0301 Beroepenclassificatie van de arbeiders

Paritair (sub-)Comité nr.:
321.00.00-00.00

Bijwerking: 10/11/2020
Geldig vanaf: 01/10/2011

De functies van de arbeiders worden ondergebracht in 4 categorieën.

In het het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen werd op 6 september 2011 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de beroepenclassificatie en barema's van de arbeiders (nr. 106427/CO/321).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers en letters in vetjes.

1. Classificatie

De functies van de arbeiders worden volgens de hierna vermelde algemene maatstaven ingedeeld en vastgesteld:

1.1. Eerste categorie: "technisch ongeschoolde arbeider"

Definitie: arbeiders wier functie wordt gekenmerkt door juiste uitvoering van een eenvoudig secundair werk.

Het gaat hier dus om functies die geen persoonlijk initiatief vergen, doch uitgevoerd worden volgens duidelijk vooraf vastgestelde regels.

Het gaat om hoofdzakelijk uitvoerende taken die geen specifieke technische kennis vereisen.

Voorbeelden:

  • klusjesman;
  • schoonmaakpersoneel;
  • tuinman.

Code: A1

1.2. Tweede categorie: "magazijnier"

Definitie: arbeider die gewoonlijk zijn taken in het magazijn uitvoert.

Tot die taken behoren o.a. de ontvangst van goederen, het aanvullen van de rekken, de behandeling van de goederendoorstroming, het lanceren van de goederenbak, de orderpicking, het controleren van de bestellingen, het afhandelen van de retourgoederen met daarbij het vereiste minimum aan nodige administratieve handelingen.

Code: A2

1.3. Derde categorie: "chauffeur"

Definitie: arbeider die voornamelijk bestellingen aflevert bij klanten of afhaalt bij leveranciers in opdracht van de werkgever.

Bovendien heeft de chauffeur ook nog o.a. de volgende aansluitende taken: het voorsorteren en nasorteren van de bestellingen, het laden en lossen, de verzorging, de fysieke afhandeling en terugname van goederen en bakken, het treffen van de nodige voorbereidingen voor de rondes.

Code: A3

1.4. Vierde categorie: "technisch geschoolde arbeider"

Definitie: werknemer die hoofdzakelijk en autonoom taken uitvoert m.b.t. het onderhoud, herstel en bediening van machines en infrastructuur waarvoor een specifieke technische kennis vereist is.

Een technische opleiding van A2 of equivalent is hier gebruikelijk.

Voorbeelden:

  • onderhoud van technisch ingewikkelde machines zoals picking-machines, sturing, check-up (preventief optreden), etc.

Code: A4

2. Algemene bepalingen

De functies of werkzaamheden welke in elke categorie zijn aangegeven moeten gelden als voorbeelden. De niet-genoemde functies, taken en werkzaamheden zullen naar analogie met de aangehaalde voorbeelden worden geklasseerd.

Deze indeling in categorieën heeft tot doel de bedrijven een richtlijn te geven om de toepassing te vergemakkelijken van de in deze collectieve overeenkomst bepaalde bezoldigingsminima.

De werkgevers zullen aan de arbeiders de categorie meedelen waarin zij geklasseerd zijn. Deze mededeling wordt gedaan bij de indienstneming, op het tijdstip dat de classificatie een wijziging ondergaat en bij het overhandigen van de maandelijkse afrekening der wedden. In ieder geval wordt de classificatie op verzoek van de arbeider medegedeeld.

Deze functieclassificatie is op dezelfde wijze van toepassing op het mannelijk en het vrouwelijk personeel.

Wanneer een arbeider de bekwaamheid bezit om een hogere functie uit te oefenen, houdt dit niet in dat hij in de overeenstemmende weddecategorie geplaatst wordt. Dit kan enkel gebeuren indien de betreffende functie uitgeoefend wordt.

  • Polyvalente arbeiders:

Wordt beschouwd als polyvalente arbeider, degene die gewoonlijk meerdere functies van verschillende categorie gedurende 6 maanden heeft uitgeoefend.

Elke toestand waarmee beoogd wordt blijvend en gewoonlijk meerdere functies van verschillende categorie te laten uitoefenen moet duidelijk worden vastgesteld.

De polyvalente arbeider ontvangt het loon dat is vastgesteld voor de categorie waarin de hoogste functie voorkomt die hij uitoefent.

Gedurende het jaar dat voorafgaat aan het verwerven van het statuut van polyvalent arbeider, zijn de bepalingen betreffende de vervangende arbeiders van toepassing.

  • Vervangende arbeiders:

Wanneer er in de onderneming polyvalente arbeiders zijn die de functie uitoefenen van de te vervangen arbeider, wordt bij voorrang beroep gedaan op deze polyvalente arbeiders om de vervanging te verzekeren. Indien dat niet het geval is, wordt bij voorkeur en indien mogelijk beroep gedaan op een arbeider die reeds vervangen heeft in dezelfde functie.

Zolang de vervangende arbeider niet een andere arbeider heeft vervangen in een bepaalde functie van hogere categorie gedurende in totaal minstens 40 uur binnen eenzelfde trimester, blijft zijn gewoon loon behouden.

Na een vervanging van in totaal minstens 40u binnen eenzelfde trimester, heeft de arbeider recht op het loon van de hoogste categorie voor de uren dat hij de hoogste functie heeft uitgeoefend tijdens dat trimester, en dit vanaf het 1ste uur van de betrokken trimester.

De telling gebeurt op trimesterbasis, waarbij bij elke nieuwe trimester de teller automatisch op nul start.

De vervanging van minder dan één uur wordt niet in aanmerking genomen.

3. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van GROUP S – Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van ieder nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
06/09/2011
Registratienr
106427
Geldig van
01/11/2011
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/09/2011
Registratiedatum
19/10/2011
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
04/11/2011
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
23/04/2013
Gepubliceerd in het B.St. van
02/10/2013
Keywords
LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE

Historiek
01/10/2011 31/12/2999 0301 Beroepenclassificatie van de arbeiders
01/01/2010 30/09/2011 0301 Beroepenclassificatie van de arbeiders