Studentenarbeid : wijziging regels vanaf 1 januari 2017

Van 
81778

Inlichtingen voor de klanten van Group S – Sociaal Secretariaat…

Studenten mogen vanaf 1 januari 2017 475 uren studentearbeid verrichten tegen verminderde RSZ-bijdragen (solidariteitsbijdrage) in plaats van de 50 arbeidsdagen momenteel.

Wat zijn de gevolgen voor u?

1. Aangeven uren:

U moet de prestaties van de studenten aangeven in uren en niet meer in dagen.

2. Meer flexibiliteit:

Als een student bijvoorbeeld maar 3 uren op een dag werkt moet u voortaan maar 3 uren in mindering brengen van de in totaal 475 uren. Vroeger bracht u ook al werkte de student maar 3 uren toch een hele dag in mindering van de in totaal 50 dagen. Door de reservering in uren wordt studentenarbeid flexibeler, zowel voor de student zelf als voor de werkgever.

3. Tijdig indienen Dimona verplicht:

U kunt de uren enkel aan voordelige RSZ-bijdragen reserveren op voorwaarde dat het contingent van 475 uren niet is overschreden én de Dimona tijdig wordt ingediend. De Dimona moet uiterlijk op het ogenblik dat de prestaties aanvangen ingediend worden. Indien dit niet tijdig gebeurt, worden alle aangegeven uren beschouwd als uren buiten contingent en is er geen recht op verminderde RSZ-bijdragen.

Hou er rekening mee dat alle uren boven 475 uren, uren zijn waarop geen voordelige RSZ-bijdragen van toepassing zijn. Alle berekende uren die de gereserveerde uren overschrijden kunnen eveneens worden geregulariseerd.

4. De aangifte via Prest@SP, Prest@Light of Prestaweb

Onze applicaties werden aangepast om rekening te houden met deze wijziging in reglementering. Wij willen er echter ook uw aandacht op vestigen dat de aangifte van een DIMONA aangifte via één van deze applicaties niet automatisch inhoudt dat de aangifte als tijdig wordt beschouwd. De DIMONA wordt alléén als tijdig beschouwd indien ze tijdig wordt geregistreerd door de RSZ. Als de aangifte DIMONA via een kanaal van Group S verloopt, moet deze aangifte steeds 48 uur op voorhand ingebracht worden in onze software. Onze medewerkers hebben met deze termijn de gelegenheid om de aangiftes te controleren , waar nodig te corrigeren en eventueel tussen te komen in geval van technische hapering.

Opmerking:

Ter herinnering, Group S kan geen verantwoordelijkheid opnemen voor de DIMONA ingebracht via Prest@SP, Prest@Light of Presta Web minder dan 48 uren voor het begin van de prestaties van de student. Indien deze termijn niet kan nagekomen worden, raden wij u aan om de DIMONA uit te voeren via de website van de RSZ www.socialsecurity.be

Als u de Dimona-aangifte rechtstreeks op de website van de RSZ uitvoert, krijgt u daarna onmiddellijk de bevestiging dat de Dimona niet laattijdig is en dat de uren van het studentencontingent zijn gereserveerd.