04010203 Onregelmatige prestaties - Instellingen gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Paritair (sub-)Comité nr.:
330.04.00-00.00

Bijwerking: 29/04/2013
Geldig vanaf: 01/01/2001

Werk op zaterdag 26 %
Werk op zondag 56 %
Werk op feestdagen 56 %
Onderbroken dienst 50 %
Nachtwerk (gewone werkdag of zaterdag) 35 %
Nachtwerk (zondag of wettelijke feestdag) 50 %

CAO 28/02/2001

In het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten werd op 28 februari 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de toeslagen voor onregelmatige prestaties.  Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 15 januari 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 2 april 2003.

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO, een samenvatting en praktische schikkingen.

CAO 28/02/2001

HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de instellingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, gesubsidieerd door het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en/of door de Franse Gemeenschapscommissie en/of door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Onder werknemers dient verstaan, het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendenpersoneel.

Artikel 2

§1. Onder onregelmatige prestaties wordt verstaan, de prestaties uitgevoerd op zondag, feestdag en zaterdag alsmede de prestaties tijdens een onderbroken dienst of tijdens de nacht, na 20 uur.

§2. De toeslagen waarvan sprake in deze collectieve arbeidsovereenkomst worden berekend op het baremiek loon a rato van de duur van de effectief verrichte onregelmatige prestaties.

§3. De toeslagen voor onregelmatige prestaties zijn onderling niet cumuleerbaar.  De hoogste toeslag in functie van de geleverde onregelmatige prestaties is van toepassing.  De toeslagen voor onregelmatige prestaties zijn wel cumuleerbaar met de toeslagen voor overwerk, overeenkomstig de vigerende bepalingen van de arbeidswet van 16 maart 1971.

 HOOFDSTUK II - Bijzondere bepalingen

Artikel 3 - Loontoeslag voor zaterdagwerk

Aan het personeel dat op zaterdag moet werken, wordt een toeslag van 26 % op het baremiek loon toegekend a rato van de duur van deze effectief verrichte onregelmatige arbeidsprestaties.

Artikel 4 - Loontoeslag voor zondagswerk

Aan het personeel dat op zondag moet werken, wordt een toeslag van 56 % op het baremiek loon toegekend a rato van de duur van de effectief verrichte onregelmatige arbeidsprestaties.

Artikel 5 - Loontoeslag voor werk op feestdagen

Aan het personeel dat op een feestdag moet werken, wordt een toeslag van 56 % op het baremiek loon toegekend a rato van de duur van de effectief verrichte onregelmatige arbeidsprestaties.

Artikel 6 - Loontoeslag voor onderbroken dienst

Aan het personeel dat in onderbroken dienst moet werken, dat wil zeggen een dienst bij dag welke minstens vier achtereenvolgende uren wordt onderbroken, wordt een toeslag van 50 % op het baremiek loon toegekend a rato van de duur van de effectief verrichte onregelmatige arbeidsprestaties.  Deze toeslag geldt voor de prestaties, verricht zowel voor als na de onderbreking.

Artikel 7 - Lootoeslag voor nachtwerk

§1. Aan het personeel dat 's nachts na 20 uur moet werken, wordt een toeslag van 35 % op het baremieke loon toegekend a rato van de duur van de effectief verrichte onregelmatige arbeidsprestaties als ze zich voordoen op een gewone weekdag of op een zaterdag.

§2. Aan het personeel dat 's nachts na 20 uur moet werken, wordt een toeslag van 50 % op het baremiek loon toegekend a rato van de duur van de effectief verrichte onregelmatige arbeidsprestaties als ze zich voordoen op een zondag og op een wettelijke feestdag.

Artikel 8

De partijen komen uitdrukkelijk overeen dat de voordelen vervat in deze collectieve arbeidsovereenkomst slechts effectief zullen worden toegekend aan de werknemers voor zover de regering van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, het College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en het College van de Franse Gemeenschapscommissie, ieder voor wat hen betreft, het punt 5, paragraaf 1 van het akkoord van 29 juni 2000 integraal uitvoeren.  De niet- of de laattijdige tenlasteneming van de kost door een betoelagende overheid die het akkoord van 29 juni getekend heeft mag geen aanleiding geven tot de niet- of laattijdige uitvoering van deze CAO in de instellingen gefinancierd door een andere betoelagende overheid die dit akkoord getekend heeft.  De partijen komen eveneens overeen deze overheden te informeren over de goede uitvoering van deze overeenkomst.

Artikel 9

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2001.

Zij is gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan worden opgezegd door elk der partijen, mits een opzeggingstermijn van zes maanden betekend bij een ter post aangetekende brief aan de voorztiter van het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten. 

Samenvatting

Werk op zaterdag 26 %
Werk op zondag 56 %
Werk op feestdagen 56 %
Onderbroken dienst 50 %
Nachtwerk (gewone werkdag of zaterdag) 35 %
Nachtwerk (zondag of wettelijke feestdag) 50 %

Praktische schikkingen

Om te weten welke codes er moeten gebruikt worden op de prestatieopgaven, worden de aangeslotenen van Group S - Sociaal Secretariaat vzw verzocht hun dossierbeheerder te contacteren.


Historiek
01/01/2001 31/12/2999 04010203 Onregelmatige prestaties - Instellingen gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest