14 Verlof om dwingende redenen

Paritair (sub-)Comité nr.:
315.02.00-00.00

Bijwerking: 07/11/1996
Geldig vanaf: 01/09/1978

Reden: verlof voor ouders met kinderen van veertien jaar en minder

  • Aantal dagen per jaar: wekelijks onbetaald verlof van één halve dag, in principe op woensdagnamiddag
  • Loon: neen
  • Formaliteit: een formulier invullen vóór het begin van het schooljaar en een attest bezorgen.

De werknemer heeft het recht om van het werk afwezig te zijn omwille van een niet te voorziene, los van het werk staande gebeurtenis die zijn dringende en noodzakelijke tussenkomst vereist, en dit voor zover de uitvoering van de arbeidsovereenkomst deze tussenkomst onmogelijk maakt.

1. Wettelijk regime

1.1. Duur van de afwezigheid

De nodige tijd met een maximum van 10 arbeidsdagen per kalenderjaar. Voor deeltijdse werknemers wordt de maximumduur in verhouding gebracht tot de duur van de arbeidsprestaties.

1.2. Voorbeeldlijst van dwingende reden

  • ziekte, ongeval, hospitalisatie van een persoon die met de werknemer onder hetzelfde dak woont of van een aan- en bloedverwant in de eerste graad die niet met de werknemer samenwoont;
  • ernstige materiële beschadiging aan de bezittingen van de werknemer;
  • bevel tot verschijning in persoon in een rechtszitting wanneer de werknemer partij is in het geding;
  • andere gebeurtenissen vastgesteld in onderling akkoord, in een collectieve arbeidsovereenkomst, in het arbeidsreglement, in de arbeidsovereenkomst.

1.3. Loon

Deze afwezigheden worden niet bezoldigd tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.

2. PSC 315.02

In het Paritair Subcomité voor de luchtvaartmaatschappijen andere dan SABENA werd op 10 mei 1978 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot toekenning van wekelijks onbetaald verlof van één halve dag ten voordele van de ouders met schoolgaande kinderen (KB 12/10/1978 - BS 11/11/1978).

2.1. Onderwerp

Deze overeenkomst voorziet in de mogelijke invoering van wekelijks onbetaald verlof van één halve dag, in principe op woensdagnamiddag.

Ingeval het wekelijks verlof van de onderwijsinrichting niet valt op woensdag, kan dit voordeel worden toe­gekend op iedere andere dag welke gewoonlijk wordt toegekend in de onderwijsinrichting.

Indien het echter een onderwijsinrichting betreft waar één verlofdag wordt verdeeld over twee maal een halve dag per week, waarvan een halve dag op zaterdagnamiddag, kan alleen voor de halve dag welke valt op een andere dag dan op zaterdag een aanvraag om onbetaald verlof worden ingediend.

Dit voordeel geldt uitsluitend gedurende het schooljaar, met name met uitzondering van de schoolvakanties en, in ieder geval zal het slechts worden toegekend voor zover de goede werking van de dienst wordt verzekerd.

2.2. Gerechtigden

De ouders met kinderen van veertien jaar en minder die de onderwijsinrichtingen bezoeken welke het verplicht onderwijs van de lagere cyclus verstrekken evenals de inrichtingen voor kleuteronderwijs.

Indien het kind 14 jaar wordt tijdens het schooljaar, blijft de werknemer het voordeel genieten tot het einde van dat schooljaar.

In uitzonderlijke omstandigheden zullen aanvragen om afwijking gunstig worden onderzocht.

2.3. Formaliteiten en procedures

De werknemers die wensen aanspraak te maken op deze bepalingen moeten vóór het einde van het schooljaar, dat in principe loopt van 1 september tot 30 juni van het volgende jaar, een formulier invullen dat hen ter beschikking zal worden gesteld door de werkgevers.

De aanvraag om onbetaald verlof geldt voor geheel het schooljaar en moet behoorlijk worden verantwoord door een attest dat is opgesteld door de inrichting die door het kind wordt bezocht, en dit attest moet duidelijk de jaarlijkse vakantie vermelden (Kerstmis, Pasen en grote vakantie, enz) welke werd vastgesteld voor het schooljaar.

2.4. Duur van het onbetaald verlof van een halve dag

De halve dag onbetaald verlof mag 5 werkuren niet overschrijden:

  • in geen geval mag het onbetaald verlof beginnen vóór 12 uur (middag); zelfs voor de werknemers die in ploegen werken;
  • de halve dag onbetaald verlof mag worden aangevuld met een halve dag jaarlijks verlof.

2.5. Arbeidsongeschiktheid die samenvalt met het onbetaald verlof (ziekte, ongeval)

Hoewel dit bij het begin van het schooljaar wordt vastgesteld, zal, in geval van arbeidsongeschiktheid welke behoorlijk wordt verantwoord volgens de bepalingen van het Arbeidsreglement, het onbetaald verlof - waar­voor een medisch attest wordt voorgelegd - worden gelijkgesteld met een volledige dag arbeidsongeschiktheid en zal het in voorkomend geval worden betaald of vergoed overeenkomstig de wettelijke of reglementaire bepalingen.

2.6. Intrekking en opzegging

Het afdelingshoofd kan, wanneer de omstandigheden dit vereisen, met een opzeggingstermijn van 48 uur een onbetaald verlof intrekken.

De werknemer kan één of meer halve dagen onbetaald verlof opzeggen.

2.7. Commentaar

Maximum 10 dagen onbetaald verlof wegens dwingende familiale redenen kunnen beschouwd worden als gelijkgestelde dagen voor de sociale zekerheid.


Historiek
01/09/1978 31/12/2999 14 Verlof om dwingende redenen