322.01 Tussenkomst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de opleidingskosten van werknemers van erkende dienstenchequeondernemingen

30/06/2020

In het kader van de bestrijding van de besmettingsrisico's door Covid-19 hebben Bruxelles Formation en VDAB op verzoek van het bestuur een opleidingsmodule ‘met betrekking tot de gezondheidsmaatregelen die nodig zijn ter preventie van het risico van besmetting bij de uitvoering van de activiteiten van huishoudhulp’ uitgewerkt.

Het Gewest heeft hiertoe een opleidingstraject in twee fases ingevoerd voor ondernemingen die Brusselse dienstencheques gebruiken:

  1. Verplichte opleiding

Deze opleiding wordt verstrekt aan de interne opleiders van erkende dienstenchequeondernemingen met het doel hen te informeren omtrent de nodige gezondheidsmaatregelen om het risico op besmetting te voorkomen bij de uitvoering van de activiteiten van huishoudhulp.

Wanneer de erkende onderneming niet over een interne opleider beschikt, stelt ze een persoon aan die bevoegd is om de opleidingsmodule te volgen. Deze persoon moet bovendien Frans of Nederlands begrijpen en spreken.

Slechts één persoon per 100 werknemers, per erkende onderneming, kan deze opleiding volgen (voorbeeld: een onderneming met 215 werknemers kan tot 3 interne opleiders).

Deze opleiding is verplicht. De onderneming die de beoogde personen niet heeft opgeleid, riskeert een administratieve boete van 500 EUR.

Het Brussels Gewest draagt alle kosten van de opleiding.

Naast het feit dat de opleiding gratis is, ontvangt de erkende dienstenchequeonderneming een forfaitaire looncompensatie van 50 EUR voor de deelname van het interne personeel aan de opleiding.   Deze terugbetalingen worden door het Gewest automatisch uitbetaald aan de erkende onderneming.

  1. Facultatieve opleiding 

De interne opleiders kunnen daarna de inhoud van de opleiding in de onderneming verspreiden en de dienstenchequewerknemers opleiden/informeren met behulp van het didactisch materiaal verstrekt door de opleidingsoperator.

Wanneer werknemers met een arbeidsovereenkomst dienstencheques worden opgeleid, kan de erkende onderneming een terugbetaling krijgen van de opleidingskosten mits aan de volgende cumulatieve voorwaarden is voldaan:

  • de opleiding werd uiterlijk op 30 september 2020 online of fysiek verstrekt met inachtneming van de gezondheidsregels;
  • de opleiding werd verstrekt door een interne opleider of door een gemachtigd persoon die de opleidingsmodule heeft gevolgd;
  • de opleiding werd verstrekt met behulp van het didactische materiaal verstrekt in het kader van de opleidingsmodule;
  • de erkende onderneming heeft haar klanten, gebruikers van Brusselse dienstencheques, geïnformeerd over de gezondheidsregels die in acht moeten worden genomen bij dienstenchequeprestaties.

Deze opleiding wordt gelijkgesteld met een interne opleiding in de zin van het koninklijk besluit van 7 juni 2007 betreffende het opleidingsfonds dienstencheques dat recht geeft op een forfaitaire terugbetaling van een bedrag:

  - van 18 EUR per uur voor de loonkosten van de werknemer tijdens de opleiding met inbegrip van   socialezekerheidsbijdragen, en,

  - van 50 EUR per uur voor de kosten van de interne opleider of de aangestelde persoon.

De aan de werknemers verstrekte opleiding duurt maximaal twee uur.

De erkende onderneming kan de terugbetaling van de opleiding slechts eenmaal per werknemer bekomen.

De erkende onderneming moet langs elektronische weg een globaal verzoek tot  terugbetaling voor alle daadwerkelijk opgeleide werknemers, vergezeld van een elektronisch dossier, naar het volgende adres sturen: http://werk-economie-emploi.brussels/documents/16195/1402309/Aanvraag_tot_terugbetaling_van_de_opleidingskosten_COVID-19.pdf/d250d378-1844-4675-87eb-e6e636abdf73

Het verzoek tot terugbetaling moet uiterlijk op 30 november 2020 worden ingediend.