IPA 2011 - 2012: de regering keurt de uitvoering van het bemiddelingsvoorstel goed


50636

Op vrijdag 25 februari heeft de ministerraad de eerste wetsontwerpen en ontwerpen van koninklijk besluit goedgekeurd die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het bemiddelingsvoorstel van de federale regering inzake het IPA.

Voorlopig wijzigt er dus nog niets. Van zodra bepaalde van deze wetsontwerpen en ontwerpen van koninklijk besluit worden omgevormd tot definitieve wetten of besluiten, brengen wij u hiervan onmiddellijk op de hoogte.

Wij geven u hier toch alvast kort de inhoud van die goedgekeurde ontwerpen. De volledige persmededeling aangaande die goedkeuring vindt u in bijlage bij dit artikel (zie onderaan).

1. De loonmarge

De regering houdt vast aan de maximale loonsverhoging van 0,3% bovenop de automatische index. Die loonmarge zal vanaf 1 januari 2012 kunnen worden toegepast.

Verder wordt er bevestigd dat het mechanisme van de automatische loonindexering gehandhaafd wordt.

2. Verhoging van de werkloosheidsuitkeringen

Het bedrag van de plafonds voor de bepaling van de bedragen van de werkloosheidsuitkeringen wordt verhoogd met 1,25 %. Die verhoging geldt echter niet voor bruggepensioneerden, werklozen die bijkomende uitkeringen ontvangen noch voor oudere grensarbeiders.

Daarnaast worden de uitkeringsbedragen voor alleenstaanden in de tweede periode verhoogd van 53 % naar 55 %.

3. Wetsontwerp tot wijziging van de wet houdende de verlenging van de crisismaatregelen en de uitvoering van het interprofessioneel akkoord

Het gaat hier om een wetsontwerp tot wijziging van de wet van 1 februari 2011. Voor meer informatie over deze wet zie volgend artikel: “Wettelijke uitvoering van het Interprofessioneel Akkoord voorlopig nog geen uitwerking”.

Definitieve behoud van de anticrisismaatregelen

Het betreft volgende maatregelen:

  • de crisiswerkloosheid voor bedienden;
  • de crisispremie voor ontslagen arbeiders.

Voor meer informatie hierover: raadpleeg de persmededeling.

Verlenging van enkele bestaande akkoorden

Het gaat hier onder andere om:

  • afwijkingen op het brugpensioen en het halftijds brugpensioen;
  • bijdrage voor de risicogroepen;
  • de innovatiepremie;
  • ...

Harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut

Zowel de opzegtermijnen van de arbeiders als de bedienden worden aangepast. De nieuwe opzegtermijnen zouden gelden voor alle arbeidsovereenkomsten die ingaan vanaf 1 januari 2012.

De precieze bepalingen omtrent die opzegtermijnen vindt u terug in de persmededeling in bijlage bij dit artikel.

4. Supplement van minimum € 2 per dag voor economisch werkloze arbeiders

Dat supplement zou van toepassing worden vanaf 1 januari 2012. Het is ten laste van de werkgever, tenzij een door de Koning algemeen verbindend verklaarde cao het supplement ten laste legt van het Fonds voor Bestaanszekerheid.

5. Verhoging van de uitkering bij economische werkloosheid

De vergoedingen voor werknemers in geval van economische werkloosheid worden voor onbepaalde tijd opgetrokken als volgt:

  • van 60 % tot 70 % van het laatste loon voor de samenwonenden;
  • van 65 % tot 75 % van het laatste loon voor de alleenstaanden en gezinshoofden.

6. Werkbonus

Voor werknemers met lage lonen zou het nettoloon worden opgetrokken met € 120 per jaar. Dit zou gebeuren via een belastingverlaging. Die belastingvermindering zou vanaf april 2011 doorgerekend worden in de bedrijfsvoorheffing. Ze is degressief in functie van het bedrag van het refertemaandloon:

  • ze gaat van € 120 per jaar voor een maandloon tot € 1.415;
  • tot € 0 voor een maandloon hoger dan € 2.247,8.

7. Bedrijfsvoorheffing opzeggingsvergoeding of loon tijdens de opzegperiode

Een eerste schijf van de opzeggingsvergoeding of van het loon dat wordt uitbetaald tijdens de gepresteerde opzegperiode wordt vrijgesteld voor een bedrag van € 600 in 2012 en 2013 en voor € 1.200 vanaf 2014. Deze vrijstelling geldt zowel voor arbeiders als voor bedienden.

Meer info zie PDF...