Collectieve vakantie 2015 al vastgelegd?


69811

Indien u een collectieve sluiting of vakantie voorziet voor volgend jaar, moet u dat in uw arbeidsreglement opnemen. Het is aangewezen dit tijdig te doen, zodat uw personeel hiermee rekening kan houden bij het plannen van hun vakantie.

Kijk alvast eerst na of het paritair comité dat bevoegd is voor uw activiteit geen beslissingen heeft genomen in die zin. Dit is namelijk mogelijk, op voorwaarde dat het Ministerie van Sociale Zaken uiterlijk op 31 december 2014 over deze beslissing wordt ingelicht (zie daaromtrent de sectorale documentatie van uw paritair comité).

Indien het paritair comité ter zake zijn beslissing op de genoemde datum niet heeft meegedeeld, kan u op ondernemingsniveau samen met de ondernemingsraad de vakantiedata bepalen.

  • Bij ontstentenis van een ondernemingsraad of bij ontstentenis van een beslissing van de ondernemingsraad, kan u een beslissing daaromtrent nemen in akkoord met uw vakbondsafvaardiging.
  • Bij ontstentenis van een vakbondsafvaardiging of bij ontstentenis van een akkoord tussen u en de vakbondsafvaardiging, kan u een regeling treffen met uw werknemers. In dit laatste geval is een unaniem akkoord nodig tussen u en alle werknemers vooraleer er sluiting kan zijn van de onderneming wegens collectieve vakantie. Het volstaat dus niet dat de meerderheid van het personeel akkoord gaat met de door u voorgestelde periode. Indien enkele werknemers, of zelfs één werknemer, niet akkoord gaan met de data, kan er geen sprake zijn van collectieve sluiting van de onderneming wegens jaarlijkse vakantie.

Indien u een akkoord hebt bereikt, dan moet u de data van de jaarlijkse collectieve vakantie in 2015 nog opnemen in uw arbeidsreglement. De wettelijke procedure inzake de wijziging van het arbeidsreglement (aanplakking gedurende 14 dagen, register van opmerkingen, ...) is hier evenwel niet van toepassing. 

U moet wel de volgende stappen ondernemen:

  • zo spoedig mogelijk en uiterlijk vóór het begin van 2015 in de lokalen van de onderneming een bericht aanplakken dat het overeengekomen akkoord betreffende de collectieve vakantiedagen vermeldt;
  • een afschrift van dit bericht overhandigen aan iedere werknemer;
  • binnen de acht dagen na de inwerkingtreding van de wijziging van het arbeidsreglement een afschrift zenden aan de Inspectie van Sociale Wetten van de Federale Overheidsdienst van Tewerkstelling en Arbeid van de plaats van tewerkstelling.