322.01 Coronavirus: steunmaatregelen van het Vlaamse gewest voor dienstenchequeondernemingen

13/05/2020

Om ondernemingen en werknemers van de dienstenchequesector te ondersteunen, voorziet de Vlaamse regering in een reeks steunmaatregelen.

De coronacrisis heeft een steeds grotere economische en sociale impact in Vlaanderen en treft sectoren die essentiële sociale en maatschappelijke behoeften invullen. Om de ondernemingen en werknemers van de dienstenchequesector te ondersteunen, besliste de Vlaamse regering om steunmaatregelen te treffen om aanzienlijke sociale drama’s te vermijden.

Deze steunmaatregelen zijn de volgende:

  1. Verlenging van de geldigheidsduur van dienstencheques

De Vlaamse regering besliste om de geldigheidsperiode te verlengen van de dienstencheques die in maart en april vervallen.

Dienstencheques die vervallen in mei worden met twee maanden verlengd, terwijl dienstencheques die vervallen in juni met één maand verlengd worden.

Ditimpliceertdat deze dienstencheques tot eind juli geldig zijn.

  1. Verhoging van de subsidies voor dienstenchequeprestaties

De Vlaamse regering voorziet ook in een verhoging van de subsidies voor dienstenchequeprestaties die tussen 16 maart  en 10 mei 2020 worden geleverd.  

De subsidie per cheque wordt tijdelijk van 14,36 EUR op 23 EUR gebracht, dus een verhoging van 8,64 EUR. Samengevoegd met de bijdrage van de gebruiker van 9 EUR, wordt een gewerkt uur bijgevolg betaald aan 32 EUR.

Deze maatregel moet ondernemingen helpen het hoofd te bieden aan bijkomende kosten die door de gezondheidscrisis worden veroorzaakt zoals de aankoop van beschermingsmateriaal voor de werknemers, vaste kosten, langere verplaatsingen, enz.

Voor prestaties uitgevoerd vanaf 6 april 2020 moet minstens 25% van deze verhoogde tegemoetkoming voor veilige arbeidsomstandigheden worden gebruikt. De aankoopfacturen moeten worden bewaard om bij eventuele controle aan te tonen dat deze verplichting werd vervuld.

Deze steunmaatregel is automatisch van toepassing op basis van de ingediende dienstencheques. Er is dus geen aanvraag nodig.

Het bijkomend bedrag wordt niet samen met de gebruikelijk subsidies uitbetaald: na de betrokken ondernemingen te hebben verwittigd, voert Sodexo op verschillende tijdstippen en met een specifieke mededeling een afzonderlijke betaling uit.

Deze maatregel heeft betrekking op de kosten die vanaf 16 maart 2020 werden gemaakt voor prestaties verricht vanaf 6 april 2020 tot 10 mei 2020 (of later, in geval van verlenging).

Deze kosten moeten betrekking hebben op extra maatregelen die werden genomen om tijdens de coronacrisis een veilige werkomgeving te verzekeren voor dienstenchequewerknemers.  

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://www.vlaanderen.be/een-dienstencheque-onderneming-opstarten-en-beheren/maatregelen-dienstenchequesector-tegen-de-verspreiding-van-het-coronavirus