Hogere IPA-korting voor KMO-werkgevers vanaf 1 januari 2014


64728

Werkgevers die behoren tot de privésector kunnen in België genieten van de zogeheten IPA-korting. Het komt er op neer dat al die werkgevers een gedeelte van de door hun ingehouden bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen die zij betalen of toekennen aan hun werknemers of bedrijfsleiders niet moeten storten in de Schatkist.

Momenteel bedraagt die IPA-korting 1 % van de totale bruto loonmassa (vóór inhouding van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen).

Een koninklijk besluit van 15 december 2013 verhoogt dat percentage vanaf 2014 naar 1,12 % voor werkgevers die  beantwoorden aan de definitie van “kleine vennootschappen” vermeld in het Wetboek van vennootschappen” of natuurlijke personen zijn die mutatis mutandis beantwoorden aan deze criteria.

"Kleine vennootschappen" zijn vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die voor het laatst (en het voorlaatst) afgesloten boekjaar, niet meer dan één der volgende criteria overschrijden :

  1. jaargemiddelde van het personeelsbestand = 50;
  2. jaaromzet, exclusief de belasting over de toegevoegde waarde, = 7.300.000 €;
  3. balanstotaal = 3.650.000 euro;

tenzij het jaargemiddelde van het personeelsbestand meer dan 100 bedraagt.

Voor vennootschappen die met hun bedrijf starten, worden voor de toepassing van de vermelde criteria, deze cijfers bij het begin van het boekjaar te goeder trouw geschat.

Heeft het boekjaar een duur van minder of meer dan twaalf maanden, dan wordt het bedrag van de omzet exclusief BTW, vermenigvuldigd met een breuk waarvan de noemer twaalf is en de teller het aantal maanden van het boekjaar, waarbij elke begonnen maand voor een volle maand wordt geteld.

Het "gemiddelde aantal werknemers" is het gemiddelde van het per einde van elke maand van het boekjaar in het personeelsregister ingeschreven aantal werknemers uitgedrukt in voltijdse equivalenten. Het aantal werknemers uitgedrukt in voltijdse equivalenten is gelijk aan het arbeidsvolume teruggebracht tot voltijds tewerkgestelde equivalenten, te berekenen voor de deeltijdse werknemers op basis van het conventioneel aantal te presteren uren, gerelateerd ten opzichte van de normale arbeidsduur van een vergelijkbare voltijdse werknemer (referentiewerknemer).

Wanneer de opbrengsten die voorspruiten uit het gewoon bedrijf van een vennootschap voor meer dan de helft bestaan uit opbrengsten die niet aan de omschrijving beantwoorden van de post " omzet ", dan moet voor de toepassing van omzet worden verstaan : het totaal van de opbrengsten met uitsluiting van de uitzonderlijke opbrengsten.

Het "balanstotaal" is de totale boekwaarde van de activa zoals ze blijkt uit het balansschema dat wettelijk vastgesteld is.

Als de vennootschap met één of meer andere vennootschappen verbonden is, worden de criteria "omzet" en "balanstotaal" berekend op geconsolideerde basis. Wat het criterium "personeelsbestand" betreft, wordt het aantal werknemers opgeteld dat door elk van de betrokken verbonden vennootschappen jaarlijks gemiddeld wordt tewerkgesteld.

De aangeslotenen bij Group S – Sociaal Secretariaat zullen hieromtrent nog bijkomende informatie ontvangen, met het verzoek om ons de nodige gegevens te bezorgen om de vrijstelling te kunnen toepassen.