Einde van de papieren maaltijdcheques: vergeet niet uw overeenkomsten aan te passen !

Van 
71495

Het tijdperk van Belgische werknemers met papieren maaltijdcheques loopt ten einde. Vanaf 1 januari 2016 kunnen enkel nog elektronische maaltijdcheques worden toegekend.

Om het naast elkaar bestaan van papieren en elektronische maaltijdcheques na 1 januari 2016 te vermijden, zullen de laatste maaltijdcheques die aan de werknemers worden afgeleverd betrekking hebben op de prestaties van de maand september 2015. Vanaf oktober 2015 moet elke werknemer zijn elektronische maaltijdkaart ontvangen. Bovendien zullen alle papieren maaltijdcheques die in 2015 worden uitgegeven, slechts geldig zijn tot 31 december 2015.

Deze veralgemening van elektronische maaltijdcheques heeft tot gevolg dat u verplicht bent uw overeenkomsten aan te passen.

Aanpassing van de overeenkomsten

De toekenning van uw maaltijdcheques moet verplicht voorzien zijn bij collectieve arbeidsovereenkomst of schriftelijke individuele overeenkomst. We raden u dan ook aan een bijlage bij deze overeenkomsten af te sluiten zodat de overgang naar het elektronische systeem officieel wordt bekrachtigd en de praktische modaliteiten ervan worden voorzien.

Indien u al bent overgestapt naar elektronische maaltijdcheques raden we u eveneens aan uw overeenkomsten te wijzigen door vermelding van de veralgemening van het elektronische systeem en de schrapping van de mogelijkheid tot omkeerbaarheid die tot op heden bestond.

Aanpassing van het arbeidsreglement

De reglementering op de elektronische maaltijdcheques verplicht u ertoe de voorwaarden te voorzien die in geval van verlies of diefstal van de maaltijdkaart van toepassing zijn. De invoering van deze voorwaarden gebeurt als volgt:

  • in uw arbeidsreglement als de toekenning van uw maaltijdcheques voorzien is bij individuele overeenkomst (gewone procedure voor wijziging van het arbeidsreglement) ;
  • in de collectieve arbeidsovereenkomst als de toekenning van uw maaltijdcheques voorzien is bij cao.

Group S heeft alle nodige modellen voor deze wijziging tot uw beschikking. U kan hiervoor contact opnemen met uw dossierbeheerder.