Betaald educatief verlof 2012-2013 : aanvraag om terugbetaling vóór 30 juni 2014 !


67151

Betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht van een werknemer die een bepaalde algemene en/of beroepsopleiding volgt om op het werk afwezig te zijn met behoud van het normale loon (tot een bepaalde maximumgrens) en dit gedurende een aantal uren dat gelijk is aan het aantal aanwezigheidsuren in de les.

De werkgever kan daarbij een terugbetaling bekomen krijgen van de FOD Arbeid, Werkgelegenheid en Sociaal Overleg, van een gedeelte van de lonen en de sociale bijdragen die hij heeft betaald aan de werknemer terwijl die betaald educatief verlof opnam.

Procedure

De aanvragen om terugbetaling worden ingediend in de vorm van gezamenlijke aangiften van schuldvordering en individuele steekkaarten voor iedere werknemer aan wie verlof wordt toegekend.

Al deze documenten zijn beschikbaar op de site van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

Bij de aanvraag om terugbetaling worden de getuigschriften van regelmatige inschrijving en van nauwgezetheid gevoegd die aan de werknemers worden uitgereikt door de onderwijsinrichtingen en de opleidingsorganisaties die ze bezoeken, en eventueel ook bepaalde andere stukken die in specifieke gevallen moeten worden bezorgd:

  • het bewijs dat er lesuren samenvallen met arbeidstijd  (voor werknemers <4/5 tewerkgesteld met een vast uurrooster of bij gebruik van de verhoogde maxima bij het samenvallen van lesuren en werkuren);
  • een kopie van de arbeidsovereenkomst (voor variabele deeltijdsen);
  • een verklaring op eer van de werknemer dat hij nog geen diploma hoger secundair onderwijs bezit (indien hij een opleiding basiseducatie volgt of een opleiding die leidt naar een eerste diploma hoger secundair onderwijs).

Wanneer ?

De aanvragen om terugbetaling van de loonkost, in het kader van de toekenning van betaald educatief verlof tijdens een schooljaar (d.w.z. tussen 1 september en 31 augustus) in beroepsopleidingen en/of in algemene opleiding, kunnen pas na het volledig afgesloten schooljaar worden ingediend en moeten betrekking hebben op alle rechthebbende werknemers van de onderneming.

De werkgever beschikt over een termijn van 1,5 jaar om de terugbetaling aan te vragen van betaald educatief verlof. Deze termijn gaat in op 1 januari van het begrotingsjaar waarin de schuldvordering ontstond.

De dossiers met betrekking tot het schooljaar 2012-2013 zullen ten laatste 30 juni 2014 ingediend moeten zijn.

Hoeveel ?

Voor elk betaald educatief verlof dat wordt toegekend, is de terugbetaling aan de werkgever beperkt tot een vast bedrag per uur dat kan verschillen in functie van de gevolgde opleiding en dat afhangt van het beschikbare budget en dit los van de reële loonkost voor elk uur betaald educatief verlof. De werkgever kent het forfait niet op het ogenblik van de aanvraag om terugbetaling.

Het budget dat beschikbaat is voor elke opleiding wordt berekend volgens een bepaalde formule (met name in functie van de laatste 4 schooljaren). Deze opleidingstypes zijn:

  • de algemene opleidingen (= syndicale)
  • de sectorale opleidingen
  • de opleidingen van sociale promotie
  • de andere opleidingen.

Om te vermijden dat het bedrag van de terugbetaling aan de werkgevers hoger is dan de reële kost van de werknemer, zal de terugbetaling aan de werkgevers worden beperkt tot maximum 21,65 EUR per uur educatief verlof voor 2012-2013.