070201 Bevordering van de werkgelegenheid in het kader van de aanwending van de loonmatiging

Paritair (sub-)Comité nr.:
321.00.00-00.00

Bijwerking: 25/04/1983
Geldig vanaf: 01/01/1983

Op 10 januari 1983 werd een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten in het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen betreffende de bevordering van de werkgelegenheid in het kader van de aanwending van de loonmatiging.

 

Wij geven u hierna de integrale tekst van de overeenkomst.

 

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is toepasselijk op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het genoemde partair comité.

Artikel 2

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder « werknemers » verstaan : de mannelijke en vrouwelijke bedienden, de werklieden en werksters.

Artikel 3

De werkgevers verbinden zich ertoe het niveau van elke onderneming 3 % van het aantal door haar op 1 december 1982 tewerkgestelde werknemers in dienst te nemen.

Artikel 4

De in elke onderneming in aanmerking genomen personeelssterkte wordt vastgesteld op basis van het aantal in elke onderneming op 1 december 1982 in het personeelsregister ingeschreven betaalde werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Alle deeltijdse arbeidsbetrekkingen worden, rekening houdend met de individuele overeenkomsten omgezet in overeenstemmende voltijdse arbeidsbetrekkingen.

Artikel 5

Het aantal in dienst te nemen werknemers wordt als volgt vastgesteld :

-        voor de ondernemingen die 10 tot 19 werknemers tewerkstellen, wordt er een halftijdse werknemer in dienst genomen of gaat een halftijdse werknemer over naar een voltijdse arbeidsbetrekking ;

-        voor de ondernemingen die 20 tot 29 werknemers tewerkstellen, worden er één voltijdse werknemer of twee halftijdse werknemers in dienst genomen ;

-        voor de ondernemingen die 30 werknemers en meer tewerkstelen, zal de regel van de 3 % worden toegepast, met indienstneming van voltijdse werknemers of van het equivalent deeltijse werknemers.

Een deeltijdse betrekking mag niet minder dan halgtijds zijn.

Artikel 6

De indienstnemingen zullen geschieden op de volgende data :

-        1/3 van de personeelssterkte tegen uiterlijk 1 april 1983 ;

-        1/3 van de personeelssterke tegen uiterlijk 1 augustus 1983 ;

-        1/3 van de personeelssterkte tegen uiterlijk 1 oktober 1983.

De in artikel 3 bedoelde personeelssterkte in elke onderneming zal dus in totaal met 3 % worden verhoogd op 1 oktober 1983.

Artikel 7

In geval van gedeeltelijke werkloosheid zal de onderneming het verschil tussen het nettoloon en de werkloosheidsuitkering ten laste nemen.

Deze bepaling geldt slechts tijdens de geldigheidsduur van deze overeenkomst, met name tot en met 31 december 1984.

Artikel 8

De op 1 december 1982 in aanmerking genomen personeelssterkte, die in de twee gevallen wordt berekend volgens de in artikel 4 vastgestelde criteria, zal aan de Voorzitter van het Paritair Comité worden meegedeeld door toedoen van de beroepsorganisaties van werkgevers, en dit respectivelijk tegen 31 maart 1983 en 31 maart 1984.

Artikel 9

Onverminderd de toepassing van de wettelijke bepalingen ter zake, zullen de ondernemingen die in moeilijkheden zijn of in uitzonderlijke omstandigheden verkeren hun aanvragen om afwijking voorleggen aan het paritair comité vóór de data van uitvoering van hun verplichtingen inzake indienstneming.

Artikel 10

Benevens de door de Koning hiertoe aangewezen ambtenaren, zullen ool de ondernemingsraden, of bij gebrek ervan de vakbondsafvaardigingen, of bij gebrek ervan het Paritair Comité, belast zijn met het toezicht op de toepassing van deze overeenkomst.

Artikel 11

Ondanks de reeds gedane inspanningen inzake verkorting van de arbeidsduur, aanvaarden de werkgeversorganisaties na in 1984 te hebben toegezien op de toepassing van hoofdstuk II van deze overeenkomst, op een positieve wijze te onderhandelen over de mogelijke formules van verkorting van de arbeidsduur, rekening houdend met de economische toestand van de sector.

Deze onderhandelingen zullen plaatshebben vóór 30 april 1984.

Artikel 12

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 1983 en houdt op van kracht te zijn op 1 januari 1985.

Artikel 13

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan met drie maanden worden opgezegd door één van de ondertekende partijen bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen.

 

 

 


Historiek
01/01/1983 31/12/2999 070201 Bevordering van de werkgelegenheid in het kader van de aanwending van de loonmatiging