FAQ : Veiligheid en welzijn van werknemers die zich verplaatsen met een (bedrijfs-) fiets: waar moet je aan denken?

Van 

Welke verplichtingen hebben werkgevers met betrekking tot de veiligheid en het welzijn van ‘fietsende werknemers’? Voor welke werkgevers gelden deze verplichtingen en in welke omstandigheden?


Sinds enkele jaren is de fiets een onmisbaar vervoermiddel voor het woon-werkverkeer. De federale regering heeft dit natuurlijk niet over het hoofd gezien en heeft een actieplan “BE CYCLIST” opgesteld om het gebruik van de fiets te promoten, gezien de vele voordelen (gezondheid, ecologie, snelheid). Deze promotie van de fiets door de federale overheid zou op haar beurt bedrijven moeten aanmoedigen om gepaste veiligheids- en welzijnsmaatregelen te nemen, zodat ze een optimaal beleid voor woon-werkverkeer kunnen ontwikkelen.

 

1. Algemene welzijnsregels

Voorschriften met betrekking tot veiligheids- en welzijnsmaatregelen wat betreft de fiets als vervoermiddel zijn niet nieuw. Deze zijn verankerd in de Code Welzijn op het Werk, de Wet Arbeidsongevallen en de Wet Arbeidsovereenkomsten en hebben betrekking op zowel woon-werkverkeer als professionele verplaatsingen. Deze maatregelen omvatten

  • Een arbeidsongevallenverzekering afsluiten (zoals voor elke werkgever in België): deze dekt de werknemer die het slachtoffer wordt van een ongeval tijdens het woon-werk traject;
  • Eerste hulp bieden bij een ongeval;

2. Bijzondere regels voor verplaatsingen met de fiets

Als de werknemer met de fiets reist, heeft de werkgever verplichtingen om deze te respecteren, zowel wanneer de reis van huis naar het werk is als wanneer deze voor zakelijke doeleinden is (bijv. koeriers, post- of pakketdistributeurs, levering van goederen, enz.)

Klik hier voor meer informatie.

Belangrijk weetje : Als uw bedrijf gevestigd is in de regio Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1) en meer dan 100 werknemers telt per  vestiging (2), dan is uw bedrijf verplicht om een bedrijfsvervoerplan (PDE) op te stellen.

  • Het bedrijfsvervoerplan bevat onder andere de volgende verplichte maatregelen:

    • Het aanbieden van fietsenstallingen, die aan de volgende voorwaarden moeten voldoen ;
    • Een voldoende aantal fietsparkeerplaatsen opnemen, d.w.z. het aantal werknemers en bezoekers die gewoonlijk naar de locatie pendelen, plus 20% ;
    • De fietsenstalling moet overdekt zijn om bescherming te bieden tegen slechte weersomstandigheden.
    • De parkeerplaats moet gemakkelijk te vinden zijn;
    • Elke fiets die in een ruimte wordt gestald, moet kunnen worden vastgemaakt aan een verankerde en voldoende verwijderbare steun;
  • Bewustmakingsacties: elk bedrijf dat onder het BVP valt, moet een bewustmakingsactie opstellen om de verwezenlijking van zijn doelstellingen inzake modal vervoersmiddel aan te moedigen. Voorbeeld: bewustmakingsactie over veilig fietsen.
  • Maatregelen om fietsen te promoten (woon-werkverkeer en professionele verplaatsingen). Ten minste twee van de volgende maatregelen moeten worden genomen: informatieverstrekking, tegemoetkoming in vervoerskosten, de bedrijfsauto combineren met of vervangen door een mobiliteitsbudget.

Voor meer info : Een bedrijfsvervoerplan (BVP) opstellen | Professionals - Leefmilieu Brussel

3.  Een bedrijfsfiets (leasing)?

Je kunt ook een fiets van de zaak gebruiken om van huis naar het werk of naar het werk te komen.

Lees hierover meer in ons artikel.

Opgelet !

De actuele bedragen (2024) in dit artikel geven we hier mee :

  • Kilometervergoeding:   € 0,35 / km (2016 : € 0,22 /km)
  • Maximale vergoeding voor andere vervoersmiddelen : € 490,00 (2016 : € 380,00 EUR)