Nieuwe afwijking in het kader van de beschikbaarheid van werklozen met bedrijfstoeslag

Van 
78230

Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 werd voor werklozen met bedrijfstoeslag een nieuwe mogelijkheid voorzien om niet meer beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

In ons artikel van 13 juli 2015 deelden we u de verschillende maatregelen mee betreffende de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt van werklozen met bedrijfstoeslag. Hieraan wordt een nieuwe mogelijkheid tot vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt toegevoegd.

1. Nieuwe vrijstelling

Werklozen met bedrijfstoeslag die na 31 december 2014 zijn ontslagen maar hun rechten hebben vastgeklikt in overeenstemming met de reglementering die vóór 1 januari 2015 van kracht was, zijn automatisch vrijgesteld van de verplichting beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

Het betreft de werknemers die gebruik hebben gemaakt van het kliksysteem (zie nadere uitleg van dit begrip hierna).  

Deze categorie wordt dus toegevoegd aan de volgende categorieën die eveneens vrijgesteld zijn van beschikbaarheid:

  • werklozen met bedrijfstoeslag die vóór 1 januari 2015 zijn ontslagen;
  • werklozen met bedrijfstoeslag die vóór 1 januari 2015 voor de eerste keer werkloosheidsuitkeringen met bedrijfstoeslag hebben gevraagd;
  • werklozen met bedrijfstoeslag  die voor of na 1 januari 2015 zijn ontslagen en werkloze met bedrijfstoeslag geworden zijn in het kader van de erkenning van hun onderneming als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering op voorwaarde:
  1. dat de begindatum van de erkenningsperiode (in de meeste gevallen zal dit de datum van aankondiging van het collectief ontslag zijn) gelegen is vóór 9 oktober 2014;  
  2. en dat ze aan het einde van de periode gedekt door de verbrekingsvergoeding of het einde van de opzeggingstermijn (zonder rekening te houden met eventuele verlengingen van deze opzeggingstermijn) 38 jaar beroepsverleden kunnen bewijzen of minstens 58 jaar zijn.
  • werklozen met bedrijfstoeslag  die na 31 december 2014 zijn ontslagen maar hun rechten hebben vastgeklikt in overeenstemming met de reglementering die vóór 1 januari 2015 van kracht was.

2. Wat verstaat men onder " hun rechten hebben vastgeklikt in overeenstemming met de reglementering die vóór 1 januari 2015 van kracht was" ?

In het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag werden de leeftijds-en anciënniteitsvoorwaarden de laatste jaren geleidelijk opgetrokken. Als gevolg van deze verstrenging voldoen bepaalde werknemers niet meer aan de toegangsvoorwaarden voor het SWT hoewel ze deze voorwaarden op een bepaald ogenblik wel vervulden.

Door het vastklikken van de rechten of kliksysteem kan de werknemer zijn recht op het SWT "bevriezen" zodat hij, wanneer hij op een bepaald ogenblik aan de leeftijds- en anciënniteitsvoorwaarden voor het SWT voldoet, kan blijven werken zonder nadien zijn SWT-rechten te verliezen door de verstrenging van de voorwaarden. Wanneer hij nadien wordt ontslagen, zal er rekening worden gehouden met de leeftijds- en anciënniteitsvoorwaarde die in het verleden werden bevroren, ook al zijn de voorwaarden niet meer vervuld bij de beëindiging van de overeenkomst (zie ons artikel van 21 mei 2013 daaromtrent).

Aldus heeft de vrijstelling van beschikbaarheid betrekking op werklozen met bedrijfstoeslag die na 31 december 2014 zijn ontslagen en hun rechten hebben vastgeklikt in de volgende SWT-regelingen onder de voorwaarden die in 2012, 2013 of 2014 van toepassing waren:

  • Cao nr. 17 : 60 jaar en 35 loopbaanjaren voor de mannen / 28 jaar voor de vrouwen;
  • Sector- of ondernemings-cao van toepassing in 2012, 2013 of 2014 : 58 jaar en 38 loopbaanjaren voor de mannen / 35 jaar (2012-2013) en 38 jaar (2014) voor de vrouwen.

3. Inwerkingtreding

Deze nieuwe vrijstelling treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2015.

Bron : Koninklijk besluit van 16 maart 2016 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 december 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit 3 mei 2007 tot regeling van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, BS 23 maart 2016.