Mogen de ondernemingsraad en het CPBW vakantie nemen?

Van 
79925

Wettelijk mag het niet. De OR en het CPBW moeten maandelijks bijeenkomen. Maar mag u in de praktijk toch niet de vakantievergaderingen schrappen? En wat zijn de gevolgen ervan?

Tijdens de vakantiemaanden is de verleiding groot om deze twee organen niet bijeen te roepen. De werknemers zijn met vakantie en de activiteit van de onderneming is gedaald. Toch moet deze wettelijke verplichting vervuld worden.

In praktijk aanvaardt de inspectie dat jaarlijks tien tot elf vergaderingen georganiseerd worden. U moet dan wel bewijzen dat sommige vergaderingen in onderling overleg worden afgeschaft of dat er te weinig leden aanwezig zijn om een rechtsgeldige vergadering te organiseren. Als het huishoudelijk reglement niets over de minimumaanwezigheden vermeldt, bepaalt de wet dat een overlegorgaan minstens twee personeelsvertegenwoordigers moet tellen.

Maak dus duidelijke en omstandige afspraken over de afschaffing van sommige vergaderingen met de personeelsvertegenwoordigers en beschrijf deze beslissingen in een mail of in een verslag.

Toch kunnen de zomermaanden ook een gelegenheid zijn om op sommige punten dieper in te gaan of om bepaalde zaken af te ronden.