Mag u uw werknemers ontslaan tijdens een ziekteperiode ?


39707

Een van de meest gehoorde vergissingen in het arbeidsrecht is dat een werknemer niet ontslagen zou mogen worden tijdens zijn ziekte en/of dat men zou moeten wachten met een ontslag tot een werknemer terug aanwezig is.
Dat is verkeerd. Men mag niet zomaar ontslaan omwille van ziekte. Tenzij een werknemer zodanig veel (en dan hebben we het niet over enkele keren, maar echt herhaaldelijk) ziek is dat de organisatie van de firma er onder lijdt en hij veel meer afwezig is dan het gemiddelde van de andere werknemers in het bedrijf. Of de ziekte het gevolg is van een arbeidsongeval of niet, doet er niet toe (nog zo’n misverstand).

Men moet dus niet wachten tot de werknemer terugkomt om zijn ontslag te geven, maar men moet wel een goede ontslagreden hebben én deze kunnen bewijzen. Het kan zijn dat de werknemer het ontslag aan zijn ziekte probeert te wijten. Dat ontslag zou dan kennelijk onredelijk zijn en recht kunnen geven op een schadevergoeding. Lees meer hierover via deze link. Soms maakt de ziekte het iets moeilijk om een geldige ontslagreden te bewijzen, maar dat maakt het daarom nog niet onmogelijk.

Nog een vaak gehoorde vergissing bij afwezigheid omwille van ziekte, is dat een werknemer ontslagen zou kunnen worden omdat hij zijn ziekte niet gemeld heeft, geen geneeskundig getuigschrift heeft afgeleverd of de controle heeft onmogelijk gemaakt. Ook dit is niet waar. De enige mogelijke sanctie in een dergelijk geval is dat de werkgever geen gewaarborgd loon verschuldigd is.

Soms wordt een ontslag wel mogelijk als de werknemer herhaaldelijk ongewettigd afwezig is en/of zich aan de controle onttrekt.

Onthoud dus goed: een ontslag TIJDENS ziekte is mogelijk, maar niet OMWILLE VAN (een occasionele) ziekte.