0705 Jeugdige werknemers: toelating verleend om af te wijken van de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduurgrenzen, alsook voor de tewerkstelling 's nachts en/of op zon- of feestdag

Paritair (sub-)Comité nr.:
227.00.00-00.00

Bijwerking: 14/12/2011
Geldig vanaf: 17/12/2011

Een koninklijk besluit van 18 november 2011 waarbij aan de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de audiovisuele sector (PC 227) de toelating wordt verleend om af te wijken van de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduurgrenzen van toepassing op jeugdige werknemers, alsook om sommige jeugdige werknemers 's nachts en/of op zon- of feestdag tewerk te stellen verscheen in het Belgisch Staatsblad van 7 december 2011.

Wij geven u hierna de integrale tekst van het K.B.

Artikel 1

§1. Dit besluit is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor de audiovisuele sector ressorteren en op de jeugdige werknemers bedoeld in § 2 die door hen worden tewerkgesteld.

§2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder "jeugdige werknemers":

De jeugdige werknemers die specifiek worden bedoeld in het vorige lid zijn diegenen wier prestaties passen in het kader van:

Artikel 2

De arbeidsduur voor de jeugdige werknemers die de functies uitoefenen die opgenomen zijn als bijlage bij dit besluit, is vastgesteld op gemiddeld 38 uren per week op jaarbasis.

De dagelijkse arbeidsduur kan echter op tien uren worden gebracht en de wekelijkse arbeidsduur op vijftig uren onder de voorwaarden voorzien voor de toepassing van artikel 26, §1, 3°, van de arbeidswet van 16 maart 1971.

Artikel 3

Jeugdige werknemers die de functies uitoefenen die opgenomen zijn als bijlage bij dit besluit, mogen één zondag op twee en vijf feestdagen per jaar arbeid verrichten.

Artikel 4

Jeugdige werknemers die arbeid op zondagen, bijkomende rustdagen of feestdagen verrichten, hebben recht op inhaalrust overeenkomstig het bepaalde respectievelijk in artikel 16 van de arbeidswet van 16 maart 1971 wat betreft de zondagsrust en in de artikelen 11 en 12 van de wet van 4 januari 1974 betreffende de feestdagen.

Deze inhaalrust kan niet worden aangerekend op de bijkomende rustdagen die aan de jeugdige werknemers worden toegekend.

In geval de jeugdige werknemer arbeid presteert op een zondag of een bijkomende rustdag, is het mogelijk dat de twee wekelijkse rustdagen waarop deze werknemer recht heeft, niet opeenvolgend zijn.

De inhaalrust ingevolge arbeid op zondag of op een bijkomende rustdag mag echter niet minder bedragen dan zesendertig opeenvolgende uren, met dien verstande dat één van beide wekelijkse rustdagen een werkonderbreking van ten minste zesendertig opeenvolgende uren met zich meebrengt.

Artikel 6

Jeugdige werknemers ouder dan 16 jaar die de functies uitoefenen die opgenomen zijn als bijlage bij dit besluit, mogen tot 23 uur worden tewerkgesteld, op voorwaarde dat zij nog over een openbaar vervoermiddel beschikken om terug te keren naar huis, of, bij gebreke daaraan, dat de werkgever voor dit vervoer zorgt of hen de kosten terugbetaalt die zij werkelijk hebben gemaakt om terug naar huis te keren.

Deze werknemers mogen in geen geval worden tewerkgesteld na 23 uur.

Artikel 7

De werkgevers die gebruik maken van de afwijkingen waarin voorzien is in dit besluit, moeten aan de vakbondsafvaardiging de lijst van de betrokken jeugdige werknemers overmaken, van zodra dezen worden tewerkgesteld in de onderneming. Wanneer er geen vakbondsafvaardiging is, moeten de werkgevers deze lijst bezorgen aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de audiovisuele sector.

Artikel 8

De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

60.21 technicus algemeen (radio)
60.12 medewerker cameracorrectie
60.22 medewerker elektro
40.07 medewerker styling-maquillage
60.04 multimedia assistent
60.20 operator multi-camera (tape, slomo)
60.16 technieker labo
60.10 assistent beeld/geluid
60.01 beeldbandbeheerder
50.02 medewerker materiaalbeheer


Historiek
17/12/2011 31/12/2999 0705 Jeugdige werknemers: toelating verleend om af te wijken van de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduurgrenzen, alsook voor de tewerkstelling 's nachts en/of op zon- of feestdag