Waals Gewest: nieuwe financiële incentives voor alternerende opleiding

Van 
81271

In juli 2016 heeft het Waals Gewest de financiële incentives voor het leerlingenwezen grondig gewijzigd. De stage- en startbonussen werden vervangen door vier nieuwe financiële incentives voor de deelnemers aan een alternerende opleiding:

  • een financiële incentive voor bedrijven;
  • een financiële incentive voor "zelfstandigen";
  • een financiële incentive voor alternerende leerlingen;
  • een incentive voor de aanwerving van sectorale coaches.

We moesten nog wachten op de nadere regels betreffende de toekenning van deze steun. Deze regels werden nu vastgesteld door de Waalse regering die twee besluiten publiceerde op 9 november 2016.  

Deze regeling treedt in werking op 1 september 2016. We leggen u de inhoud ervan hierna uit.

1. Incentive voor bedrijven

Bedrijven kunnen een eenmalige premie van 750 EUR per leerling met een alternerende overeenkomst bekomen wanneer de leerling geslaagd is in zijn eerste opleidingsjaar.

Het doel is de begeleiding van de leerling in het bedrijf te versterken door een erkend voogd, in het bijzonder tijdens zijn eerste opleidingsjaar.

Om deze premie te bekomen moet het bedrijf de volgende voorwaarden vervullen:

  • vooraf erkend zijn door de opleidingsverstrekker (Cefa of Ifapme);
  • een vestigingseenheid in het Waals Gewest hebben;
  • in zijn team een erkende voogd hebben (NB : voor het bedrijf dat geen loontrekkende werknemer tewerkstelt en geen alternerende leerling binnen vijf jaar vóór het sluiten van een alternerende overeenkomst heeft begeleid, is deze voorwaarde pas van toepassing vanaf 1 september 2019).
  • Voorzien in een opleiding van minstens 270 dagen tijdens het eerste jaar van de alternerende opleiding. Het eerste opleidingsjaar begint op de dag waarop het bedrijf een alternerende overeenkomst met een leerling van niveau A heeft gesloten en eindigt uiterlijk op 31 augustus van het schooljaar waarin de leerling naar het niveau B overgaat.

 

Hoe de premie bekomen?

Om de premie te bekomen, moet het bedrijf bij ondertekening van de alternerende overeenkomst of uiterlijk dertig dagen na ondertekening ervan, een gedateerde en ondertekende premieaanvraag indienen bij de opleidingsverstrekker. Het model van aanvraag wordt door de Minister op voorstel van de  "O.F.F.A." (« Office francophone de la Formation en alternance ») bepaald.

Vanaf de indiening van de aanvraag van het bedrijf beschikt de opleidingsverstrekker over dertig dagen om deze aanvraag te bekrachtigen en over te maken aan de "O.F.F.A.".

Uiterlijk op 15 oktober na het eerste opleidingsjaar bezorgt de opleidingsverstrekker de "O.F.F.A." een lijst van de bedrijven waarvoor hij hen een premieaanvraag heeft overgemaakt, waarbij hij voor elk bedrijf bepaalt of de toekenningsvoorwaarden van de premie vervuld zijn.

De "O.F.F.A." behandelt de aanvraag op deze basis en bezorgt de aanvraag samen met zijn beslissingsvoorstel aan de Administratie voor de uitbetaling van de premie aan het bedrijf.

De "O.F.F.A." deelt het dossier met zijn beslissingsvoorstel uiterlijk op 31 oktober mee aan de betrokken Administratie van het Waals Gewest na ontvangst van de informatie meegedeeld door de opleidingsverstrekker.

De gemachtigde ambtenaar van de Administratie betaalt de premie aan het bedrijf dat de voorwaarden naleeft. De Minister kan de uitbetalingsmodaliteiten van de premie bepalen.

 

 2. Incentive voor "zelfstandigen"

Zelfstandigen en bedrijven zonder loontrekkend personeel kunnen eveneens een eenmalige premie van 750 EUR bekomen bij het afsluiten van een eerste alternerende overeenkomst.

Deze incentive is een gedeeltelijke compensatie voor de administratiekosten die aan de naleving van reglementeringen inzake sociaal recht gebonden zijn (vb.: aansluiting bij een sociaal secretariaat, verzekeringen, medisch onderzoek, ...).

 

Hoe de premie bekomen?

Om de premie te bekomen, moet het bedrijf bij ondertekening van de eerste alternerende overeenkomst of uiterlijk dertig dagen na ondertekening ervan, een gedateerde en ondertekende premieaanvraag indienen bij de opleidingsverstrekker. Het model van aanvraag wordt door de Minister op voorstel van de "O.F.F.A." bepaald.

De opleidingsverstrekker beschikt over maximum dertig 30 dagen vanaf de uitwerkingsdatum van de overeenkomst om deze aanvraag te bekrachtigen en over te maken aan de "O.F.F.A." Deze laatste beschikt op zijn beurt over maximum dertig dagen na ontvangst van het dossier om de aanvraag te behandelen en samen met zijn beslissingsvoorstel over te maken aan de betrokken Administratie van het Waals Gewest.

De gemachtigde ambtenaar van de Administratie betaalt de premie aan het bedrijf dat de voorwaarden naleeft. De Minister kan de uitbetalingsmodaliteiten van de premie bepalen.

3. Incentive voor alternerende leerlingen

Om de alternerende leerling te motiveren om zijn opleiding met succes af te ronden, wordt hem een premie van 750 EUR toegekend wanneer hij slaagt in zijn laatste jaar. Deze incentive vervangt de startbonus.

 

Hoe de premie bekomen?

Om deze premie te bekomen, moet de leerling uiterlijk op 15 december van het opleidingsjaar waarin hij naar het niveau C overgaat, een gedateerde en ondertekende premieaanvraag indienen bij de referentie opleidingsverstrekker  . Het model van aanvraag wordt door de Minister op voorstel van de  "O.F.F.A." bepaald.

Uiterlijk op 15 oktober na het opleidingsjaar waarin de leerling zijn certificaat heeft behaald, maakt de opleidingsverstrekker de premieaanvraag van de leerling aan de "O.F.F.A." over.

De "O.F.F.A." behandelt de aanvraag en maakt ze samen met zijn beslissingsvoorstel over aan de Administratie voor uitbetaling. 

De "O.F.F.A." beschikt over een termijn van dertig dagen na ontvangst van de gegevens overgemaakt door de opleidingsverstrekker om elk dossier en zijn beslissingsvoorstel aan de Administratie over te maken.

De gemachtigd ambtenaar van de Administratie betaalt de incentive aan de leerling die de voorwaarden naleeft.

De Minister kan de uitbetalingsmodaliteiten van de incentive bepalen.

 

4. Incentive voor de aanwerving van sectorale coaches

Ten slotte wil het Waals Gewest de aanwerving van "sectorale coaches" door het sectoraal opleidingsfonds aanmoedigen.

Vanuit dit standpunt kent de Waalse regering een financiële incentive toe aan het sectoraal opleidingsfonds voor de aanwerving van een sectorale coach die minstens tien jaar anciënniteit in de betrokken sector(en) heeft.

De door de Minister erkende sectorale coach gemachtigd door de sector(en) die hij vertegenwoordigt kan met de volgende opdrachten worden belast:

1. in het kader van de erkenningsprocedure van de bedrijven:

  • de erkenningsaanvragen van de bedrijven via minstens een bezoek ter plaatse behandelen;
  • een advies uitbrengen over de erkenning van de bedrijven;
  • deelnemen aan de erkennings- en bemiddelingscommissie opgericht binnen de "O.F.F.A.";

 

2. in het kader van de procedure voor de opschorting van de erkenning en de procedure voor de intrekking van de erkenning:

  • een advies uitbrengen over de opschorting of de intrekking van de erkenning;
  • deelnemen aan de erkennings- en bemiddelingscommissie bedoeld in punt 1. c);

 

3. Om de partnerbedrijven te ondersteunen in de alternerende opleiding de bedrijven en, in voorkomend geval, de mentor, bezoeken voor een raadpleging– op initiatief of op verzoek van de opleidingsverstrekker of de "O.F.F.A." .

 

4. in het kader van de bevordering van de alternerende opleiding, de bedrijven sensibiliseren in de door hem gedekte sector(en) voor het afsluiten van nieuwe alternerende overeenkomsten;

 

5. met het oog op de optimalisering en de harmonisatie van de praktijken deelnemen aan minimum  drie door de "OF.F.A." georganiseerde coördinatie- en opleidingsvergaderingen per jaar met name in samenwerking met de opleidingsverstrekkers.

 

Bronnen:

  • Decreet van 20 juli 2016 betreffende de financiële incentives toegekend aan de partnerbedrijven in het kader van de alternerende opleiding, aan de alternerende leerlingen en voor de sectorale coaches, BS 2 augustus 2016.
  • Besluit van de Waalse Regering van 20 oktober 2016 houdende uitvoering van het decreet van 20 juli 2016 betreffende de financiële incentives toegekend aan de partnerbedrijven in het kader van de alternerende opleiding, aan de alternerende leerlingen en voor de sectorale coaches, BS 9 november 2016.