De veralgemening van elektronische maaltijdcheques is bevestigd


67991

Het tijdperk van Belgische werknemers met papieren maaltijdcheques loopt ten einde.

In ons artikel van 9 april 2014 informeerden we u dat de Nationale Arbeidsraad, in een advies van 25 maart 2014, tot het besluit was gekomen dat de papieren maaltijdcheques zonder meer moesten worden afgeschaft ten voordele van de elektronische maaltijdcheques. Voor een uiteenzetting van de redenen voor deze voorgestelde afschaffing, verwijzen wij u naar dit artikel.

Een koninklijk besluit van 29 juni 2014 geeft aan deze beslissing tot afschaffing een wettelijk karakter.

Veralgemening van elektronische maaltijdcheques

Er werd gekozen voor een veralgemening van de elektronische maaltijdcheques. Alleen het elektronische systeem mag blijven bestaan. Iedere mogelijkheid van cumulatie wordt bijgevolg uitgesloten. De thans voorziene mogelijkheid tot omkeerbaarheid zal dan ook worden geschrapt.

Termijn voor overgang naar de elektronische versie

De definitieve overgang naar elektronische maaltijdcheques zal plaatsvinden op 1 januari 2016.

Deze termijn moet alle actoren de mogelijkheid geven om de nodige aanpassingen door te voeren en moet door de uitgevers worden gebruikt om een informatiecampagne over het elektronische systeem en zijn voordelen op te zetten.

Om te vermijden dat papieren maaltijdcheques en elektronische maaltijdcheques naast elkaar blijven bestaan na 1 januari 2016, zullen de laatste papieren maaltijdcheques die aan de werknemers worden verstrekt, betrekking hebben op de prestaties van september 2015. Bovendien zullen alle papieren maaltijdcheques die in 2015 worden uitgegeven, geldig zijn tot 31 december 2015. De laatste papieren maaltijdcheques (september 2015) zullen in de praktijk dus drie maanden geldig zijn. Vanaf oktober 2015 zal iedere werknemer zijn kaart met elektronische maaltijdcheques krijgen.

Bron

Koninklijk besluit van 29 juni 2014 tot wijziging van artikel 19bis, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, BS 24 juli 2014.