Economische werkloosheid voor bedienden wordt ook mogelijk wegens onvoorziene omstandigheden

Van 
78928

Wanneer u economische werkloosheid voor uw bedienden wenst in te voeren, dient u in principe aan te tonen dat u een daling van uw omzet, productie of bestellingen heeft gekend van minimum 10 % ten opzichte van het jaar 2008 of van één van de twee kalenderjaren die uw aanvraag voorafgaan. Vanaf 2 juni 2016 zal u dit systeem ook kunnen invoeren wanneer u onvoorzien op korte termijn een substantiële daling van uw omzet, productie of bestellingen ondervindt en u een erkenning heeft verkregen van de minister van Werk.

Enkel ondernemingen in moeilijkheden kunnen zich beroepen op de regeling van tijdelijke volledige of gedeeltelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van bedienden ingevolge werkgebrek.

Tot 31 december 2015 moest u kunnen aantonen dat u een daling van uw omzet, productie of bestellingen had gekend van  minimum 10 % in één van de vier kwartalen voorafgaand aan de aanvraag tot invoering van de regeling economische werkloosheid, vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2008 opdat u als een onderneming in moeilijkheden werd beschouwd.

Op 1 januari 2016 werd het referentiejaar gewijzigd dat gebruikt wordt om aan te tonen dat een onderneming in moeilijkheden is om zich te kunnen beroepen op de regeling van economische werkloosheid voor bedienden. Naast 2008, kan u ook de twee kalenderjaren die de aanvraag van de regeling van economische werkloosheid voorafgaan, gebruiken om aan te tonen dat uw onderneming in moeilijkheden is.

Vanaf 2 juni zal het tevens mogelijk worden om economische werkloosheid voor bedienden aan te vragen als u door de minister van Werk wordt erkend als onderneming in moeilijkheden op basis van onvoorziene omstandigheden die op korte termijn een substantiële daling van de omzet, de productie of het aantal bestellingen tot gevolg hebben.

U dient daartoe een gemotiveerd schrijven te richten aan de minister.

Reden van deze wijziging zijn de recente terreuraanslagen van 22 maart. Betrokken ondernemingen kunnen zich voor hun arbeiders beroepen op de tijdelijke werkloosheid wegens een gebrek aan werk als gevolg van deze aanslagen. Voor bedienden ligt dit moeilijker omdat de daling van de omzet, productie of bestellingen moet vergeleken worden met 2008 of één van de twee kalenderjaren voorafgaand aan de aanvraag. Voortaan kunnen de betrokken ondernemingen zich dus ook voor hun bedienden beroepen op economische werkloosheid wanneer zij geconfronteerd worden met een substantiële daling van hun omzet, productie of bestellingen over een korte periode wegens onvoorziene omstandigheden, en dit door een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag te richten tot de minister van Werk.

Wij herinneren u eraan dat ook nog steeds als een onderneming in moeilijkheden wordt beschouwd voor de invoering van economische werkloosheid voor bedienden, de onderneming die geconfronteerd wordt met een tijdelijke werkloosheid ingevolge economische redenen voor arbeiders van ten minste 10% van het globaal aantal (zowel arbeiders als bedienden) aan de RSZ aangegeven dagen[1]. Deze regel blijft behouden.

Bron: Wet van 16 mei 2016 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, BS 23 mei 2016.


[1] Deze voorwaarde moet worden beoordeeld tijdens het kwartaal dat voorafgaat aan de aangetekende verzending van het formulier C106A aan de RVA waarmee de onderneming bewijst dat ze in moeilijkheden is.