Betaald educatief verlof 2014-2015 : tot wie moet u zich wenden om terugbetaling te bekomen?

Van 
71091

Wanneer een werknemer betaald educatief verlof neemt, moet u als werkgever zijn loon  doorbetalen. Dit loon is echter beperkt tot een bepaalde  grens, zelfs al ligt zijn loon hoger. Van 1 september 2014 tot 31 augustus 2015 bedraagt het begrensde  loon 2.760 EUR. Daarnaast kan u als werkgever de terugbetaling bekomen van het loon dat u aan de werknemer hebt betaald. Deze terugbetaling wordt berekend op basis van een forfaitair bedrag per werkelijk gevolgd lesuur. Dit bedrag wordt sinds 1 juli 2014 vastgesteld door het bevoegde gewest. Voor het schooljaar 2014-2015 heeft enkel het Vlaams Gewest beslist het bedrag van 22,08 EUR per uur te behouden.

1. Wat is betaald educatief verlof ? 

Betaald educatief verlof is het recht van de werknemer om, onder bepaalde voorwaarden, op het werk afwezig te zijn om een opleiding te volgen (beroepsopleiding of algemene opleiding) met behoud van zijn (eventueel begrensd) loon. 

2. Wordt alles van het betaald educatief verlof geregionaliseerd ? 

Vanaf 1 juli 2014 wordt de bevoegdheid voor het betaald educatief verlof overgeheveld naar de gewesten. De effectieve overdracht van het personeel en de overdrachten van de aanvragen zullen op 1 april 2015 plaatsvinden.

2.1. Wat is geregionaliseerd ? 

De gewesten zijn voortaan bevoegd voor wat betreft de opleidingstypes, het aantal uren per opleidingstype en het bedrag van de terugbetaling.

De regels met betrekking tot het individuele arbeidsrecht (bv. recht op afwezigheid op het werk, bescherming tegen ontslag, ...) blijven echter federaal.

2.2. Welk bedrag kan de werkgever terugkrijgen ?

Zoals gezegd, wordt het bedrag dat aan de werkgevers wordt terugbetaald, geregionaliseerd. In afwachting van een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende gewesten had de Nationale Arbeidsraad zijn goedkeuring gegeven aan het ontwerp van koninklijk besluit dat in juli 2014 werd voorgelegd en het behoud van het forfaitair bedrag op 22,08 EUR per uur voorziet.

De Vlaamse regering heeft onlangs dit forfaitair bedrag van 22.08 EUR per uur voor het schooljaar 2014-2015 officieel bekrachtigd.

Het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben zich echter nog niet uitgesproken.

2.3. Wat is de impact van de regionalisering ?

Vanaf 1 april 2015 moet de werkgever zich voor alle contacten met de administratie en voor de aanvragen met betrekking tot de  terugbetaling van betaald educatief verlof, wenden tot het gewest waarbinnen zijn onderneming valt.

2.4. Hoe geburt de terugbetaling ?

De aanvraag tot terugbetaling gebeurt eenmaal per jaar voor alle werknemers samen.

De werkgever, of zijn daartoe gemachtigd sociaal secretariaat, moet de volgende formulieren invullen:

  • een aangifte van schuldvordering die alle betrokken werknemers herneemt. Wanneer de onderneming uitbatingszetels in verschillende gewesten heeft, moet de aangifte van schuldvordering worden ingediend in het gewest waar het begunstigde personeel is tewerkgesteld. Voortaan is het niet meer mogelijk een aanvraag om terugbetaling in te dienen op naam van de sociale zetel van de onderneming wanneer het personeel in verschillende gewesten wordt  tewerkgesteld;
  • een individuele steekkaart per werknemer waarop het toegekende verlof in detail wordt vermeld;
  • de originele getuigschriften als bewijs van inschrijving en het nauwgezet bijwonen van de opleiding.

Naargelang het geval moeten ook de volgende documenten worden verstrekt:

  • het bewijs dat er lesuren samenvallen met arbeidstijd (voor werknemers <4/5 tewerkgesteld met een vast uurrooster of bij gebruik van de verhoogde maxima bij het samenvallen van lesuren en werkuren);
  • een kopie van de arbeidsovereenkomst (in geval van variabele, deeltijdse tewerkstelling);
  • een verklaring  op eer van de werknemer dat hij nog geen diploma hoger secundair onderwijs bezit (indien hij een opleiding basiseducatie volgt of een opleiding die leidt tot een eerste diploma hoger secundair onderwijs).

Al deze documenten zijn op dit ogenblik nog beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

2.5. Welke is de indieningstermijn voor de aanvraag om terugbetaling ?

De terugbetaling moet jaarlijks worden aangevraagd en uiterlijk vóór 30 juni van het jaar volgend op dat waarin het betreffende schooljaar eindigde (voor het schooljaar 2014-2015 dus vóór 30 juni 2016).

2.6. Tot wie moet u zich wenden om de terugbetaling te bekomen ? 

Vanaf 1 april 2015 moet u zich wenden tot de volgende gewestelijke administraties met de aanvragen tot terugbetaling:

  • Vlaams Gewest

Departement Werk en Sociale Economie - Betaald Educatief Verlof
Koning Albert II-laan 35 bus 20
1030 Brussel
tel. : 02/553 18 00
e-mail : educatiefverlof@vlaanderen.be

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brussel Economie en Werkgelegenheid - Betaald Educatief Verlof
Kruidtuinlaan 20
1035 Brussel
tel. : 02/204 16 30
e-mail : bev@gob.irisnet.be

  • Waals Gewest

Congé-éducation payé
Boulevard Tirou 104
6000 Charleroi
tél. : 071/20 61 11
e-mail : conge.education@forem.be

Als u bij Group S bent aangesloten, staat uw dossierbeheerder tot uw beschikking om u te helpen bij het invullen van deze documenten en ze te bezorgen aan de bevoegde gewestelijke dienst.

3. Wenst u meer te weten over het betaald educatief verlof ? 

U kan meer lezen hierover in ons artikel van 4 september 2014 waarin de grote principes van dit systeem worden uitgelegd.