0501 Eijndejaarspremie - Algemeen contingent

Paritair (sub-)Comité nr.:
301.05.00-00.00

Bijwerking: 17/10/2012
Geldig vanaf: 14/11/2006

CAO 9 november 2007 
Geldigheid: 14 november 2006 - onbepaalde duur

Bedrag: per rechtgevende dag: (functieloon alle werk op 30 september van de referteperiode + vaste premie) × 21/230.

Referteperiode: van 1 januari tot 31 december.

Betaling: uitkering ten laste van het compensatiefonds, uiterlijk 15 werkdagen na het verstrijken van de referteperiode.

Toekenningsmodaliteiten:

  • op de laatste dag van de referteperiode nog steeds als havenarbeider erkend zijn;
  • gelijkgestelde dagen:
    − gelijkgestelde dagen wegens arbeidsongeval en beroepsziekte;
    − gelijkgestelde dagen wegens ongeval op de weg van en naar het aanwervingslokaal;
    − vergoede dagen gewaarborgd weekloon wegens ziekte;
    − gelijkgestelde ziektedagen wegens hospitalisatie;
    − dagen van aan de haven georganiseerde beroepsopleiding;
    − dagen van klein verlet;
    − herverdelingsdagen;
    − anciënniteitsverlof;
    − verlof om dringende redenen;
    − vaderschapsverlof;
    − syndicaal verlof;
  • zijn rechtgevende dagen naar verhouding, berekend volgens onderstaande formule:
    − ziektedagen met gewaarborgd maandloon en daaropvolgende ziektedagen;
    − educatief verlof;
  • formule: gelijkgestelde dagen = (gewerkte dagen × gelijkgestelde dagen) / (gewerkte dagen + gestempelde dagen)
  • pro rata voor de arbeiders(sters) die tussen 1 januari van het refertejaar en de dag van betaling van de premie:
    − in dienst zijn getreden;
    − op rust gesteld werden (op 65 jaar, vervroegd pensioen of brugpensioen);
    − medisch ongeschikt verklaard werden;
    − overleden zijn.
  • arbeiders die ingevolge een tijdelijke werkonbekwaamheid wegens arbeidsongeval gedurende de hele referteperiode werkonbekwaam blijven, ontvangen de premie tot aan de genezing of consolidatie van de invaliditeit. Deze premie zal gelijk zijn aan het normale loon voor een feestdag × 230;
  • arbeiders die ingevolge ziekte werkonbekwaam blijven gedurende de hele referteperiode, ontvangen eenmaal voor het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin de ziekte een aanvang nam, een premie, gelijk aan het bedrag van de in het voorgaande jaar uitgekeerde premie; voor het jaar van de werkhervatting ontvangen zij een bedrag, gelijk aan de premie toegekend voor het jaar waarin de ziekte is begonnen, tenzij de berekening van de in aanmerking te nemen referteperiode op basis van prestaties voordeliger zou zijn;
  • erfgenamen, of hun schuldeisers, kunnen aanspraak maken op de eindejaarspremie.

 

In het Paritair subcomité voor de haven van Zeebrugge werd op 9 november 2007 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge" en vaststelling van zijn statuten. Deze CAO werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 11 februari 2008 onder het nummer 86820/CO/30105. 

Wij geven u hierna de stukken van de CAO over de toekenning van een eindejaarspremie voor het "Algemeen contingent".

Tekst CAO

Oprichting

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge.

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als voorwerp de oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge", in toepassing van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, waarvan de statuten hierna zijn vastgesteld.

Artikel 3

Dit fonds neemt de rechten en plichten over, alsmede het actief en het passief van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge", opgericht bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 mei 1991, gesloten in het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 10 januari 1992.

Artikel 4

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 14 november 2006.
Elk van de contracterende partijen kan ze opzeggen mits een opzeggingstermijn van één maand die bij een ter post aangetekende brief wordt betekend aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge.

Artikel 5

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 november 2006 betreffende de oprichting van een "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge", geregistreerd onder nr. 81283/CO/301.05.

Statuten

HOOFDSTUK I. - Benaming, zetel, doel

Artikel 1

Vanaf 14 november 2006 wordt een fonds voor bestaanszekerheid opgericht, genaamd "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge-Brugge". Het fonds heeft rechtspersoonlijkheid.

Artikel 2

De zetel van het fonds is gevestigd te 8380 Zeebrugge (Brugge), Evendijk-Oost 244.

Artikel 3

Het fonds heeft tot doel :
a) aan de werklieden en werksters, die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge voordelen toe te kennen zoals bepaald onder hoofdstuk VI van deze statuten; de voordelen die worden toegekend zijn verschillend al naar gelang de categorie waartoe de betrokken werklieden behoren. Deze werklieden worden ingedeeld in volgende categorieën :
- algemeen contingent;
- logistiek contingent;
- vaklui;
(...)

HOOFDSTUK VI. - Toegekende voordelen

Artikel 21

De onder dit hoofdstuk opgesomde voordelen worden onder de gestelde voorwaarden toegekend aan de werknemers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge-Brugge, zoals hierna bepaald.

Deel 1. - Voordelen voor de havenarbeiders van het "Algemeen Contingent"

(...)

F. Eindejaarspremie

1. Toekenningsmodaliteiten

a) Aan de werklieden en werksters bedoeld bij artikel 3, a), en die op de laatste dag van de referteperiode nog steeds als havenarbeiders zijn erkend, wordt een eindejaarspremie per rechtgevende dag toegekend die wordt berekend door toepassing van volgende formule :
(functieloon alle werk op 30 september van de referteperiode verhoogd met de vaste premie) x 21/230

b) Komen in aanmerking als rechtgevende dagen :
- de gewerkte dagen;
- de gelijkgestelde dagen wegens arbeidsongeval en beroepsziekte;
- de gelijkgestelde dagen wegens ongeval op de weg van en naar het aanwervingslokaal;
- de vergoede dagen gewaarborgd weekloon-ziekte;
- de gelijkgestelde ziektedagen wegens hospitalisatie;
- de dagen beroepsopleiding voor specialisatiecursussen ingericht in het kader van de aan de haven georganiseerde beroepsopleiding;
- de dagen van klein verlet;
- de dagen anciënniteitsverlof;
- de afwezigheden op grond van een verlof om dringende reden bedoeld bij de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 45 van 19 december 1989 gesloten in de Nationale Arbeidsraad, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 6 maart 1990 (Belgisch Staatsblad van 21 maart 1990);
- de dagen vaderschapsverlof;
- de dagen syndicaal verlof toegekend aan havenarbeiders conform de geldende collectieve arbeidsovereenkomst afspraken;
- de herverdelingsdagen;
Halve prestaties tellen als half.

c) Komen in aanmerking als rechtgevende dagen maar verhoudingsgewijze berekend volgens onderstaande formule :
- de gelijkgestelde ziektedagen (gewaarborgd maandloon ziekte en daarop volgende ziektedagen);
- de dagen verleend volgens de wetgeving op het educatief verlof.
Het totaal van gelijkgestelde ziektedagen en dagen educatief verlof wordt vermenigvuldigd met het aantal gewerkte dagen en vervolgens gedeeld door de som van het aantal gewerkte en gestempelde dagen.

d) De premie wordt betaald over een normale vigerende periode van maximum twaalf maanden, genaamd referteperiode. De referteperiode is 1 januari tot 31 december.

e) De arbeiders(sters) die in dienst getreden zijn in de loop van de referteperiode ontvangen een premie die berekend wordt evenredig aan het aantal maanden aanwezigheid in het bedrijf. Hun premie wordt berekend volgende de normale voorwaarden.

f) Worden eveneens erkend als zijnde in het bedrijf op het ogenlik van de uitbetaling van de eindejaarspremie, de arbeiders(sters) die tussen 1 januari van het refertejaar en de dag van de uitbetaling :
- op rust gesteld werden (op 65 jaar, vervroegd pensioen of brugpensioen);
- medisch ongeschikt verklaard werden;
- overleden zijn.
Zij behouden hun recht op de premie evenredig aan het aantal maanden aanwezigheid in het bedrijf. Hun premie wordt berekend over de normale referteperiode en volgens de normale voorwaarden.

g) Arbeiders(sters) die ingevolge een tijdelijke volledige werkonbekwaamheid wegens arbeidsongeval, gedurende de ganse referteperiode werkonbekwaam blijven, ontvangen een premie tot aan de genezing of consolidatie van de invaliditeit. Deze premie wordt berekend door het dagbedrag te bepalen conform hoofdstuk VI, artikel E, 1, a) en dit bedrag te vermenigvuldigen met 230.

h) Arbeiders(sters) die ingevolge ziekte werkombekwaam blijven gedurende de ganse referteperiode ontvangen éénmaal voor het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin de ziekte een aanvang nam, een premie die gelijk is aan het bedrag van de in het voorgaande jaar uitgekeerde eindejaarspremie.
Voor het jaar van de werkhervatting ontvangen zij een bedrag dat gelijk is aan de premie toegekend voor het jaar waarin de ziekte begonnen is, tenzij de berekening van de in aanmerking te nemen referteperiode op basis van prestaties en gelijkstelling voordeliger zou zijn.

i) Erfgenamen van de overleden arbeiders(sters) of diegenen die als schuldeiser kunnen beschouwd worden en aan wie de vorderingen mogen vereffend worden kunnen aanspraak maken op de eindejaarsconjunctuurpremie.

2. Uitkeringenmodaliteiten

De uitkering van de eindejaarspremie geschiedt ten laste van het compensatiefonds uiterlijk 15 werkdagen na het verstrijken van de referteperiode.

(...)

HOOFDSTUK VII. - Bijzondere beschikkingen

Artikel 22

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heft de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 mei 1991 op houdende oprichting van het "Compensatiefonds voor bestaanszekerheid voor de haven van Zeebrugge" en vaststelling van zijn statuten, algemeen bindend verklaard bij koninklijk besluit van 10 januari 1992 (Belgisch Staatsblad van 23 mei 1992), zoals zij voor het laatst werd gewijzigd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 januari 1996, algemeen bindend verklaard bij koninklijk besluit van 5 september 2001 (Belgisch Staatsblad van 11 december 2001).

Praktische schikkingen

Wij vestigen de aandacht van de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw op het feit dat op de voorbereide prestatieopgaven opgesteld voor de betaling van de eindejaarspremie, slechts de werknemers vermeld worden die in dienst zijn.

Desgevallend dienen zij de werknemers toe te voegen die de onderneming verlaten hebben en recht zouden hebben op de eindejaarspremie.


Historiek
14/11/2006 31/12/2999 0501 Eijndejaarspremie - Algemeen contingent