Nieuwe toegangsvoorwaarden voor de instapstage in Brussel

Van 
74204

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet vanaf 3 augustus 2015 dat de instapstage ten vroegste kan beginnen op de 78e dag van de beroepsinschakelingstijd en dat de stagiair woonachtig moet zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Even herinneren: wat is een instapstage?

Een instapstage is een stage die tot doel heeft laag- of middengeschoolde jongeren kennis te laten maken met de arbeidsmarkt. Deze stage vindt plaats tijdens de beroepsinschakelingstijd als werkzoekende. Gedurende de instapstage krijgt de jongere (jonger dan 30 jaar) naast zijn stage-uitkering van de RVA een maandelijkse productiviteitspremie van 200€ betaald door de stageverstrekker.

Waarom een wijziging?

De instapstage bestaat in Brussel, in Vlaanderen en in Wallonië. In het kader van de zesde staatshervorming werd de materie van de stages van werkzoekenden overgedragen aan de gewesten zodat ze hun regionale politiek kunnen aanpassen in functie van de realiteit van de arbeidsmarkt. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Opgelet: de Nederlandstalige werkzoekenden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn onderworpen aan de regels die in het Vlaams Gewest van toepassing zijn en tot op heden niet werden gewijzigd.

Wat zijn de wijzigingen?

Naast louter formele aanpassingen betreft het de volgende wijzigingen:

  • de stagiair van minder dan 30 jaar moet voortaan woonachtig zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een instapstage te kunnen doorlopen;
  • de instapstage kan voortaan vanaf de 78e dag van de beroepsinschakelingstijd beginnen in plaats van op de 156e dag;
  • de voorwaarde dat de RVA geen negatieve gegevens over de jongere mag hebben ontvangen, is afgeschaft.

Welke voorwaarden moeten dus worden vervuld?

Om een instapstage als Brussels Franstalig werkzoekende te bekomen, moet de stagiair voortaan de volgende voorwaarden vervullen:

  • ingeschreven zijn bij Actiris;
  • houder zijn van een diploma of getuigschrift van het hoger secundair onderwijs;
  • jonger zijn dan 30 jaar;
  • woonachtig zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
  • zich in de beroepsinschakelingstijd bevinden die gelegen is tussen de 78e en 310e dag.

Inwerkingtreding?

De nieuwe te vervullen voorwaarden zijn van toepassing vanaf 3 augustus 2015. De wijzigingen zijn echter niet van toepassing op de instapstages en de beroepsinschakelingstijd die al liepen vóór 3 augustus 2015.

 

Bron: Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 16 juli 2015 tot wijziging van artikel 36quater van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, B.S. van 3 augustus 2015.