DIMONA-aangifte ook voor instapstages en beroepsopleidingen


60709

Teneinde het stage-engagement van 1% voor alle werkgevers uit de privésector te kunnen nagaan, moeten vanaf 1 januari 2013 ook instapstages en beroepsopleidingen worden opgenomen in de DIMONA-aangifte.

De DIMONA-aangifte (déclaration immédiate –onmiddellijke aangifte) verplicht werkgevers om de begin –en einddatum van de tewerkstelling van hun personeel mee te delen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Een KB van 14 januari 2013 breidt die DIMONA-verplichting vanaf 1 januari 2013 uit tot:

  1. de jongeren in een instapstage bedoeld om jonge werknemers kennis te laten maken met de arbeidsmarkt (zie ons artikel van 28 november ll.);
  2. de personen die op initiatief van de bevoegde dienst voor beroepsopleiding een overeenkomst sluiten voor:
  • of een "individuele beroepsopleiding in een onderneming";
  • of een "individuele Berufsausbildung im Unternehmen";
  • of een overeenkomst "formation individuelle en entreprise";
  • of een overeenkomst "formation-insertion".

In zijn administratieve instructies 2012-01 voorzag de RSZ reeds in deze verplichting maar de wettelijke lijnen waren nog niet duidelijk gekend.

Volgende stagiairs moeten evenwel niet opgenomen worden in de DIMONA-aangifte:

  • de stagiairs voor stageactiviteiten waarvan de duur niet expliciet wordt vastgesteld door de bevoegde overheid, uitgevoerd bij een werk- of stagegever in het kader van een opleiding die zij volgen in een door de bevoegde gemeenschap of het bevoegde gewest ingerichte, gesubsidieerde of erkende onderwijsinstelling of opleidingscentrum, voor zover de totale duur van deze stageactiviteiten 60 dagen bij eenzelfde werk- of stagegever niet overschrijdt in de loop van een school- of academiejaar wat de onderwijsinstellingen betreft of in de loop van een burgerlijk jaar wat de opleidingscentra betreft;
  • de stagiairs voor stageactiviteiten waarvan de duur expliciet wordt vastgesteld door de bevoegde overheid geleverd bij een werk- of stagegever binnen het kader van een cursus die leidt tot het afleveren van een diploma, getuigschrift of bewijs van beroepsbekwaamheid.

Voor alle duidelijkheid wordt, wat betreft de onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, de notie "leerlingen" voortaan omschreven met een algemene verwijzing naar artikel 4 van het uitvoeringsbesluit van de RSZ-wet. Het betreft de leerlingen of stagairs die met een leerovereenkomst, gecontroleerde leerverbintenis, stageovereenkomst tot ondernemingshoofd of een socioprofessionele inpassing worden tewerkgesteld.