De aanwervingsincentive in Vlaanderen: stelt u een langdurig werkzoekende te werk?

Van 
83072

Vanaf 1 januari 2017 komt u bij aanwerving van een langdurig werkzoekende mogelijk in aanmerking voor een premie tot 4250 euro. De online applicatie om de aanvraag in te dienen is beschikbaar via www.werk.be/awi.

U kan de aanvraag in principe tot maximum drie maanden na de indiensttreding van de werknemer indienen. Er wordt echter een overgangsregeling voorzien zodat alle aanvragen die uiterlijk 1 augustus 2017 ingediend worden als tijdig zullen beschouwd worden, ook al werd de termijn van 3 maanden overschreden.

Voor alle aanvragen die betrekking hebben op een tewerkstelling tussen 1 januari en 31 juli 2017 zal de aanvraagtermijn verlengd worden tot eind oktober 2017. Deze verlenging werd reeds gecommuniceerd via www.werk.be/awi, de publicatie in het Belgisch Staatsblad dient evenwel nog plaats te vinden. 

1. Voor wie?

1.1. Welke werkgevers?

Volgende werkgevers komen in aanmerking:

  • elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die een niet-werkende werkzoekende aanwerft;
  • zowel werkgevers uit de private als openbare sector.

Ondernemingen kunnen in bepaalde omstandigheden echter uitgesloten zijn van de premie, bijvoorbeeld ondernemingen in moeilijkheden.

1.2. Welke werknemers?

De VDAB kan, binnen de grenzen van de jaarlijkse begroting, de premie toekennen als de werknemer:

  • op het moment van indiensttreding (vanaf 1 januari 2017) minstens 2 jaar ingeschreven is bij de VDAB als werkzoekende;
  • minstens 25 jaar oud is en de leeftijd van 55 jaar nog niet bereikt heeft (op het einde van het kwartaal van indiensttreding);
  • tewerkgesteld wordt in een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest;
  • en tewerkgesteld wordt met een contract van onbepaalde duur of met één of meerdere opeenvolgende contract(en) van bepaalde duur die minstens 3 maanden bedragen indien dit de praktijk is binnen de onderneming of de sector.

De premie wordt niet toegekend bij tewerkstelling als uitzendkracht, flexi-jobwerknemer of gelegenheidswerknemers.

Indien u voor de aanwerving wil nagaan of de werkzoekende in aanmerking komt dan kan alléén de werkzoekende zelf een aanvraag lanceren bij tewerkstelling@VDAB.be om een bevestiging te ontvangen dat hij voldoet aan de voorwaarden.

2. Welke premie krijgt u?

De premie zal door de VDAB uitbetaald worden in twee schijven:

 

Voltijdse

werknemer

Deeltijdse werknemer

 < 30 %

Deeltijdse werknemer

≥ 30% - <80 %

Deeltijdse werknemer

≥ 80 %

Eerste premie

(na een tewerkstelling van 3 maanden)

1250 EUR 0 EUR 750 EUR 1250 EUR

Tweede premie

(na een tewerkstelling van 12 maanden)

3000 EUR 0 EUR 1800 EUR 3000 EUR

De controle van de verplichte tewerkstellingsduur zal plaatsvinden via de gegevens afkomstig uit Dimona (voor de eerste premie) en DmfA (voor de tweede premie).

In bepaalde gevallen (bv. beëindiging door de werknemer, beëindiging door de werkgever omwille van een dringende reden, overmacht of redenen buiten de wil van de werkgever) kan de premie toch uitbetaald worden, ook al werd de arbeidsovereenkomst beëindigd voor het verstrijken van de opgelegde perioden van 3 maanden of 12 maanden.

3. Welke procedure moet u doorlopen?

De procedure verloopt in drie stappen:

1. De aanvraag moet verplicht gebeuren via een online tool. Deze tool is beschikbaar sinds 19 april 2017 op www.werk.be/awi. Deze aanvraag moet gebeuren binnen de drie maanden na indiensttreding van de werknemer. De maatregel trad in werking op 1 maart 2017 en heeft terugwerkende kracht voor alle aanwervingen vanaf 1 januari 2017. In de wetgeving wordt er echter een overgangsregeling voorzien zodat alle aanvragen die uiterlijk 1 augustus 2017 ingediend worden als tijdig worden beschouwd, ook al werd de termijn van 3 maanden overschreden.Voor alle aanvragen die betrekking hebben op een tewerkstelling tussen 1 januari en 31 juli 2017 zal de aanvraagtermijn verlengd worden tot eind oktober 2017. Deze verlenging werd reeds gecommuniceerd via www.werk.be/awi, de publicatie in het Belgisch Staatsblad dient evenwel nog plaats te vinden.

Denk eraan om uw aanvraag tijdig in te dienen!

2. U krijgt een automatische ontvangstmelding of vraag om bijkomende inlichtingen vanuit VDAB. Als het dossier drie maanden na de indiening niet volledig is, vervalt de aanvraag.

3. U verkrijgt een beslissing van de VDAB over het al dan niet toekennen van de premie. Vanaf begin juli 2017 zouden de reeds ingediende aanvragen kunnen behandeld worden en zal u een goedkeuring (of weigering) ontvangen. Nieuwe aanvragen zullen nadien goedgekeurd worden binnen de wettelijk voorziene termijn van 1 maand.

Group S kan u de noodzakelijke informatie bezorgen over de effectieve aanvraagprocedure.

4.  Cumulatie mogelijk?

Wanneer het totaal van alle (Vlaamse en federale) subsidies voor betrokken persoon hoger is dan 50% van de brutoloonkost, dan zal het bedrag dat de 50% overschrijdt in mindering worden gebracht van de aanwervingsincentive.

Voorbeeld: Een cumul zal mogelijk zijn met een RSZ-vermindering eerste aanwerving.

Is één van de subsidies de Vlaamse Ondersteuningsincentive voor personen met een arbeidshandicap (VOP), dan mag het totaal van alle subsidies 100% van de bruto loonkost bedragen (voordat er een vermindering dient toegepast te worden).

De aanwervingsincentive is niet cumuleerbaar met:

  • de vergoeding voor het inschakelingstraject van de doelgroepwerknemer;

  • de premie voor gesubsidieerde contractuelen;

  • de tegemoetkoming tot opzetting van een programma ter bevordering van de werkgelegenheid in de niet-commerciële sector;

  • de loonpremie voor de doelgroepwerknemer in een maatwerkbedrijf;

  • het loon dat wordt uitbetaald aan de personen die tewerkgesteld zijn met toepassing van artikel 60 §7 en artikel 61 van de OCMW-wet;

  • de loonpremie voor de invoegwerknemers,

  • de subsidie van loon en sociale lasten voor gehandicapte werknemers in de beschutte werkplaatsen;

  • de loonpremie voor een doelgroepwerknemer in een sociale werkplaats.

 

Bron:

  • Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 tot toekenning van aanwervingsincentives voor langdurig werkzoekenden, B.S. 22 maart 2017.
  • Ministerieel besluit van 12 mei 2017 tot uitvoering van de bepalingen in artikel 2, §1, tweede lid, artikel 6, §2, tweede lid, en artikel 8, derde lid, van het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2017 tot toekenning van aanwervingsincentives voor langdurig werkzoekenden.