Bedrijfsvoorheffing: hoger fiscaal voordeel vanaf 2014 voor ploegen- en/of nachtarbeid in geval van volcontinu arbeidssyteem


64664

Sinds 1 juli 2004 geldt er een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor ondernemingen waarin ploegen- en/of nachtarbeid verricht wordt en die een ploegen- en/of nachtpremie betalen. De bedoeling van die maatregel is om de aan zo’n arbeidsregeling verbonden bijkomende kosten voor de werkgever te compenseren.

Het komt erop neer dat de volledige bedrijfsvoorheffing op alle belastbare bezoldigingen nog wel moet worden ingehouden, maar dat een bepaald gedeelte van dat bedrag niet moet worden gestort in de Schatkist. Het gaat om een percentage van 15,6 % van de belastbare bezoldigingen. Dat voordeel is echter wel beperkt tot de werknemers die, overeenkomstig de arbeidsregeling waarin zij tewerkgesteld zijn, over de betrokken maand waarvoor het voordeel wordt gevraagd, tenminste een derde van hun arbeidstijd in een ploegen- en/of nachtstelsel zijn tewerkgesteld.

Een programmawet (I) in de maak verhoogt vanaf 2014 het gedeelte van de ingehouden bedrijfsvoorheffing die niet moet worden doorgestort naar 17,8 % van de belastbare bezoldigingen voor ondernemingen uit de profitsector waar er gewerkt wordt volgens een volcontinu arbeidssysteem.

Die wet bepaalt ook wat er moet worden verstaan onder een volcontinu arbeidssysteem. Het gaat om een systeem dat aan onderstaande cumulatieve voorwaarden voldoet:

1. De werknemers verrichten het werk in minstens vier ploegen van minstens 2 werknemers, die:

  • hetzelfde werk doen zowel qua inhoud als qua omvang;
  • die een continue bezetting  tijdens de gehele week en het weekend garanderen;
  • en die elkaar opvolgen zonder dat er een onderbreking is tussen de opeenvolgende ploegen en zonder dat de overlapping meer bedraagt dan een  vierde van hun dagtaak.

2. De bedrijfstijd in dergelijke ondernemingen, zijnde de tijd dat het bedrijf functioneert, bedraagt minstens 160 uur op weekbasis.

Deze vrijstelling is enkel van toepassing voor werknemers die onderworpen zijn aan alle stelsels van de sociale zekerheid en niet tewerkgesteld zijn door:

  1. een werkgever uit de non-profitsector waarvoor de vermindering in het kader van de Sociale Maribel geldt; of,
  2. een werkgever die valt onder het paritair comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen.

De aangeslotenen bij Group S – Sociaal Secretariaat zullen hieromtrent nog bijkomende informatie ontvangen, met het verzoek om ons de nodige gegevens te bezorgen om de vrijstelling te kunnen toepassen.