Fiscale voordelen voor verhoogd aantal overuren ingevolge werken in onroerende staat: inwerkingtreding vanaf 1 april 2014


66243

In een artikel van 24 december jl. kon u lezen dat de fiscale voordelen verbonden aan overuren die worden gepresteerd ingevolge werken in onroerende staat en die vergoed worden met een overurentoeslag uitgebreid kunnen worden tot de eerste 180 (i.p.v. 130) gepresteerde overuren per jaar, op voorwaarde dat er gebruik wordt gemaakt van een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem op de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. Het betreft meer bepaald volgende fiscale voordelen:

  • een belastingvermindering voor de werknemer;
  • een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor de werkgever.

De inwerkingtreding van de verhoging van het aantal overuren die recht geven op die voordelen werd gekoppeld aan de inwerkingtreding van de registratieplicht op de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. Zoals u onlangs ook al kon lezen op onze website zal die registratieplicht in werking treden vanaf 1 april 2014.

Daarin kan u lezen dat de registratieplicht niet beperkt wordt tot de bouwsector maar ook van toepassing kan zijn op andere “werken in onroerende staat”, zoals de metaalconstructie, de elektriciens en de schoonmaak. Bijgevolg kunnen ook die werkgevers en werknemers genieten van de fiscale voordelen voor de 50 bijkomende overuren op jaarbasis voor werken in onroerende staat die zij verrichten op werven waar er gebruik wordt gemaakt van de elektronische registratie.

Ondertussen bereidt de FOD Financiën een FAQ voor om de maatregel m.b.t. de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting voor overuren ingevolge werken in onroerende staat wat meer toe te lichten. Van zodra die FAQ gepubliceerd wordt, brengen wij u daarvan op de hoogte.