Bedrijfsvoorheffing: schalen 2014


64660

In het Belgisch Staatsblad van 18 december 2013 verschenen de barema’s bedrijfsvoorheffing (bijlage III) van toepassing op de bezoldigingen betaald of toegekend in 2014.

Voor het overgrote deel blijven de berekeningsregels ongewijzigd in vergelijking met 2013. De bedragen werden wel, zoals ieder jaar, geïndexeerd. U kan de nieuwe barema's hier raadplegen : schalen bedrijfsvoorheffing 2014.

Hieronder vindt u enkele belangrijke wijzigingen en opmerkingen met betrekking tot de bedrijfsvoorheffing voor het jaar 2014.

1. Bedrijfsvoorheffing op beroepsinkomsten die hoger zijn dan 7.500 € per maand

De bedrijfsvoorheffing op beroepsinkomsten die hoger zijn dan 7.500 € per maand is gelijk aan een forfaitair bedrag dat verhoogd wordt met een % berekend op het gedeelte dat het bedrag van 7.500 € per maand overschrijdt. Dit forfaitair bedrag wordt in een aantal gevallen met een aantal euros verminderd.

2. Bedrijfsvoorheffing op vakantiegeld van gepensioneerden

De bedrijfsvoorheffing op vakantiegeld van gepensioneerden wordt vastgesteld volgens schalen die varïeren naargelang het belastbare maandbedrag van het pensioen. De schalen van dit belastbaar maandbedrag wijzigen vanaf 1 januari 2014.

3. Bezoldigingen van gelegenheidsarbeiders in de horeca

De belangrijkste wijziging ten opzichte van vorige jaar is dat de bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen van gelegenheidsarbeiders in de horeca voortaan eenvormig (zonder vermindering) vastgesteld wordt op 33,31 %, voor zover de volgende cumulatieve voorwaarden voldaan zijn:

  1. Het gaat om bezoldigingen voor prestaties geleverd tijdens maximaal 50 dagen per kalenderjaar die worden betaald of toegekend aan gelegenheidswerknemers die worden tewerkgesteld bij een werkgever die ressorteert onder het paritair comité voor het hotelbedrijf of onder het paritair comité voor de uitzendarbeid indien de gebruiker ressorteert onder het paritair comité voor het hotelbedrijf;
  2. De werkgever en de werknemer zijn verbonden door een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk van maximaal 2 opeenvolgende dagen, waarvoor de sociale bijdragen worden berekend op een uur- of dagforfait.

Indien de bovenstaande voorwaarden niet voldaan zijn, gelden de gewone barema’s voor de bezoldigingen betaald of toegekend aan gelegenheidswerknemers in de horeca.

4. Woon-werkverkeer

Het maximaal vrijgestelde bedrag voor de tussenkomst in het woon-werkverkeer voor werknemers die zich met een privévoertuig naar het werk begeven blijft ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd. De werkgever mag maandelijks maximaal 31,70 EUR vrijstellen, mits de voorwaarden daartoe voldaan zijn.

5. Aankomende wijzigingen

De federale Regering voorziet nog een aantal wijzigingen op het vlak van de bedrijfsvoorheffing voor het jaar 2014. Die zullen vooral betrekking hebben op de regels rond belastingverminderingen en de verschillende soorten vrijstelling van doorstorting van de ingehouden bedrijfsvoorheffing. De meeste daarvan zijn echter nog niet officieel gepubliceerd (behalve de verhoging van de IPA-korting), ook niet in bijlage III. Van zodra die wijzigingen worden gepubliceerd, zullen wij u daarvan op de hoogte brengen.