03 Beroepenclassificatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
307.00.00-00.00

Bijwerking: 03/03/2017
Geldig vanaf: 01/04/2017

De functies van de bedienden worden ondergebracht in de volgende categorieën:

  • Classificatie: uitvoerend personeel / stafpersoneel.
  • Algemene kwalificatiecriteria: studenten en klasse 1 tot 7.

In het Paritair Comité voor de makelarij en de verzekeringsagentschappen werd op 20 december 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden (nr. 138098/CO/307).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO ; het gaat om de cijfers en letters in vetjes.

1. Functieclassificatie

1.1. Uitvoerend personeel

Studenten = Code 01

Studenten worden hier beschouwd als personen die nog onder de wettelijke Belgische schoolplicht vallen.

Jobstudenten die niet meer schoolplichtig zijn worden ingeschakeld in klasse 1 volgens de opgebouwde competenties.

 

Klasse 1 = Code 02

Normale aanvang: 3 jaar ervaring.

  • Kennis: Bezit praktische basiskennis. Geen specifieke vakopleiding vereist.
  • Autonomie: Taken zijn duidelijk gesteld. Er is geen tot weinige vrijheid inzake de wijze van uitvoering. De werkzaamheden worden gecontroleerd.
  • Complexiteit: Behandelt concrete, steeds terugkerende problemen. Routinematige probleembehandeling: lost problemen op door gebruik te maken van strikte instructies en regels.
  • Verantwoordelijkheid: Fouten in de taakvervulling verstoren beperkt de interne werkprocessen van anderen. De bijdrage van de functie is van werk verlichtende aard voor de interne werkzaamheden.
  • Communicatie: Heeft mondelinge contacten medewerkers. Contacten blijven oppervlakkig. voornamelijk met interne met externen Signaleert voornamelijk concrete vaststellingen en problemen in.

Leiding geven: Niet van toepassing.

Voorbeelden functies: onderhoudsmedewerker; medewerker archief/klassement.

 

Klasse 2 = Code 03

Normale aanvang: 3 jaar ervaring.

  • Kennis: Bezit enige theoretische kennis. Een specifieke beroepsopleiding is noodzakelijk. Via ervaring wordt de bedrijfsspecifieke kennis opgebouwd.
  • Autonomie: Opdrachten zijn duidelijk gesteld. Maakt keuzes binnen strikte procedures. Werkt volledig volgens mondelinge instructies/procedure en controle op basis van tussenresultaten.
  • Complexiteit: Behandelt concrete, gelijkaardige problemen en vragen binnen een duidelijk afgelijnd takenpakket. Vergelijkende probleembehandeling: lost problemen op adhv voorschriften en maakt keuzes uit gekende oplossingsaanpak.
  • Verantwoordelijkheid: Fouten zijn niet onmiddellijk waarneembaar en kunnen leiden tot tijdverlies, geldverlies of imagoverlies. De bijdrage van de functie is operationeel.
  • Communicatie: Heeft mondelinge en routinematige schriftelijke contacten met interne en externe contactpersonen. Informeert betrokkenen en belanghebbenden inzake de stand van zaken en eventuele problemen.
  • Leiding geven: Niet van toepassing.

Voorbeelden functies: operator; telefonist-receptionist; administratief bediende A.

 

Klasse 3 = Code 04

Normale aanvang: 6 jaar ervaring.

Kennis: Bezit theoretische en praktische kennis m.b.t. het eigen vakgebied. Periodieke bijscholing is vereist.

  • Autonomie: Doelstellingen zijn duidelijk gesteld. Neemt beslissingen binnen een duidelijk kader. Wordt gecontroleerd en beoordeeld op basis van het eindresultaat.
  • Complexiteit: Behandelt minder concrete en regelmatig wisselende problemen en vragen binnen een afgelijnde opdracht. Pragmatische probleembehandeling: behandelt problemen vanuit de beheersing van een vakgebied op grond van door ervaring verkregen inzichten.
  • Verantwoordelijkheid: Fouten hebben duidelijke consequenties op vlak van tijd, geld- en/of imagoverlies. De toegevoegde waarde van de functie situeert zich in de (interne en externe) klantentevredenheid dankzij het op kwalitatieve wijze afhandelen van opdrachten.
  • Communicatie: Heeft mondelinge en schriftelijke contacten met interne en externe contactpersonen. Informeert en overlegt inzake de stand van zaken en eventuele concrete zaken.
  • Leiding geven: Niet van toepassing.

Voorbeelden functies: medewerker algemene boekhouding; medewerker operationele boekhouding; medewerker helpdesk; administratief bediende B; afdelingsassistent.

 

Klasse 4 = Code 05

Normale aanvang: 8 jaar ervaring.

  • Kennis: Bezit theoretische praktische kennis van vakgebied. Permanente en grondige het eigen bijkomende vorming is vereist.
  • Autonomie: Doelstellingen zijn mede voorbereid. Neemt beslissingen binnen een ruimer kader. Wordt voornamelijk gecontroleerd en beoordeeld op grond van de realisatie van vooraf gestelde doelstellingen.
  • Complexiteit: Behandelt concrete en abstracte problemen en vragen binnen een gedefinieerde doelstelling. Afwegende probleembehandeling: behandelt problemen dmv het analyseren, interpreteren van situaties en het ontwikkelen binnen gestelde normen van oplossingen.
  • Verantwoordelijkheid: Foutieve beslissingen en adviezen kunnen leiden tot aanzienlijk tijds-, geld- en/of imagoverlies. De toegevoegde waarde van de functie situeert zich op het nemen van beslissingen of verstrekken van adviezen (intern/extern) die op korte termijn een positief effect hebben.
  • Communicatie: Heeft diepgaande mondelinge en schriftelijke contacten met interne en externe contactpersonen. Informeert, overlegt met contactpersonen met het oog op het veranderen van opinies.
  • Leiding geven: Niet van toepassing

Voorbeelden functies: Technisch analist; boekhouder; medewerker personeelszaken; directieassistent; schadebeheerder; productiebeheerder.

1.2. Stafpersoneel

Als nulpunt voor de opbouw van competenties word het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.

Klasse 5 = Code 06

Vereiste ervaring: 8 jaar.

  • Functies die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie en de realisatie van de doelstellingen van een professioneel, gespecialiseerd proces onder toezicht van diensthoofd.
  • Ruime vrijheid; breed kennisdomein; grote actieradius.
  • Hebben een rol in het voorzien van werkkaders.

Voorbeelden functies: diensthoofd; accountmanager; medewerker legal.

 

Klasse 6 = Code 07

Vereiste ervaring: 8 jaar

  • Functies die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie en de realisatie van de doelstellingen van een professioneel, gespecialiseerd proces.
  • Ruime vrijheid; breed kennisdomein; grote actieradius.
  • Hebben een rol in het voorzien van werkkaders.

Voorbeelden functies: regio verantwoordelijke; compliance Officer; risk consultant.

 

Klasse 7 = Code 08

Vereiste ervaring: 11 jaar.

  • Functies verantwoordelijk voor het aansturen van een werkproces.
  • Ze ondersteunen de realisatie van de strategie van het eigen werkproces of afdeling.
  • Formuleren verbeteringsvoorstellen, ontwerpen en beslissen over innoverende oplossingen op maat van het eigen werkproces of afdeling.

Voorbeelden functie: regioverantwoordelijke meerdere kantoren.

1.3. Ervaring

De ervaring houdt rekening met de wettelijke schoolplicht. Deze keuze is terecht, aangezien zij gebaseerd is op de Belgische opleidingsstructuur (middelbare schoolopleiding).

Om rekening te houden met de specifieke eisen van de verschillende categorieën is er voor de onderscheiden categorieën een verschillend aantal voorafgaande ervaringsjaren.

In geval men een werknemer aanneemt die het voor de functie benodigde aantal ervaringsjaren niet zou bezitten, wordt een degressieve coëfficiënt toegepast. Deze coëfficiënt werd verrekend in de baremieke verloning.

In geval men een werknemer aanneemt die voor zijn/haar indiensttreding over meer ervaring zou beschikken dan nodig voor de functie, zal deze eveneens worden verrekend.

Periodes van gelijkgeschakelde ervaring.

De sociale partners komen overeen om de volgende periodes met ervaring gelijk te schakelen:

  • De periodes in een professionele omgeving (ondermeer periodes van stage, interimopdrachten, contracten van bepaalde duur, periode dat werknemers het statuut van zelfstandige hadden en vrijwilligerswerk);
  • De periodes van studies en eventuele legerdienst, burgerdienst of gemeenschapsdienst;
  • De periodes tijdens dewelke men geen arbeidscontract heeft (we denken hier ook zeer zeker aan de periodes van schorsing van het arbeidscontract, opnemen van tijdskrediet, ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking, onbetaald verlof, periodes gedekt door de sociale zekerheid en de sociale wetgeving zoals werkloosheid en ziekte-invaliditeit).

Voor zover als nodig wordt verduidelijkt dat het allemaal periodes betreft die doorgebracht werden in België, in een ander land van de Europese Unie of buiten de Europese Unie.

Begrip van de gedane studies komt slechts als beoordelingsfactor in aanmerking bij de aanvang van de loopbaan en bij ontstentenis van de andere factoren die het algemeen criterium van elke van de categorieën vormen.

In geval van cumulatie van functies wordt er voor de vaststelling van het loon rekening gehouden met de tijd welke door de bediende aan elke van de functies wordt gewijd. In het geval dat een werknemer een functie van een hogere klasse op basis van 60% van zijn werktijd uitoefent, zal deze toegekend het loon van de hogere klasse worden.

1.4. Informatieplicht

Elke werkgever is verplicht om elke werknemer van de inhoud van de sectorale functieclassificatie op de hoogte te brengen en deelt de titel, de inhoud van de functie mede die de werknemer uitoefent en de desbetreffende klasse. Daartoe zal hij beroep doen op de sectorale referentiefuncties en de daarbij horende beschrijvingen (bijlage 1) en de functieniveaumatrix (bijlage 2) die bij deze overeenkomst worden gevoegd. Bij de vergelijking van de functie-inhoud zijn verschillende hypothesen mogelijk:

  1. De bedrijfsfunctie stemt volledig overeen met de referentiefunctie: indeling in de sectoraal voorziene klasse waartoe de referentiefunctie behoort.

  2. De bedrijfsfunctie wijkt minimaal af van de referentiefunctie: indeling in de sectoraal voorziene klasse waartoe de referentiefunctie behoort.

  3. De bedrijfsfunctie wijkt in ernstige mate af van de referentiefunctie: In dit geval moet de werkgever de intrinsieke waarde van de functie zoals uitgeoefend in de onderneming achtereenvolgens vergelijken met de niveauomschrijvingen van de functieniveaumatrix van dezelfde klasse, van een lagere en een hogere klasse. Het resultaat van deze vergelijking geldt als inschaling voor de afwijkende functie.

  4. De functie in de onderneming werd niet opgenomen in de sectorale functieclassificatie: In dit geval moet de werkgever de functieniveaumatrix hanteren en een functieklasse toewijzen.

2. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven werknemer en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
20/12/2016
Registratienr
138098
Geldig van
01/01/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/12/2016
Registratiedatum
21/02/2017
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
02/03/2017
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
12/11/2017
Gepubliceerd in het B.St. van
01/12/2017
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURVERMINDERING, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, KLEIN VERLET, AANWERVING, MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE VORMING, WERKING PARITAIR COMITÉ

Historiek
01/04/2017 31/12/2999 03 Beroepenclassificatie
01/07/2008 31/03/2017 03 Beroepenclassificatie
01/04/2000 30/06/2008 03 Beroepenclassificatie
01/11/1976 31/03/2000 03 Beroepsclassificatie en toepassing van de loonschalen
01/04/2000 31/03/2000 03 Beroepsclassificatie en toepassing van de loonschalen
01/04/2000 31/03/2000 03 Beroepenclassificatie