Speelpleinmonitor: 25 dagen zonder bijdrage

Van 
83650

Een nieuwe vakantieperiode nadert. Vergeet dan ook niet de werknemers 'artikel 17' in de Dimona aan te geven.

Sommige werkgevers van de socioculturele sector zijn vrijgesteld van de aangifte van bepaalde arbeidsprestaties bij de RSZ. Er bestaat een gelijksoortige vrijstelling in het kader van sportmanifestaties.  Vanaf 1 januari 2017 moet er een voorafgaande Dimona-aangifte worden opgesteld.

Voorwaarden om de vrijstelling te genieten?

De arbeidsprestaties mogen in de loop van het kalenderjaar 25 arbeidsdagen bij één of meer werkgevers niet overschrijden.

Voor welke werkgevers en werknemers?

In de socioculturele sector is de vrijstelling voornamelijk van toepassing op:

  • personen die tijdens de schoolvakanties worden tewerkgesteld als beheerder, huismeester, monitor of bewaker in vzw's/vennootschappen met een sociaal oogmerk die vakantiekolonies, speelpleinen en sportkampen organiseren;
  • personen die buiten hun werk- of schooluren of tijdens de schoolvakanties worden tewerkgesteld als animator, leider of monitor in door de bevoegde overheden erkende organisaties die tot taak hebben socioculturele vorming en/of sportinitiatie te verstrekken.

Wat de sportmanifestaties betreft,  is de vrijstelling van toepassing op de organisatoren van deze manifestaties voor de personen die worden tewerkgesteld ter gelegenheid van de sportmanifestaties met uitzondering van de sportbeoefenaars.

Wat zijn de formaliteiten?

Voorafgaande Dimona

Sinds 1 januari 2017 moet er geen specifieke aangifte meer worden gedaan bij de FOD Sociale zekerheid maar moeten de personen worden aangegeven in de Dimona (= uiterlijk op het ogenblik van indiensttreding) onder het statuut werknemer A17.  De aangifte moet dagelijks worden gedaan (begindatum in Dimona = einddatum in Dimona) en er zal een waarschuwing verschijnen als het contingent van 25 dagen overschreden is.

DmfA

De werkgevers zijn ervan vrijgesteld om de 25 arbeidsdagen onder 'artikel 17' in de Dmfa aan te geven.

Werkgevers die enkel werknemers 'Artikel 17' tewerkstellen, moeten zich als werkgever identificeren via de (niet-beveiligde) onlineapplicatie "WIDE" en aangeven dat ze enkel werknemers tewerkstellen die niet onderworpen zijn aan RSZ-bijdragen.

Mogelijke cumulaties?

De vrijstellingen voor sportmanifestaties en die voor de socioculturele sector zijn niet met elkaar cumuleerbaar.

Ze kunnen wel worden gecumuleerd met:

  • een tewerkstelling als vrijwilliger (de  voorwaarden voor vrijwilligerswerk moeten vervuld zijn) voor zover ze niet op hetzelfde tijdstip plaatshebben;
  • een tewerkstelling als student met solidariteitsbijdragen. Een student kan tijdens hetzelfde kalenderjaar dan ook gedurende 25 dagen in dienst worden genomen als monitor met vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen en 475 uren met een studentenovereenkomst  werken.

Verplichtingen van de werkgever tegenover de werknemer?

De werkgever moet:

  • een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur opstellen en een kopie van het arbeidsreglement overhandigen (als er geen schriftelijke overeenkomst bestaat, wordt de werknemer geacht voor onbepaalde duur tewerkgesteld te zijn).
  • De schriftelijke overeenkomst moet de volgende gegevens vermelden:
    • De schriftelijke overeenkomst moet de volgende gegevens vermelden:

      • het bedrag van het loon, tijdstip en wijze van betaling …
      • de duur van de prestaties (x uren) verdeeld volgens een werkrooster;
      • de beschrijving van de uit te voeren taken (bijvoorbeeld animatie van een theaterstage);
      • het feit dat deze activiteiten ressorteren onder het paritair comité 329 (329.01, 329.02 of 329.03);
      • dat de partijen zich ertoe verbinden dat de arbeidsprestaties in de loop van een kalenderjaar 25 arbeidsdagen bij één of meer werkgevers niet overschrijden;
      • dat ze wordt gesloten: « met vrijstelling van RSZ-aangifte overeenkomstig artikel 17 van het KB van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid van de werknemers en dit van de eerste tot de laatste prestatiedag ».
  • een arbeidsongevallenverzekering aangaan;
  • de verplichtingen inzake sociale documenten en de fiscale bepalingen naleven. Artikel 17 houdt een vrijstelling inzake sociale zekerheid in maar geen fiscale vrijstelling;
  • de werknemer bezoldigen volgens de geldende barema's;
  • de wetgeving betreffende de arbeidsduur, welzijn op het werk, bescherming van het loon ... naleven.
    • Opmerking: op het gebied van arbeidsduur is de overeenkomst 'artikel 17' niet onderworpen aan de minimumgrens van 1/3 tewerkstelling noch aan de minimumgrens van 3 uren per prestatie.