23 Syndicale afvaardiging

Paritair (sub-)Comité nr.:
315.02.00-00.00

Bijwerking: 08/11/1996
Geldig vanaf: 22/09/1996

Oprichting: het verzoek wordt ingediend door tenminste één van de vakverenigingen, welke verklaart dat zij in de onderneming tenminste 50 % georganiseerde werknemers vertegenwoordigt, of door twee van de drie representatieve vakverenigingen.

In het Paritair Comité voor de handelsluchtvaart werd op 24 oktober 1975 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende het statuut van de vakbondsafvaardigingen in de luchtvaartmaatschappijen andere dan de N.V. SABENA (KB 20 april 1976 - BS 22 september 1976).

We geven u hierna de grote lijnen van het statuut van de vakbondsafvaardiging. Gelieve op het link te klikken voor een uitvoerige analyse ervan (integrale tekst).

1. Oprichting

Op verzoek van één of meer organisaties welke deze collectieve arbeidsovereenkomst hebben ondertekend, wordt een vakbondsafvaardiging opgericht.

In deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "onderneming" verstaan, de technische bedrijfseenheid in de zin van de wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven.

Het verzoek om oprichting van een vakbondsafvaardiging wordt schriftelijk bij het ondernemingshoofd ingediend door tenminste één van de vakverenigingen, welke verklaart dat zij in de onderneming tenminste 50 % georganiseerde werknemers vertegenwoordigt, of door twee van de drie representatieve vakverenigingen.

De aanvragende vakvereniging verwittigt daarvan vooraf de overige in het Paritair Comité vertegenwoordigde vak­verenigingen.

2. Samenstelling

Aantal werknemers Aantal afgevaardigden
Van 20 tot 50 werknemers 3 afgevaardigden
Van 51 tot 75 werknemers 6 afgevaardigden
Meer dan 75 werknemers 9 afgevaardigden

De vakbondsafvaardiging bestaat uit gewone en plaatsvervangende vakbondsafgevaardigden. Er zijn zoveel plaats­vervangende als gewone afgevaardigden. Deze afgevaardigden kunnen één onder hen tot afvaardigings­voorzitter aanwijzen.

Het aantal vakbondsafgevaardigden mag niet worden gewijzigd tijdens de normale duur van het mandaat.

3. Werking

De tijd besteed aan de samenkomst van de vakbondsafvaardiging met het ondernemingshoofd, wordt als arbeidstijd beschouwd en als dusdanig beloond. Voor het tijdsgedeelte van de samenkomst dat de normale arbeids­duur overschrijdt, is geen overloon verschuldigd.

De leden van de vakbondsafvaardiging beschikken over de nodige tijd en faciliteiten - in gemeen overleg met het ondernemingshoofd te bepalen en beloond als arbeidstijd - om de in dit statuut omschreven vakbonds­opdrachten en -activiteiten in de onderneming collectief of individueel uit te oefenen.

Met het oog op het gebruik van die tijd en die faciliteiten moeten de leden van de vakbondsafvaardiging vooraf het ondernemingshoofd inlichten en in gemeen akkoord ervoor zorgen dat dit gebruik het goede verloop van de werk­zaam­heden in de onderneming niet verstoort.

De onderneming stelt - ofwel voortdurend ofwel occasioneel - een lokaal ter beschikking van de vakbonds­af­vaar­di­ging, teneinde haar in staat te stellen haar opdracht passend te vervullen.

4. Bescherming

De leden van de syndicale afvaardiging mogen niet worden afgedankt om redenen die eigen zijn aan de uitoefening van hun mandaat. De werkgever die voornemens is een syndicaal afgevaardigde om gelijk welke reden af te danken moet een bepaalde procedure naleven (zie tekst cao).


Historiek
22/09/1996 31/12/2050 23 Syndicale afvaardiging