Buitenlandse kaderleden en onderzoekers: wat is er nieuw op fiscaal vlak vanaf 2024?

Van 

Sinds 1 januari 2024 is het nieuwe belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden en onderzoekers definitief van kracht. Het oude systeem dat vóór 2022 van toepassing was, kan sindsdien niet meer worden toegepast. Bovendien zal de nominatieve lijst voortaan worden vervangen door verplichte vermeldingen op de fiscale fiche van elke betrokken werknemer.


De wetgever beschouwt het al jaar en dag interessant om buitenlandse kaderleden en onderzoekers naar België aan te trekken om er tijdelijk te komen werken. De belastingmaatregel die hiertoe werd ingevoerd, dateert van 1983 (=het oude regime) en werd vervangen door een nieuw regime met ingang van 1 januari 2022, hoewel het vanaf dat ogenblik mogelijk was om het oude regime te blijven toepassen.

1. Herinnering: invoering van het belastingstelsel

Buitenlandse kaderleden en onderzoekers kunnen genieten van een voordelig belastingstelsel, waardoor ze voor fiscaal als niet-ingezetenen kunnen worden beschouwd en forfaitaire onkostenvergoedingen kunnen ontvangen. Onder bepaalde voorwaarden worden deze kosten beschouwd als kosten eigen aan de werkgever en zijn ze daarom fiscaal en sociaal vrijgesteld.

Dit regime is vervangen geweest door een nieuw regime vanaf 1 januari 2022 voor bepaalde buitenlandse leidinggevenden en onderzoekers, met de mogelijkheid voor anderen om de effecten van het oude regime te behouden. Lees voor een volledig overzicht ons artikel over dit onderwerp.

2. Einde van het oude belastingregime

Op 1 januari 2022 trad het nieuwe belastingregime in werking, wat in principe het einde van het oude regime betekende. De toepassing van het oude stelsel kon echter worden verlengd voor bepaalde werknemers die daarvoor in aanmerking kwamen. Deze extra (overgangs-) periode was bedoeld om de oude regeling geleidelijk aan uit te doven en eindigde op 1 januari 2024.

Kaderleden en onderzoekers die op 1 januari 2022 :

  • voldeden aan de voorwaarden van de oude regeling,
  • de oude regeling daadwerkelijk genoten en die
  • maximum 5 jaar in België werkzaam waren als kaderlid of onderzoeker (in de zin van de belastingwetgeving),

konden dus kiezen of het oude stelsel dan wel het nieuwe stelsel op hen zou worden toegepast.

Deze overgangsperiode begon op 1 januari 2022 en werd voorzien voor een duur van 2 jaar. Praktisch gezien betekent dit dat er een einde komt aan het belastingstelsel voor :

  • kaderleden en onderzoekers die ervoor kozen om het oude systeem toe te passen; en
  • voor degenen die op 1 januari 2022 niet voldeden aan de voorwaarden van de nieuwe regeling. 

3.  Praktische gevolgen voor de begunstigden van het oude regime

  1. Vanaf 1 januari 2024 zullen de begunstigden van het nieuwe regime worden beschouwd als fiscaal inwoner van het land en dus belastbaar zijn op hun wereldwijde inkomsten.
  2. Ze zullen niet langer kunnen overstappen naar het nieuwe regime van buitenlands kaderlid;
  3. Tenzij de werkgever en de werknemer anders overeenkomen, zal het wegvallen van de voordelen van de oude status, zoals de "travel percentage" en de eigen kosten van de werkgever, leiden tot een vermindering van het nettoloon;
  4. In het geval van een gewaarborgd netto loonpakket zullen de kosten voor de werkgever aanzienlijk toenemen door het verdwijnen van de voordelen van het regime.

4. Nieuw regime : Nominatieve lijst vervangen door vermelding op de fiscale fiche

Tot en met het inkomstenjaar 2022 (aanslagjaar 2023), moest de werkgever ten laatste op 31 december van het lopende jaar een nominatieve lijst bezorgen aan de FOD Financiën. Deze lijst moest de personen bevatten die tijdens het voorgaande jaar in aanmerking kwamen voor het belastingregime.

Deze lijst hoeft niet meer te worden bezorgd vanaf 1 januari 2024 (voor het inkomstenjaar 2023).

De nominatieve lijst is echter vervangen door een nieuwe verplichting wat betreft belastingaangifte. Voortaan moet de werkgever voor elke betrokken werknemer de volgende informatie vermelden op het belastingformulier:

  • het bedrag van de bruto bezoldiging met betrekking tot de diensten die de buitenlandse onderzoeker voor de werkgever heeft verricht, vóór aftrek van socialezekerheidsbijdragen;
  • het bedrag dat als onkostenvergoeding wordt beschouwd.
  • het bedrag dat beschouwd wordt als specifieke vergoeding voor kosten die specifiek zijn voor de werkgever (bv. verhuiskosten, schoolkosten voor kinderen, enz.).

Deze wijzigingen zijn van toepassing vanaf het inkomstenjaar 2023 (belastingjaar 2024).

5. Inwerkingtreding

 De wet van 28 december 2023 die de nieuwigheden betreffende de belastingaangifte bevat, werd op 29 december 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Deze wet is in werking getreden op 1 januari 2024, gelijktijdig met het einde van het oude belastingregime.

 

Bronnen: Wet van 28 december 2023 houdende diverse fiscale bepalingen, B.S. 29 december 2023.

Circulaire 2022/C/9 van 21 januari 2022 betreffende de afschaffing van het bijzonder aanslagstelsel voor sommige buitenlandse kaderleden.