Bericht van neerlegging
29/01/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/10/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
25/10/2018
Keywords
LONEN, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, SOCIALE VREDE

Datum CAO
15/05/2009
Registratienr
95241
Geldig van
01/01/2009
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
17/07/2009
Registratiedatum
26/10/2009
Onderwerp
loonschalen
BS Bericht van neerlegging
04/11/2009
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
21/12/2010
Gepubliceerd in het B.St. van
04/02/2011
Keywords
LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE

Historiek
01/01/2018 31/12/2999 0401 Bezoldigingsvoorwaarden
01/01/2009 31/12/2017 0401 Bezoldigingsvoorwaarden