Alternerende overeenkomst in de Franse Gemeenschap: aanpassingen met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2016

Van 
84166

De alternerende overeenkomst wordt gewijzigd ten einde het gebruik ervan te optimaliseren en de uiteenlopende interpretaties te beperken.

De alternerende overeenkomst wordt gewijzigd ten einde het gebruik ervan te optimaliseren en de uiteenlopende interpretaties te beperken.

We geven u hierna een overzicht van de nieuwe maatregelen die met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2016 in werking treden.

Indexatie van de minimumbezoldiging van de leerling

Tevoren werd de minimumbezoldiging van de leerling vastgesteld op basis van een minimumpercentage van het GGMMI « zoals geïndexeerd op 1 december 2012 ».

Volgens de nieuwe bepalingen wordt de bezoldiging van de leerling voortaan berekend op basis van een percentage van het GGMMI  « geïndexeerd op dezelfde basis als de automatische loonindexering».

Ziehier dan ook de bedragen van de bezoldiging van de alternerende overeenkomst die voor elk vaardigheidsniveau (A-B-C) van toepassing zijn op 1 juni 2017 :

Niveau A Niveau B Niveau C
265,64 375,02 500,03

Schorsing van de proefperiode

De proefperiode voor elke nieuwe alternerende overeenkomst duurt één maand.

De proefperiode kan voortaan worden geschorst in geval van afwezigheid van de leerling om welke reden ook.

Wijziging van de toestand van de partijen: bijlage, aanhangsel of nieuwe alternerende overeenkomst?

De nieuwe bepalingen  verduidelijken de wijze waarop akte moet worden genomen van de wijzingen die zich tijdens de opleiding voordoen.

Elke wijziging met betrekking tot het type opleiding verstrekt aan de leerling en tot het ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank van Ondernemingen moet het voorwerp uitmaken van een nieuwe alternerende overeenkomst".

De wijzigingen aangebracht aan de alternerende overeenkomst, zoals de verandering van mentor, van paritair comité van de onderneming, van vestigingseenheid waar de opleiding wordt gegeven, van bezoldiging van de leerling of van de duur van de overeenkomst, maakt het voorwerp uit van een aanhangsel bij de alternerende overeenkomst.

Elke andere wijziging zoals de verandering van referentiepersoon, van vormingsoperator, van de personalia van de leerling of van de opleidingsrooster maakt het voorwerp uit van een bijlage. Deze bijlage wordt meegedeeld aan de ondertekenaars van de alternerende overeenkomst.

Nieuw model van alternerende overeenkomst

Ten slotte bevatten de nieuwe besluiten een model van alternerende overeenkomst dat werd gewijzigd om enerzijds rekening te houden met hierboven vermelde wijzigingen en anderzijds sommige situaties toe te lichten zoals de schorsing van de overeenkomst in geval van afwezigheid van de leerling en de vaststelling van de vakantiedatums.

Bronnen:  Besluit van de Waalse Regering van 4 mei 2017 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 2015 betreffende de alternerende overeenkomst (BS, 2 juni 2016); Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 11 mei 2017  tot wijziging van het besluit 2015/791 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de alternerende overeenkomst en het desbetreffende opleidingsplan (BS, 13 juni 2017).